אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> סמכות בית הדין ותשלום שכר דירה בגין השימוש בה לאחר הגט

סמכות בית הדין ותשלום שכר דירה בגין השימוש בה לאחר הגט

תאריך פרסום : 25/01/2007 | גרסת הדפסה

תיק רבני
בית דין רבני גדול
7-64-1
20/11/1996
בפני השופט:
1. הרב שלמה דיכובסקי
2. הרב יוסף נדב
3. הרב שלמה בן שמעון


- נגד -
התובע:
אלמונית
עו"ד י. שנלר
הנתבע:
אלמוני
עו"ד הרב ק. זילבר טו"ר
פסק-דין

בתאריך י"ט באלול תשנ"ו קבענו כי ב"כ הצדדים יסכמו את טענותיהם בערעור שלפנינו. הסיכומים שקבלנו מתרכזים בשלוש נקודות עיקריות: א. סמכות. ב. דינה של התוספת לבית. ג. תשלום שכ"ד.

נתיחס לדברים אחד לאחד.

סמכות. טענת ב"כ המערערת כי כריכת הרכוש בתביעת הגירושין נפלה, מאחר ותביעת הגירושין של המשיב נדחתה. ב"כ המערערת מסתמך בזה על החלטת ביה"ד הגדול מיום ט'  באדר תשנ"ג.

ובכן, אין בהחלטה זו כל התיחסות לתביעת הבעל לגירושין, אלא אך ורק לתביעתו לשלום בית ולהכרזה כמורדת.

תביעתו של הבעל היתה "גירושין ובכרוך להם דיון ופסיקה בענין מורדת החזקת ילדים וחינוכם ובענין הרכוש. קודם לכן הגיש הבעל תביעה לשלום בית. ביה"ד האזורי דחה את תביעתו לשלום בית, אולם פסק שעל הצדדים להתגרש. (פס"ד מיום כ"ג בניסן תשנ"ב). פסה"ד הנ"ל אושר בביה"ד הגדול בתאריך ט' באדר תשנ"ג - כך שתביעת הגירושין בודאי שלא נדחתה. תביעת שלום הבית בלבד היא שנדחתה.

בנסיבות אלו אין מה לדבר על חוסר סמכות. יצויין כי בימ"ש השלום החליט בתאריך 25.2.92 כי הסמכות לדון בענין הרכוש מסורה לביה"ד הרבני בלבד. לא הוגש ערעור על כך לעראה גבוהה יותר, ואן מקום לערעור כעת כאשר בתי הדין האיזורי והגדול עוסקים כבר מספר שנים בנושא חלוקת הרכוש.

התוספת לבניה. ביה"ד האיזורי קבע כי החדר הנוסף שבנה הבעל שייך לו, אולם מרכיב הקרקע של התוספת שייך לשניהם.

מבחינה משפטית אין פגם בהחלטה זו. הצדדים נישאו לפני תחולת חוק יחסי ממון בין בני זוג. גם "הילכת השיתוף" המקובלת ב"בתי המשפט, אינה רואה את השיתוף כשריר וקיים, כאשר הצדדים אינם מקיימים חיי שיתוף ביניהם ושקועים בדיונים משפטיים מייגעים. משכורתה של האשה נשארה לה בלבד, ולא שימשה לצרכי הבית, כך שיש לראות בזה הסכמה לאי שיתוף ביניהם.

אולם מבחינה הלכתית, יש לדעתי מקום לערעור בנקודה זו. בשו"ע אבהע"ז (סימן פ"ח ז-ט) נפסק כי מוציא הוצאות על נכסי אשתו מה שהוציא הוציא ומה שאכל אכל, באם אינה מורדת עליו. וכתב הב"ש (סקי"א) שה"ה אם בנה פלטין ודר בהם. והרי מרכיב הקרקע שייך לשניהם, כפי שפסק ביה"ד האיזורי וביהמ"ש המחוזי - כך שהבניה נחשבת בבנה פלטרין בנכסי אשתו. יצויין כי התוספת נבנתה בעקבות פס"ד של הרב שיר מכפר סבא שאליו פנו הצדדים במטרה לעשות שלום בית (בתאריך ט' באייר תשמ"ז), והוא אכן פסק ביום כ"ד באב תשנ"ו כי התוספת הנ"ל שייכת לשניהם.

תשלום שכ"ד. ביה"ד האיזורי חייב את המערערת בתשלום שכ"ד בסך 400 דולר לחודש, החל מיום כ"ה באלול תשנ"ד. (שבו ניתן פס"ד ע"י ביה"ד הגדול). גם על כך ה וגש ערעור, כשהטענה העיקרית היא שהדירה לא נמכרה, לא בגין האשה.

נראה לי שגם אם נקבל חלק מטיעון זה, הרי מיום הגט ואילך (י"ב באדר א' תשנ"ה), בודאי שזכאי המשיב לקבל שכ"ד על השימוש שעשתה המערערת בדירה לאחר הגט.

היות, וכאמור לעיל מחצית הדירה שייכת למערערת, יש לדעתי להפחית את שכה"ד ל - 300 דולר לחודש (שכה"ד שקבע ביה"ד האיזורי הוערך בשני שליש מן הסכום המשולם לדירה כזו). כך שבנקודה זו יש לקבל את הערעור בחלקו, ולקבוע כי המערערת תשלם למשיב סך 300 דולר לחודש החל מיום י"ב באדר א' תשנ"ה, עד   ל - 14 יום לפני מסירת הדירה לקונה, כאמור בפסק דיננו.

שלמה דיכובסקי

1. הבית היה רשום כולו על שם המערער. התוספת שהוסיפו לבית נעשתה ע"י המערער בלבד, והוא אשר נשא בכל ההוצאות.

אמנם כיום הבית רשום על שם שני הצדדים עפ"י פסק דין שהמשיבה קבלה מבית המשפט המחוזי, אך הדיון בענין הרכוש נמסר לסמכותו של בית הדין האזורי פתח תקוה, והוא אשר פסק כי התוספת לבנין תהיה כולה למערער, מאחר והוא הוציא את ההוצאות לבניה, ובנסיבות אלו אין כל מקום להחיל את ההלכה: "המוציא הוצאות על נכסי אשתו מה שהוציא הוציא ומה שאכל אכל".

התוספת לבנין נעשתה עוד בזמן שהבית כולו היה על שם המערער בלבד, והיא נעשתה על פי דרישת המשיבה בעת שהיו ביניהם דיונים בפני כב' הרב שיר שליט"א. רשום הבית גם על שם המשיבה שנעשה עפ"י פסק דין של בית המשפט המחוזי, אינו יכול ליצור למפרע דין המוציא הוצאות על נכסי אשתו, מה גם שכנראה הבית כולו היה של המערער, ורק על פי החוק פסק שופט בית המשפט המחוזי לרשום מחצית על שם המשיבה.

לאור האמור נראה לי כי צדק בית הדין האזורי שפסק שהתוספת כולה לבעל בלבד, כפי שנאמר בפסק הדין נשוא הערעור.

2. פסק הדין שניתן ע"י כב' הרב שיר שליט"א ביום כ"ד באב תשנ"ו, ניתן כחצי שנה אחרי שבית הדין האזורי נתן את פסק דינו נשוא הערעור, לא היה מקום שיינתן פסק דין על ידי כב' הרב שיר שליט"א, לאחר שהענין נידון זמן ממושך בבית הדין האזורי.

סעיף ה' בהסכם שעליו מסתמך כב' הרב שיר שליט"א היה בודאי לפני בית הדין האזורי ובכל זאת פסק בית הדין האזורי שהתוספת למערער.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ