לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ועיינתי בתיקי המוצגים מטעמם, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את הערעור. אדם שנפטר אינו בעל אישיות משפטית, סעיף 1 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962. בענייננו נפתחו ההליכים בלשכת ההוצאה לפועל נגד המנוח רק לאחר פטירתו. למה שמתיימר להיות הליך משפטי מכוח חוק ההוצאה לפועל כנגד מי שאינו בעל אישיות משפטית, אין כל משמעות או תוקף משפטי. בשום שלב בהליך הנוכחי לא ננקטו על-ידי המשיב-יוזם ההליך הצעדים המשפטיים, שיביאו לכך שבעל-הדין שכנגד יהיה בעל אישיות משפטית. לעובדה שאלמנתו של המנוח ידעה על ההליך או אפילו קבלה העתק של מסמכים שהוגשו ללשכת ההוצאה לפועל, אין כל משמעות. אני מביע פליאה על כך, שרשות האכיפה והגבייה אפשרה פתיחת הליך כנגד מי שכבר אינו בין החיים, עובדה שעיון קל במרשם האוכלוסין לפי מספר תעודת הזהות היה מגלה. גם המועד בו נודע למשיב על פטירתו של המנוח אינו רליבנטי.
פניית האלמנה, כיורשת המנוח מכוח צו קיום צוואה, לרשם ההוצאה לפועל, ולערכאה הדיונית בענייננו, בשלב מאוחר וכאשר המשיב בקש לנקוט הליכי הוצאה לפועל כנגדה באופן אישי, אין בה לרפא את הפגם היסודי בהליך שנקט המשיב.
15.גם הוראות סעיף 78 לחוק ההוצאה לפועל תשכ"ז 1967 עליו סומך המשיב בענייננו, אין בהן כדי לשנות המסקנות דלעיל. זו לשון הסעיף:
הוספת סעיף 77א
78.מת החייב, אין בכך כדי למנוע או להפסיק הליכים נגד עזבונו, בין שחולק העזבון ובין שטרם חולק, ורשאי רשם ההוצאה לפועל לנקוט בהליכים לפי חוק זה כלפי נכסי העזבון שבידי מנהלי העזבון או היורשים, לרבות הזוכים במנה על-פי צוואה
המשיב נקט הליכים כנגד המנוח, לאחר שנפטר, ומבלי שנקט בצעדים כלשהם כדי שינקט, במקום זאת, הליך כנגד עזבון המנוח באמצעות יורשיו / הזוכים מכוח צוואה, כך שאלה יבואו, כבעלי-דין. ראו בהקשר זה: ד"ר יואל זוסמן, סדרי הדין האזרחי (מהד. שביעית בעריכת ד"ר שלמה לוין, ירושלים 1995) סעיף 166 טכסט לה"ש 81.
16. המשיב לא נקט בצעדים הדרושים לפי תקנה 10א לתקנות ההוצאה לפועל, תש"ם-1979 (ק"ת 7226 תשע"ג עמ' 797), הקובעת:
מיום 2.6.2009
תק' תשס"ט-2009
ק"ת תשס"ט מס' 6782 מיום 2.6.2009 עמ' 978
10.בקשה לביצוע פסק דין תהא ערוכה לפי טופס 4 שבתוספת שבתוספת הראשונה ותוגש על ידי הזוכה ללשכה.
מיום 29.7.2009
תק' (מס' 2) תשס"ט-2009
ק"ת תשס"ט מס' 6798 מיום 29.7.2009 עמ' 1156
החלפת תקנה 10
הנוסח הקודם:
בקשת ביצוע
10.בקשה לביצוע פסק דין תהא ערוכה לפי טופס 4 שבתוספת הראשונה ותוגש על ידי הזוכה ללשכה.
מיום 22.5.2013
תק' תשע"ג-2013
ק"ת תשע"ג מס' 7226 מיום 21.2.2013 עמ' 797
(ד)היה החייב יחיד שפרטיו רשומים במרשם האוכלוסין, לא תתקבל בקשה לביצוע נגדו אם פרטיו שמו הפרטי, שם משפחתו ומספר הזהות שלו כפי שצוינו בבקשת הביצוע אינם תואמים את הפרטים הרשומים לגביו במרשם האוכלוסין.
10א.(א)בקשת ביצוע נגד חייב שנפטר תוגש בהתאם להוראות אלה:
(1)מונה מנהל עיזבון – יציין הזוכה בבקשת הביצוע את שם מנהל העיזבון; לבקשת הביצוע יצורף העתק צו בדבר מינוי מנהל העיזבון;
(2)לא מונה מנהל עיזבון, וניתן צו ירושה או צו קיום צוואה – יציין הזוכה בבקשת הביצוע את היורשים לפי צו ירושה או הזוכים על פי צוואה, לפי העניין; לבקשת הביצוע יצורף העתק צו הירושה או צו קיום צוואה ובו יפורטו שמות היורשים או הזוכים על פי הצוואה, לפי העניין;
(3)לא מונה מנהל עיזבון ולא ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה יחולו הוראות אלה:
(א)הזוכה יציין בתצהיר כי לאחר בדיקה שערך נמצא כי לא מונה מנהל עיזבון ולא ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה, ויפרט בתצהיר, ככל הידוע לו, מיהם הזכאים לרשת את החייב שנפטר, ויציין אותם בבקשת הביצוע;
(ב)עד להמצאת צו מינוי מנהל עיזבון, צו ירושה או צו קיום צוואה, יהיה ניתן לבצע הליכים ברישום בלבד, לרבות לפני המצאת אזהרה לפי החוק;
(ג)מונה מנהל עיזבון, ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה לאחר שבוצעו הליכים כאמור בפסקת משנה (ב), ימציא הזוכה העתק צו לפי העניין, ובהתאם לכך תומצא אזהרה והודעה על ההליכים שננקטו למנהל העיזבון, ליורשים או לזוכים לפי צוואה, לפי העניין – למי מהם שטרם הומצאה לו אזהרה בתיק.
(ב)היתה בקשת הביצוע, בקשה לביצוע תביעה על סכום קצוב לפי סעיף 81א1 לחוק, תומצא גם ההתראה לפי הסעיף האמור, לגורמים שצוינו בבקשת הביצוע לפי תקנת משנה (א).
(ג)....
תקנה 10א' קובעת היבטים דיוניים של ההליך והיא עולה בקנה אחד עם הכלל העולה מדבר המחוקק, כי לא קיים הליך משפטי כנגד מי שחסר אישיות משפטית.
17. מסקנתי היא, איפא, כי אין נפקות להליכים שננקטו בלשכת ההוצאה לפועל כנגד המנוח / המערערים.
18.בכל מקרה אני סבור, כי דחיית בקשותיה של המערערת – להגיש התנגדות לביצוע השטרות ובמידת הצורך, להאריך את המועד להגשת ההתנגדות האמורה – כמוהן כנעילת שערי בית המשפט בפניה. אני סבור, כי אין מקום לצעד דרסטי מעין זה בנסיבות העניין, אשר, ימנע בירור הוגן וענייני של המחלוקת האמיתית בין הצדדים. ע"א 518/87 פטלז'אן נ' בנק איגוד לישראל בע"מ (25.11.1993).
סעד
19.אני מקבל את הערעור ומבטל את החלטת הרשם הבכיר מיום 3.1.16. למעלה מן הצורך, אני מאריך המועד להגשת התנגדות, מקבל את ההתנגדות ומורה על הגשת כתב הגנה עד יום 22 בינואר 2017. התיק מוחזר לרשם הבכיר בבית-משפט השלום לצורך מתן ההוראות המתאימות בהתאם לפסק-הדין הנוכחי. כל הליכי ההוצאה לפועל יעוכבו עד למתן פסק-דינו המחודש של בית-משפט השלום.
אני מחייב את המשיב לשלם למערערים (ביחד) את הוצאות המשפט בלשכת ההוצאה לפועל, בבית-משפט השלום ובבית-משפט זה (בצירוף ריבית והפרשי הצמדה מיום הוצאתו בפועל של כל פריט ועד לפרעון המלא), וכן, בנוסף, שכ"ט עו"ד בסך 9000 (תשעת אלפים)₪, להיום.
ככל ששולמו כספים כלשהם על-ידי המערערים למשיב מכוח החלטת הרשם הבכיר מושא הערעור או מכוח הליכים שננקטו בתיק ההוצאה לפועל, הרי יוחזרו אלה למערערים בצירוף ריבית והפרשי הצמדה מיום ביצוע התשלום ועד להחזר המלא בפועל.
העירבון בערעור יוחזר למערערים באמצעות בא-כוחם עו"ד משה דואק.
ניתן והודע היום, י"ח כסלו תשע"ז, 18 דצמבר 2016, בהעדר הצדדים.