לפניי ערעור על החלטת בית משפט לנוער (כב' השופטת הבכירה עדנה בן-לוי) שניתנה ביום 9.10.2024 בתיק צב"נ 73878-09-24 (להלן: "ההחלטה קמא"), במסגרתה הורה כי הקטין, תינוק כבן מספר שבועות (נולד ביום ... ), יוצא בצו משמורת (זמנית) למשפחת אומנה לשלושים ימים.
רקע בקליפת אגוז
2.המערערת היא אמו של הקטין (להלן גם: "האם"), ומשיב 2 הוא אביו, על פי הנטען (להלן: "המשיב").
המערער והמשיבה מנהלים קשר זוגי, ממנו נטען כי נולד הקטין, כבן מספר שבועות.
3.הן המערערת והן המשיב גרושים מבני זוגם הקודמים. למערערת חמישה ילדים מבן זוגה הקודם, אשר הוצאו בהסכמתה למסגרות חוץ ביתיות (לפי הנטען עקב הזנחה), כפי שיתואר להלן. למשיב ארבעה ילדים והם מתגוררים בעיר אחרת עם אמם, בת זוגו הקודמת.
4.מתסקיר שהוגש לתיק קמא ביום 29.9.24, כתמיכה לבקשת הביניים בעניין הקטין (להלן: "התסקיר"), עולה תמונה מורכבת לגבי המערערת והמשיב. לכל אחד מההורים יש סיפור חיים עם חוויות ילדות טראומטיות, לרבות פגיעות שעברו ושהשפיעו רבות על אישיותם ויכולותיהם ההוריות. בפרק הסיכום צוין כי הן המשיב והן האם נעדרים את המיומנויות ההוריות הנדרשות כדי לספק לקטין סביבה בטוחה, מוגנת, מזינה ומקדמת; דירת מגוריהם נמצאה מוזנחת ושורצת עכברים ונמלים, הילדים סבלו מעקיצות נמלי אש.
האבחון הפסיכודיאגנוסטי שעברה המערערת מצא כי הקשיים הרגשיים והאינטלקטואליים משליכים באופן ישיר על יכולותיה ההוריות, והמסוגלות ההורית שלה חלקית.
המשיב, כך נכתב, בחר להיות בקשר טלפוני עם ילדיו ולא להיפגש עמם. כן דווח כי מסר אחת מבנותיו לשכניו ב..., שיגדלו אותה כבתם.
לנוכח כל האמור בתסקיר, התבקשה העמקת היכרות מערכת הרווחה בעיר מגוריהם, לערוך בדיקות נוספות כדי לבחון את יכולותיהם; להורות על המשך שהות הקטין בבית החולים לצורך הגנה ועד שיועבר למשפחת אומנה מתאימה; להורות כי מפגשי ההורים עם הקטין, בעת שהותו אצל משפחת האומנה, יתקיימו במרכז קשר.
5.בהחלטתו מאותו יום 29.9.24, הורה בית משפט קמא בין היתר, כי "בנסיבות העניין, עקב החשש לשלומו של התינוק, ... התינוק יהיה תחת צו משמורת זמני כשמקום חסותו בבית החולים וזאת עד מציאת משפחת אומנה מתאימה שתוכל לקלוט את התינוק לדאוג לצרכיו... תוקף הצו ל-30 יום מהיום".
6.ביום 1.10.24 הגישה המערערת כאן, בקשה בתיק קמא לביטול צו החירום מיום 26.9.24 וכן לביטול צו המשמורת הזמני מיום 29.9.24, בין היתר בטענה שמדובר בצעד קשה ופוגעני ביותר, שננקט ללא הצדקה כלפי המערערת, מצד שירותי הרווחה. לטענתה, הגם שהסכימה להוצאת חמשת ילדיה מאחזקתה, אין לגזור גזירה שווה בעניין הקטין, שהינו תינוק בן יומו, בנסיבות שונות בתכלית.
7.בית משפט קמא קבע בהחלטתו מאותו יום, 1.10.24, כי אין שינוי בהחלטתו מיום 29.9.24, וקבע את הבקשה לדיון בפניו, שהתקיים ביום 9.10.24. בתום הדיון, שמשכו ארך כשלוש וחצי שעות (כך צוין בהחלטה קמא), ניתנה ההחלטה קמא. להלן עיקריה:
"...
זמן קצר לפני הולדת התינוק כשבועיים בערך הוצאו כל חמשת ילדיה של המשיבה אשר גרו עימה ועם המשיב בתיק זה אשר איננו אביהם של הקטינים למרכזי חירום לאבחון וזאת על רקע הזנחה קשה מאוד של כל הקטינים הנ"ל.
יצוין כי גיל הצעיר מהקטינים שהוצאו לאבחון במרכזי חירום הוא כשנתיים וחצי.