אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> נימוק החלטה שלא ליתן פסק דין בהעדר הגנה בבית המשפט לענייני משפחה

נימוק החלטה שלא ליתן פסק דין בהעדר הגנה בבית המשפט לענייני משפחה

תאריך פרסום : 08/05/2007 | גרסת הדפסה

תמ"ש
בית משפט לעניני משפחה חדרה
6974-01
26/04/2007
בפני השופט:
שפרה גליק

- נגד -
התובע:
א.מ. ג. ת.ז.
עו"ד בר קציר דגנית
הנתבע:
1. א.מ.פ. ת.ז.
2. א.מ.ח. ת.ז. 1

עו"ד עמארנה יוסף
החלטה

ההליך

1.         ביום 16/4/07 ניתנה החלטה בבקשת רשות ערעור על החלטתי (בר"ע (חי) 1692/07).

בהחלטת ערכאת הערעור נקבע בין היתר כי בהעדרו של כתב הגנה "אין מקום להורות על קיומו של קדם משפט, כל עוד הנתבע לא הגיש כתב הגנה, ועל בית המשפט במקרה כזה, להעתר לבקשה לפסק דין".

2.         ועוד הורתה ערכאת הערעור כי החלטתי שלא ליתן פסק דין תנומק.

3.         משכך, ניתנת איפוא החלטתי.

הרקע הדיוני

4.         התביעה הוגשה בבית משפט זה כ "כתב תביעה מתוקן" ביום 4/6/06 ומהותה כהגדרתה בכותרתה "השגת גבול במקרקעין, מטרד, נזיקין, סעד הצהרתי וסעדים לשמירת זכויות, כספית פיצויים", ועוד נכתב "סכום התביעה - 20,000 ש"ח בתוספת ריבית והצמדה".

5.         התביעה הוגשה על ידי אח כנגד אחותו ובעלה, כאשר בתביעה צויין כי "תביעה זו מוגשת בהמשך לבקשה לצו מניעה זמני", ובעקבות הגשת אשור חלוקה על פי חוק התכנון והבניה שלא בהסכמה לועדה המקומית לתכנון ובניה, אשר דחתה את התנגדות המשיבה.

6.         ביום 21/12/06 התקיים בפני קדם משפט ראשון בתיק, ובו ביקשתי מב"כ הצדדים להודיעני, מדוע הסכסוך צריך להתברר בבית המשפט למשפחה, והאם הלכה למעשה עילת הסכסוך היא במשפחה.

            באת כח התובע לא היתה בטוחה בעצמה, וביקשה אורכה כדי להשיבני דבר, ואולם לדבריה התנהל תיק קודם בבית משפט השלום שהועבר לבית המשפט למשפחה ונמחק, והתביעה שבפני הוגשה כתביעה מתוקנת לאחר שבקשה קודמת לסעד זמני נמחקה בהעדר תביעה.

7.         כאמור לעיל, נתתי אורכה בת 5 ימים לב"כ המבקש להודיעני האם התיק הועבר מבית משפט השלום לבית המשפט למשפחה (שאז לא אוכל "להעבירנו עוד") אם לאו. ביקשתי (בהחלטה 2) כי יפורט בתצהיר מה המצב תוך צירוף סימוכין.

8.         ביום 31/12/06 דחיתי בקשה למתן צו מניעה זמני (בש"א 1385/06) לאחר שהצדדים נחקרו על תצהיריהם והגישו סיכומים בכתב.

9.         ביום 4/3/07 הוגשה בתיק זה בש"א 860/07 וכותרתה "בקשת הבהרה להחלטה בבש"א 853/07". אומר כבר כאן כי הבקשה איננה ברורה כלל ועיקר ואם כוונתה לבקשה למתן החלטה בהעדר כתב הגנה - אני תמהה שכן בש"א 853/07 (אליה מפנה בש"א 860/07) כותרתה: "בקשה למתן החלטה לבקשה שהוגשה מיום 27/7/06 בהעדר", ואינני מבינה על איזו בקשה מתייחס כאן המבקש.

            הבקשות הוגשו שלא על ידי בא כוחו של המבקש למרות היותו מיוצג.

10.        מכל מקום, החלטתי (בהחלטה מנ"תית קצרה) כי אדון בבקשה במסגרת קדם משפט שנועד ליום 10/5/07.

11.        החלטתי זו היתה נשוא בקשת רשות הערעור, וכאמור התבקשתי לנמק מדוע לא ניתן פסק דין בהעדר הגנה.

דיון

12.          שאלת חלותה של תקנה 97 לתקס"א, התשמ"ד-1984, בבתי המשפט למשפחה העסיקה לא מעט את הפסיקה.

            הקמתו של בית המשפט למשפחה יצרה "מהפכה" בעניין חלותם של סדרי הדין והפרוצדורה, וזאת מכח סעיף 8 (א) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995, ותקנה 258 (ב) (ג) לתקס"א, התשמ"ד-1984. על פי שני דברי חקיקה אלה מתאפשרת סטייה מן התקנות הכלליות של סדרי הדין, וזאת נוכח המטרות שעמדו לנגד עיני המחוקק, עת הקים את בית המשפט לענייני משפחה.

13.        הכלל שנקבע בהלכה ישנה פרשת שרוף, שלא נס ליחה, [ראה בר"ע (ת"א) 84/96 שרוף נ' שרוף (לא פורסם)], קובע כי תקנה 97 לא חלה בבית המשפט לענייני משפחה באופן קטגורי, הווה אומר: לבית המשפט למשפחה יש סמכות שלא לתת פסק דין על פי התביעה למרות מצוות תקנה 97 לתקס"א, התשמ"ד-1984.

            בית המשפט המחוזי מפי כבוד השופט (סגן הנשיא) פורת, דחה בעניין זה את בקשת רשות הערעור שהגישו התובעות על כך שלא ניתן פסק דין על פי תקנה 97 בתביעתן וקבע:

"בית המשפט לענייני משפחה אינו חייב איפוא לנהוג על פי תקנה 97, ולדעתי היטיב לעשות כאשר לא נהג על פיה, וזאת לאור יעודו ומטרותיו.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ