אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ע"א 2629/15 פלוני נ' פלונית

ע"א 2629/15 פלוני נ' פלונית

תאריך פרסום : 04/12/2016 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט העליון
2629-15
04/12/2016
בפני השופטים:
1. א' רובינשטיין
2. י' עמית
3. נ' סולברג


- נגד -
המערער:
פלוני
עו"ד משה ברטל
המשיבה:
פלונית
עו"ד מרים מהלה

על פסק הדין של בית המשפט המחוזי בבאר שבע בת"א 6561-03-12 מיום 29.1.2016 שניתן על-ידי השופט ג' גדעון

 

השופט נ' סולברג:

  1. במוקד הערעור שלפנינו: מתנה שנויה במחלוקת.

 

 

רקע

  1. המשיבה, ילידת שנת 1936, עלתה בגפה מארה"ב לישראל לפני כ-30 שנה, ועברה להתגורר במושב מבועים בבית אותו רכשה (להלן: הבית). המערער, יליד שנת 1984, הכיר את המשיבה כאשר לימדה אותו שיעורים פרטיים באנגלית. עם הזמן התהדק הקשר בין השניים, והמערער היה לאדם הקרוב ביותר למשיבה, איש אמונה, המסייע לה במטלות היומיום השונות. 

 

  1. במהלך השנים קיבל הקשר ההדוק בין השניים ביטוי משפטי-פורמלי, לאחר שהמשיבה חתמה על מספר מסמכים המקנים למערער זכויות שונות בעניינה, בכלל זה יפוי-כוח נוטריוני במסגרתו הסמיכה את המערער לטפל בענייניה ולבצע פעולות בשמה; צוואה, במסגרתה ציוותה למערער את כל רכושה (למעט זכות ילדיה לקבל את מטלטליה, ככל שירצו בכך); ותצהיר, במסגרתו העבירה המשיבה למערער את זכויותיה בבית בתורת מתנה (להלן: תצהיר המתנה). כמו כן, ביום 12.10.2009 הגיש המערער לבית המשפט לענייני משפחה בקשה להתמנות כאפוטרופוס על גופה ורכושה של המשיבה (להלן: בקשת המינוי), במסגרתה טען בין היתר, כי "הלכה למעשה משנת 2005 המבקש[המערער – נ' ס'] מתפקד כמעין אפוטרופוס בפועל של החסויה".

 

  1. ביום 10.8.2010 הוכרזה המשיבה כחסויה, והקרן לטיפול בחסויים (להלן: הקרן) מונתה כאפוטרופא שלה. זמן מה לאחר מינויה כאפוטרופא, הגישה הקרן תביעה במסגרתה טענה לבטלות תצהיר המתנה מחמת מספר פגמים שנפלו בו. נטען, כי בעת החתימה על תצהיר המתנה, ביום 22.10.2007, היתה המשיבה בעיצומו של תהליך דמנטי, ולפיכך לא הבינה את משמעות חתימתה על התצהיר. עוד נטען, על בסיס בקשת המינוי שהגיש המערער, כי בעת עריכת תצהיר המתנה היה המערער 'אפוטרופוס למעשה' של המשיבה, כאמור בהוראת סעיף 67 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 (להלן: חוק הכשרות המשפטית). לפיכך, ובהתאם להוראת סעיף 47 לחוק הכשרות המשפטית, היתה עשיית התצהיר מותנית באישור בית המשפט – אישור אשר לא נתבקש על-ידי המערער, וממילא גם לא ניתן. בנוסף טענה הקרן, כי עסקת המתנה לא השתכללה, בהעדר גמירות דעת מצד המשיבה אשר לא הבינה את משמעות מעשיה; ולחלופין מחמת עושק, שכן המשיבה הוחתמה על תצהיר המתנה תוך ניצול בדידותה, מצוקתה וחולשותיה שהיו ידועות למערער.

 

  1. המערער מצדו טען, כי בעת החתימה על תצהיר המתנה היתה המשיבה כשירה מבחינת קוגנטיבית ותפקודית, והבינה את משמעות מעשיה. כמו כן טען המערער, כי יש לדחות את הטענה לפיה היה 'אפוטרופוס למעשה' של המשיבה, וכי עסקת המתנה היתה מותנית בקבלת אישור מאת בית המשפט, הן משום שלא נטענה בכתב התביעה ולפיכך הריהי 'הרחבת חזית' אסורה, הן משום שאינה נכונה לגופה. לחלופין טען המערער, כי אם תתקבל התביעה, כי אז יש להתנות את ביטול עסקת המתנה בהשבת תשלומים ששילם לדבריו לשם פרעון יתרת המשכנתא שרבצה על הבית, כמו גם הוצאות שוטפות שבהן נשא לשם אחזקתו.

 

עיקרי פסק הדין של בית המשפט המחוזי 

  1. בית המשפט המחוזי נעתר לתביעה, קבע כי עסקת המתנה בטלה, והורה על רישומה מחדש של המשיבה כבעלת הזכויות בבית, חלף המערער. בית המשפט המחוזי דן בפירוט בחווֹת דעת המומחים שהוגשו מטעם הצדדים, ברשומות הרפואיות המתעדות את מצבה של המשיבה לאורך השנים ובעדויות השונות, ובא לכלל מסקנה כי בעת החתימה על תצהיר המתנה סבלה המשיבה מתהליך דמנטי, שבעקבותיו לא הבינה את משמעות חתימתה על התצהיר. כמו כן, בית המשפט המחוזי דחה את הטענה בדבר 'הרחבת חזית', וקבע כי דברי המערער במסגרת בקשת המינוי לבית המשפט לענייני משפחה, כמו גם הראיות בדבר טיב הקשר בין המערער לבין המשיבה במהלך השנים, מבססים את המסקנה של דבר היותו 'אפוטרופוס למעשה' של המשיבה במועד עריכת עסקת המתנה. משכך, היה על המערער לבקש מראש את אישורו של בית המשפט לעריכת העסקה, ומשלא עשה כן הרי שדינה – להתבטל. בשולי דברי פסק דינו, דחה בית המשפט המחוזי את תביעתו של המערער להשבת הכספים ששילם לכאורה בגין יתרת המשכנתא והוצאות אחזקת הבית. זאת, הן בשל אי-הוכחתן של הוצאות אלו, הן בשל העובדה ששילם את סכומי-הכסף הנטענים לאחר שהמשיבה עברה להתגורר בבית אבות (שאז הוצאות אלו שולמו לצרכיו-שלו), הן מחמת שלא הגיש תביעה שכנגד.

 

           מכאן הערעור שלפנינו.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ