התרשמות כללית של השוטר האם הנהג נראה תחת השפעת אלכוהול – "לא ניתן לקבוע".
בית המשפט לא היה ליד הנאשם עת נבדק על ידי השוטר.
כמתואר בהחלטתי מיום 10.10.16, לא ניתן בפרשה זו להסתמך על דגימת השתן שנלקחה כראייה קבילה לצורך הוכחת השכרות או הנהיגה תחת השפעת סם/אלכוהול.
ראיות התביעה נשענות באופן בלעדי על דוח המאפיינים שבוצע לנאשם.
מאחר וחלק ממאפייני הנאשם נמצאו תקינים וחלקם בלתי תקינים, קבע השוטר שפגש את הנאשם באופן ישיר כי אין הוא יכול לקבוע ממאפייני הנאשם כי הוא נתון תחת השפעת אלכוהול או סם.
ככל שזו קביעת השוטר אשר בחן ובדק את הנאשם, כיצד יבוא בית המשפט ויקבע כי יכול הוא לקבוע ממצא עובדתי לפיו היה הנאשם תחת השפעת סם עת נבדק על ידי השוטר?
לשוטר יתרון על בית המשפט שכן הוא אשר ראה והתרשם ממנו ישירות ולכן קביעתו לפיה אין לדעת האם הנאשם תחת השפעה היא הקביעה הרלוונטית.
נכון כי חלק מהמאפיינים נמצאו בלתי תקינים, אך בהיעדר התרשמות ברורה של השוטר כי הנאשם תחת השפעת סם או אלכוהול, נותר ספק סביר אשר חייב לפעול לטובת הנאשם.
אוסיף ואקבע – אומנם הנאשם העיד כי נטל תרופות בשל פציעה בגבו. אולם, לא ניתן לדעת אלו תרופות נטל ומה החומרים הפעילים בתרופות אלה. המאשימה לא הביאה כל ראייה בדמות חוות דעת מומחה, לא לעניין התרופות שהנאשם נטל לכאורה ולא לעניין החומרים הפעילים בהן. כל שעשתה היא העלאת טיעונים בעלמא סיכומים מבלי שהציגה ראיות/אסמכתאות התומכות בטענות אלה. לפיכך, בהיעדר תמיכה ראייתית להשפעה לכאורית של התרופות על הנאשם – דינן של טענות אלה להידחות.
גם טענת הנאשם לפיה "למד לחיות עם השפעת הכדורים" – אין בה ראיה של ממש לעניין נהיגתו תחת השפעת סמים. אף כאן לא הציגה המאשימה כל ראיה באשר לסוג הכדורים אותם נטל ונוטל הנאשם, ולא מסמך מטעם משרד הבריאות האוסר על נהיגה תחת נטילת תרופות כאלה ואחרות. אשר על כן, טענת המאשימה כי ניתן להרשיע הנאשם על סמך אמירה זו שלו עצמו – דינה להידחות.
במצב דברים זה, המאשימה לא הצליחה להוכיח מעבר לכל ספק סביר את העבירה של נהיגה ברכב כאשר הנאשם נתון תחת השפעת סמים משכרים או משקאות משכרים, בניגוד לתקנה 26 (2) בתקנות התעבורה. אני מזכה את הנאשם מביצוע עבירה זו ולו מחמת הספק.
לגבי העבירה השנייה שיוחסה לנאשם – נהיגה בקלות ראש, המאשימה כלל לא התייחסה לעבירה זו בסיכומיה. גם המאשימה הבינה, ובצדק, כי המדובר בעבירה נגזרת מתוך עבירת הבסיס וללא ההוכחה כי היה הנאשם במצב של שכרות או תחת השפעת סם, "נופלת" גם העבירה של נהיגה בקלות ראש, שכן אין בהתנהגות הנאשם דבר הקושר אותו לעבירה זו זולת הנהיגה הנטענת במצב שכרות במקור.
משזוכה הנאשם על ידי מהתנהגות הכוללת נהיגה במצב שכרות או תחת השפעת סם/אלכוהול, יזוכה הוא גם מעבירה של נהיגה בקלות ראש, גם כאן מחמת הספק.
ניתנה היום, כ"ז סיוון תשע"ז, 21 יוני 2017, בהעדר הצדדים
