עפ"ג
בית המשפט המחוזי חיפה כבית-משפט לערעורים פליליים
|
5744-11-16
29/11/2016
|
בפני השופטים:
1. יוסף אלרון-נשיא 2. יחיאל ליפשיץ 3. אורית וינשטיין
|
- נגד - |
המערערת:
מדינת ישראל - המשרד להגנת הסביבה
|
המשיבים:
1. אל-טרנס עבודות תשתית הנדסה ופיתוח בע"מ 2. רם נחשון 3. אלי נזרי
|
פסק דין |
השופטת אורית וינשטיין:
ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בחיפה (כב' השופט זאיד פאלח) מיום 19.9.2016 בתיק פלילי 30229-06-14 במסגרתו הוחלט על הימנעות מהרשעת המשיבים בעבירות לפי חוק שמירת הסביבה החופית התשס"ד-2004 (להלן – חוק שמירת הסביבה החופית), על הטלת פיצוי בסך 10,000 ₪ לכל אחד מהמשיבים, ועל של"צ בהיקף של 100 שעות למשיבים 2 ו-3.
כתב האישום:
1.על פי האמור בכתב האישום המתוקן, בסמוך לחודש מרץ 2011 ערכה מע"צ מכרז מס' 6/11 לביצוע עבודות לשיקום גשר באזור נחל כזיב (להלן – הפרויקט). הגשר ששיקומו נדרש נמצא בתחום הגן הלאומי אכזיב שהינו גן לאומי מוכרז (להלן – הגן הלאומי). הפרויקט כלל סלילת מקטע כביש שהתמזג לכביש 4, כולל מעבר הכביש מעל נחל כזיב (להלן – הכביש).
2.המשיבה 1 זכתה במכרז ובמהלך שנת 2011 החלה לבצע את העבודות במסגרת הפרויקט. משיב 2 מונה להיות מהנדס הביצוע בפרויקט ולשם כך ניתן לו ביום 17.4.2011 היתר לביצוע פעולות בשמורות טבע וגנים לאומיים שמספרו 2581/11 (להלן – ההיתר).
3.המשיבה 1 שכרה את שירותיו של משיב 3 לבצע עבורה, כקבלן משנה, את הקמת מערכת התאורה לאורך הכביש שנסלל ובמקטע הצמוד אליו מצפון. למשיבים 2 ו-3 הובהר כי לצורך הקמת מערכת התאורה אין לחרוג במסגרת העבודות מעבר לקו בו מוקמו עמודי התאורה (עד כשלושה מטרים מהכביש).
4.בתאריכים 20 ו-21 לספטמבר 2011 ביצע המשיב 3, באמצעות עובדים מטעמו, עבודות חפירה, חישוף, הנחת תשתיות (צינורות חשמל) ויציקת עמודי תאורה (להלן – העבודות להקמת תשתית תאורה).
העבודות להקמת תשתית תאורה בוצעו מחוץ לשטח ההיתר, ולמשיבים היה ידוע כי שטח העבודה נמצא מחוץ לתחום ההיתר וחלקו בתוך הגן הלאומי.
5.כתוצאה ממעשיהם פגעו המשיבים בסביבה החופית בכך שגרמו לשינוי ניכר בשימור הסביבה החופית, וכן גרמו לשינוי ניכר במהלך ההתפתחות הטבעית.
משכך הואשמו המשיבים בפגיעה בסביבה החופית – עבירות לפי סעיפים 2, 4(א) ו-7(א)(1) לחוק שמירת הסביבה החופית . כמו כן, משיב 2 הורשע בעבירה של הפרת אחריות נושא משרה (פגיעה בסביבה החופית) – לפי סעיף 8 לחוק שמירת הסביבה החופית.
6.על פי הסדר טיעון אליו הגיעו הצדדים ביום 8.12.2015 - חזרו בהם המשיבים מכפירתם בעובדות כתב האישום, הודו בעובדות כתב האישום המתוקן כמתואר לעיל וביקשו את הפניית המשיבים 2 ו-3 לקבלת תסקיר שירות המבחן, אשר יתייחס גם לאפשרות אי הרשעתם. המאשימה התנגדה להפניה לשירות המבחן כמו גם לאי הרשעתם של המשיבים. בית המשפט קמא נעתר לבקשת המשיבים התיר את חזרתם מכפירתם, התיר את תיקון כתב האישום, רשם בפניו את הודאותיהם והורה לשירות המבחן להכין תסקיר בנוגע למשיבים 2 ו-3.
תסקירי שירות המבחן:
7.בתסקיר מיום 18.9.2016 בעניינו של המשיב 2 סקרה קצינת המבחן את מצבו האישי והמשפחתי, את השכלתו האקדמית והיותו נשוי ואב לשלושה ילדים. צוין כי המשיב 2 קיבל אחריות חלקית על ביצוע העבירות והשליך את ביצוען על משיב 3. קצינת המבחן התרשמה כי מדובר באדם בוגר ומגובש, נעדר הרשעות קודמות ואינו מאופיין בדפוסים עבריינים ומדובר באירוע חריג לגביו. עוד התייחסה קצינת המבחן לפגיעה התעסוקתית הפוטנציאלית באם יורשע וזאת בהיותו מהנדס העובד בחברה ציבורית הדורשת מעובדיה העדר הרשעות. קצינת המבחן המליצה על הטלת צו של"צ בהיקף 100 שעות וזאת ללא הרשעה.
8. תסקיר מיום 3.4.2016 בעניינו של משיב 3 התייחס גם הוא למצבו האישי והמשפחתי ולטרגדיות שעברו בחייו של משיב 3. עוד נכתב בתסקיר אודות עבודתו של משיב 3, שירותו הצבאי, קבלת אחריות על מעשיו, תחושת הבושה והחרטה והחיבור שלו לחומרת מעשיו ולהשלכותיהם. קצינת המבחן התרשמה כי מדובר באדם בעל יכולות קוגניטיביות וורבליות גבוהות, אשר נוטה לקיים אורח חיים תקין ונורמטיבי בדרך כלל, וכי ביצע את המעשים המיוחסים לו שלא מתוך הזדהות עם נורמות וערכים עבריינים, אלא מאי הפעלת שיקול דעת הולם.
עוד ציינה קצינת המבחן כי מדובר באדם עם רמת סיכון נמוכה להישנות עבירות דומות בעתיד והמליצה על של"צ בהיקף של 60 שעות וזאת ללא הרשעה, בשל החשש כי הרשעה עלולה לחבל בהתפתחותו במישור התעסוקתי.
גזר דינו של בית משפט קמא
9.בית המשפט קמא עמד על כך כי עבירות על חוקי איכות הסביבה פוגעות בניהול חיים תקינים, נקיים ובריאים של תושבי האזור ושל תושבי המדינה. נקבע כי המשיבים במעשיהם פגעו בזכות לחיים בסביבה ללא מפגעים ופגעו בזכות הציבור ליהנות מתנאי סביבה הולמים ונקיים מזיהומים, כאשר מידת הפגיעה בערכים המוגנים היא בינונית. בית המשפט קמא ראה לקבוע במעשיהם של המשיבים המתוארים בכתב האישום כאירוע אחד בגינו יקבע מתחם ענישה אחד.