|
תאריך פרסום : 14/10/2021
| גרסת הדפסה
חדל"פ
בית משפט השלום ירושלים
|
11334-02-20
08/10/2021
|
בפני השופטת:
ג'ויה סקפה שפירא
|
- נגד - |
המבקש:
פלוני
|
המשיבים:
1. עו״ד איתן צנעני (נאמן) 2. ממונה על חדלות פירעון – מחוז ירושלים
|
פסק דין |
-
ביום 9.2.20 ניתן צו לפתיחת הליכים בעניינו של היחיד ועו"ד איתן צנעני מונה כנאמן לניהול הליכי חדלות הפירעון.
-
במסגרת הצו הוטל על היחיד תשלום חודשי בסך 150 ₪. לאורך תוקפת הביניים היחיד עמד בתשלומים ושיתף פעולה עם הנאמן בחקירתו. במהלך תקופת הביניים הנאמן ביקש להעלות את התשלום החודשי לסך של 1,500 ₪, אך למרבה הצער, בקשה זו לא הוכרעה על ידי הממונה עד היום.
-
הנאמן אישר תביעות חוב בסכום כולל של 1,934,687 ₪, כולם חובות כלליים. אין התרשמות של הנאמן כי איזה מהחובות נוצר בחוסר תום לב.
-
היחיד בן 71, נשוי ואב לארבעה ילדים בגירים. היחיד מתגורר עם אשתו בדירה שבבעלותם, ששוויה, על פי חוות דעת שמאי שנערכה לבקשת הנאמן, הוא 1.9 מיליון ₪. היחיד עובד במשרה מלאה וממצה את כושר השתכרותו. רעייתו סובלת מנכות ואינה עובדת. על פי ממצאי הנאמן, היחיד ורעייתו אינם עומדים במסגרת הוצאות סבירה והוצאותיהם גבוהות מאד.
מעבר לדירת המגורים, ליחיד יש זכויות בקרקע חקלאית, וכן הוא בעל זכויות בקופות גמל שונות, ובהן גם קופות גמל לגמלה, שהן נזילות בשים לב לגילו.
-
בדו"ח ממצאי הבדיקה המליץ הנאמן על מתן הפטר לאחר מימוש כלל הנכסים שהם בני מימוש, ואילו בדו"ח שהגיש הממונה התבקשה דחייה לצורך עריכת בירורים נוספים, ואולם מקריאת עמדת הממונה נראה היה כי הוא לא ירד לסוף דעתו של הנאמן בהמלצתו והדיון לא נדחה.
-
בדיון שהתקיים ביום 29.9.21 היו הנאמן והממונה תמימי דעים כי בשל גילו של היחיד והעובדה כי התוחלת של כושר השתכרותו אינה ברורה, אין מקום לממש את כלל הנכסים, אלא שיש להותיר בידי היחיד כספים או רכוש שיוכלו לשמש לו למחייה כשיפרוש לגמלאות. על כן הומלץ על תכנית שבה דירת המגורים לא תמומש, אך ימומשו מרבית הכספים המצויים בקופות גמל וכן היחיד יפדה את שווי זכויותיו בקרקע החקלאית בהתאם לשוויה על פי חוות דעת שמאי שתוגש מטעם הנאמן.
היחיד הסכים להצעה זו, ולמעט נציגת הנושה בנק המזרחי, איש מן הנושים לא התייצב לדיון ולא מסר עמדתו ביחס לתכנית המוצעת. לבנק המזרחי ניתנה, על פי בקשתו, שהות להתייחס לתכנית המוצעת ואולם הוא בחר שלא לעשות כן עד למועד שנקבע.
-
בקביעת תכנית השיקום, שקלתי את גילו של היחיד, את כושר ההשתכרות שלו, את שיתוף הפעולה שלו עם ההליך וההתרשמות כי החובות נוצרו בתום לב. עוד שקלתי את היקף החובות ואת האינטרס הציבורי בשיקומו הכלכלי של היחיד. לאור אלה, מקובלת עלי עמדת הנאמן והממונה שלפיה אין מקום למימוש כלל הנכסים, וכי יש להותיר בידיו של היחיד רכוש שיאפשר לו להמשיך ולהתקיים גם כשיחדל מלעבוד. מתוך נתונים אלה ברור כי לא ניתן יהיה לממש גם את הכספים הצבורים בקופות הגמל וגם את דירת המגורים, שכן לא יוותר בידי היחיד, שכבר חצה את גיל הפרישה, דבר לצורך מחייתו. על כן מקובלת עלי המלצת הנאמן שלפיה ימומשו סך של מיליון שקלים מתוך קופות הגמל של היחיד, שהן כולן נזילות וכן הוא יפדה את זכויותיו בקרקע החקלאית שבבעלותו.
-
לנוכח האמור לעיל, ניתן בזה צו לשיקום כלכלי בהתאםלסעיף 161לחוק בתנאים המפורטים להלן:
-
תשלומים לקופת הנשייה- בשים לב לגילו של היחיד ולהיקף הנכסים שימומשו, לא אורה על תשלומים לקופת הנשייה.
-
נכסים הנכללים בקופת הנשייה ואופן מימושם – כספים הצבורים לזכות היחיד בקופות גמל שהן נזילות או שיהפכו להיות נזילות בתוך 36 חודשים מיום מתן פסק הדין ימומשו לקופת הנשייה בסכום של מיליון ₪. יתר הכספים הצבורים בקופות הגמל יוותרו בידי היחיד. על היחיד לסייע לנאמן במימוש הכספים ולהעביר לקופות הגמל כל מסמך הנדרש לצורך שחרורם.
עד ליום 1.1.23 היחיד יפדה את זכויותיו בקרקע החקלאית בסכום שייקבע על פי חוות דעת שמאי שתוזמן על ידי הנאמן.
בכפוף למימוש קופות הגמל ופדיון הזכויות בקרקע החקלאית, לא ימומשו זכויותיו של היחיד בדירת המגורים. ככל שלא ניתן יהיה לממש את הכספים בקופות הגמל, זכויותיו של היחיד בדירת המגורים יוקנו לקופת הנשייה, ועל הנאמן יהיה להגיש בקשה למתן הוראות לעניין זה.
מעבר לאמור, בהתאם להוראות סעיף 164לחוק, נכס שיוקנה ליחיד במהלך תקופת התשלומים ייכלל בנכסי קופת הנשייה, למעט נכסים על פי ההתניות הנקובות שם.
-
תחולת ההגבלות – החובות וההגבלות אשר הוטלו על היחיד במסגרת הצו לפתיחה בהליכים יוסיפו לחול עד לסיום מילוי הוראות הצו לשיקום כלכלי ואולם בתקופת התשלומים על היחיד להגיש דו"חות על הכנסות והוצאות אחת לשישה חודשים בלבד. במידת הצורך, ניתן לפנות לממונה על חדלות פירעון לביטול הגבלות לפיסעיף 143לחוק או להתלייתן לפיסעיף 169לחוק.
-
בכפוף למילוי ההוראות דלעיל, יהיה היחיד פטור מחובות העבר שלא ניתן לפרוע מנכסי קופת הנשייה, בהתאםלסעיף 174לחוק.
ההפטר לא יחול על חובות המנוייםבסעיף 175לחוק.
-
הפרת תנאי תכנית הפירעון– במידה והיחיד יפר את הוראות הצו לשיקום כלכלי, יהיה חשוף לסנקציות על פי הוראות החוק כדלקמן:
-
הארכת תקופת התשלומים – בהתאם להמלצת הממונה והנאמן, ניתן יהיה להאריך את תקופת התשלומים בכל אחד מן המקרים הבאים:
-
היחיד לא קיים תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי, ובכלל זה אם אינו עומד בחובת התשלומים הקבועה בצו;
-
היחיד נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים;
-
היחיד לא שיתף פעולה עם הנאמן או הממונה;
-
היחיד הפר את ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון;
-
ליחיד חוב אשר נוצר באחת מן הנסיבות הבאות –
-
מהתחייבות או מהתקשרות בעסקה בהיקף משמעותי שביצע היחיד בעת שידע או שהיה עליו לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו;
-
נוצר מהזנחה חמורה בניהול ענייניו הכלכליים של היחיד, שנעשתה בחוסר תום לב;
-
מקורו בחובת תשלום פיצויים לפיסעיף 77לחוק העונשין;
-
היחיד ביצע פעולה כאמורבסעיפים 219עד221לחוק במטרה להעדיף נושה על פני נושים אחרים, לגרוע נכסים מקופת הנשייה או להבריח נכסים;
-
ניתן לגבי היחיד צו לפתיחת הליכים אחר בשבע השנים שקדמו לתחילת הליכי חדלות הפירעון.
-
הגדלת סכומי התשלומים – הממונה יהיה רשאי להגדיל את סכומי התשלומים החודשיים, לאור שינוי נסיבות או גילוי עובדות חדשות.
-
הטלת הגבלות – במקרה של הפרת הוראות צו זה, בית המשפט רשאי להטיל מחדש הגבלה שהוסרה על ידי הממונה בהתאם לסעיף169לחוק.
-
ביטול הליך – בית המשפט רשאי לבטל צו זה ו/או הפטר שניתן ליחיד, בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף176לחוק; או לבטל את הצו לפתיחת הליכים בהתקיים התנאים הקבועיםבסעיף 183לחוק. ביטול צו אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין לפני הביטול.
-
הסתרת מידע מבית המשפט או מהממונה בנוגע לזכויות היחיד, עלולה להוביל לביטול צו זה וההפטר שניתן או ביטול ההליך. כמו כן, הדבר עלול להוביל להגשת אישום פלילי בהתאםלסעיף 346לחוק.
-
הקניית נכסים לקופת הנשייה – כל נכס, כספים וזכויות להם זכאי היחיד מכל מקור שהוא ולא דווחו במהלך הליכי חדלות הפירעון, יועברו לקופת הנשייה מיד עם גילויים בין אם נתגלו לאחר אישור התכנית לשיקום כלכלי, לאחר סיום ביצועה או אף לאחר מתן הפטר חלוט.
-
הנאמן יפעל ליישום הצו לשיקום כלכלי ויפקח על עמידתו של היחיד בתנאיו.
-
הממונה יפנה לבית המשפט בכל בקשה נדרשת במקרה של הפרת הצו על ידי היחיד. לחילופין, הממונה יגיש דו"ח מסכם לבית המשפט לצורך מתן הפטר בתום תקופת התשלומים.
-
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים על פי החוק.
-
המזכירות תעביר העתק פסק הדין לצדדים.
ניתן היום, ב' חשוון תשפ"ב, 08 אוקטובר 2021, בהעדר הצדדים.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה |
Disclaimer |
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.
האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.
|
שאל את המשפטן
יעוץ אישי
שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
|
|