החלטה
מונחת בפניי בקשה למתן צו עשה זמני, לפיו המשיבה תאפשר למבקשת להיכנס לבית ספר התיכון בכפר מנדא, סמל מוסד מספר 24903, בהתאם להסכם הפעלה מיום 04/04/07, וכן צו לאפשר למבקשת להיכנס לבית הספר לצורך השלמת ההכנות הנדרשות להפעלת בית הספר.
העובדות העיקריות הנדרשות לעניין;
המבקשת הינה מוסד המנהל ומפעיל רשת כלל ארצית של מוסדות חינוך ובתי ספר באישור משרד החינוך.
המשיבה הינה מועצה מקומית ובבעלותה בית ספר תיכון חטיבה עליונה וסמל מוסד בית הספר הינו מספר 24903.
בין הצדדים נערך ונחתם הסכם להפעלת בית הספר, ביום 04/04/07. ההסכם צורף לבקשה וסומן באות 'א'. הצדדים החתומים על ההסכם: מטעם המבקשת – האנשים המוסמכים מטעמה; ואילו מטעם המועצה – חתום אך ורק ראש המועצה, מר אברהים עבד אלחלים, מי שכיהן באותם ימים כראש המועצה. חתימות הצדדים אומתו ע"י עו"ד טאהא חיידרי באותו יום.
ע"פ הוראות הסכם ההפעלה, בית הספר יועבר לניהול המבקשת החל מיום 01/09/07, זהו המועד הקובע ע"פ הוראות ההסכם, תקופת ההסכם הינה לתקופה של 9 שנים החל מהמועד הקובע ועד ליום 31/08/2016, והוענקה תקופת אופציה של 9 שנים נוספות.
לטענת המבקשת, בשל המצב הפוליטי אצל המשיבה, ובשל העובדה כי המועצה פוזרה ומונתה וועדה קרואה לצורך ניהול ענייני המועצה, הדבר חייב עיכוב בביצוע ההסכם, והמועד הקובע ע"פ הוראות ההסכם נדחה, וזאת לפי בקשת הנהלת המועצה.
ביום 16/08/07 נשלח מכתב למועצה המקומית כפר מנדא, מטעם המבקשת, ובו דרישה שהמועצה תשתף פעולה עם המבקשת על מנת לקיים את הסכם הפעלת בית הספר, וכדי להשלים את כל ההיערכות הנדרשת לצורך הפעלת בית הספר. המכתב התקבל במשרדי המועצה אך ורק ביום 23/08/07 בידי מנהל מח' החינוך, אשר השיב, בכתב יד, כי מצוין על פני המכתב (נספח ג' לבקשה), כדלקמן:
"אני פונה אליכם, בגלל חילופי השלטון והתקרבות פתיחת שנה"ל לדחות את הביצוע לשנתיים הבאות כדי שנוכל להתארגן ולהעביר את בית הספר בצורה מסודרת".
בתשובה למכתב זה הודיעה המבקשת למנהל מח' החינוך, שלאור הבקשה, בשים לב למצב, היא מוכנה לדחות את מועד תחילת ההסכם לשנת הלימודים 2009-2010 ובאותה הזדמנות מודה ומבקשת כי רכשה ציוד למעבדות, חדר מחשבים במאות אלפי שקלים לצורך הכשרת פתיחת שנת הלימודים.
עוד טוענת המבקשת, כי לבקשת המועצה, אשר הסכימה לה המבקשת, מועד הפעלת בית הספר נדחה בהסכמה למועד סיום שנת הלימודים 2010-2011.
ביום 16/06/09 התקיימה ישיבה בין הצדדים בנוכחות נציג המועצה, מר עלי זידאן מנהל מח' החינוך, ובישיבה זו סוכם, כך עולה מפרוטוקול הישיבה, כי הסכם הפעלת בית הספר בין המועצה לבין המבקשת ייכנס לתוקף החל משנת הלימודים 2010-2011. כבר עתה יש לציין, שגם פרוטוקול זה, לא חתום ע"י איש מטעם המועצה המקומית.
רק ביום 17/08/10, פנתה המבקשת אל המועצה בכתב (מפנה לנספח ה' לבקשה) בו היא מתארת את השתלשלות העניינים, ובכל הקשור להודעות ו/או פגישות ו/או מועדים בשנת 2009, המבקשת ציינה מועדים מדויקים, ובקשר לפניות שהיו בשנת 2010, הסתפקה המבקשת בטענה כללית, בסעיף 5 לאותו מכתב, שהיא פנתה למנהל מח' חינוך, מבלי לציין מועדים כלשהם, וזה האחרון מתחמק פעם אחר פעם בתירוצים שונים ומשונים לאפשר למבקשת להיכנס לבית הספר ולהיערך לפתיחת שנת הלימודים.
מכתב זה, ככל הנראה, לא קיבל מענה, והמבקשת עתרה, בבקשה המונחת בפניי, למתן הסעדים הזמניים.
המשיבה טוענת, כי ההסכם שצורף לבקשה אינו מחייב את המועצה, הוא נחתם בניגוד לסעיף 193 (א) לצו המועצות המקומיות (א), תשי"א – 1950, וכי מתנוססת חתימת ראש המועצה דאז, מר אברהים עבד אלחלים, בלבד ואין מטעם המועצה חתימה של גזבר המועצה או מזכיר המועצה ואף אין חותמת של המועצה.
המשיבה הפנתה להוראות סעיף 193 (א) רישא, לפיו נדרש בחתימת הסכם, שאין בו התחייבות כספית, חתימת ראש המועצה, מזכיר המועצה וכן חותמת המועצה.
משלא צורפה חותמת של המועצה ו/או חתימת המזכיר אין תוקף מחייב להסכם שצורף לבקשה.
זאת ועוד, המשיבה מקשה וטוענת כי הסכם ההפעלה, במידה ויתברר ויש לו תוקף, משכיר את מבנה בית הספר ללא תמורה כספית (מפנה לסעיף 7 להסכם), השכרת מבנה, גם ללא תמורה, חייבת להיעשות בהתאם לסעיף 190 א לצו המועצות המקומיות אשר מחייב החלטת מועצה ברוב חבריה ובאישור השר או מי שהסמיך אותו השר לעניין זה. המשיבה טוענת, שגם הוראות סעיף 190 א לא התקיימה, מליאת המועצה, לפי בדיקת המועצה, לא אישרה את ההסכם, ולא צורפה כל החלטה על הסכמה זו מטעם המועצה ובוודאי אין אישור משרד הפנים.
זאת ועוד, ממשיכה וטוענת המשיבה, כי הקצאת המקרקעין, ללא שנערך מכרז וללא תמורה, לא בוצעה בהתאם לנוהל הקצאת קרקעות ומבנים ללא תמורה או בתמורה סמלית ע"פ חוזר מנכ"ל משרד הפנים מספר 5/2001 על תיקוניו. לטענת המשיבה, הקצאת המקרקעין, במקרנו, שלא נערכה ע"פ נוהל הקצאת מקרקעין, חסרת נפקות משפטית.