א. מבוא
1. התובע, בתביעתו שלפני, עותר לכך שהנתבע יחויב לשלם לו סך 1,100,593 דולר ארה"ב.
2. בזמנים הרלבנטיים לתביעה שלפני, הנתבע החזיק ב- 11.23% ממניות "קבוצת כלמוביל", ובני משפחת חרל"פ החזיקו ב- 88% ממניות הקבוצה.
3. התובע עבד ב"קבוצת כלמוביל", ובשנים האחרונות לעבודתו, עד לחודש דצמבר 2001, מועד בו התפטר מעבודתו בנסיבות שתפורטנה להלן, שימש כמנהל הכספים של הקבוצה.
4. במהלך חודש אוגוסט 2001 סיפר הנתבע לתובע, כי בכוונתו למכור את מניותיו, ואף סיפר לו כי יו"ר הקבוצה, ד"ר שמואל חרל"פ, הציע לרכוש את מניותיו תמורת 6 מיליון דולר.
5. לגרסת התובע, הוא מסר לנתבע כי לדעתו המחיר המוצע לו נמוך מאוד, שכן, לדעת התובע, שווי החזקותיו של הנתבע בקבוצה הגיע כדי הסך 25 מיליון דולר.
אקדים מאוחר למוקדם, ואציין, כי בסופו של דבר, בחודש יוני 2003, מניותיו של הנתבע ב"קבוצת כלמוביל" נמכרו לבני משפחת חרל"פ תמורת הסך 32 מיליון דולר.
6. בהמשך הדברים, ובעקבות מגעים נוספים שהתקיימו בין התובע והנתבע, סוכם בין הצדדים, שהתובע יתפטר מעבודתו ב"קבוצת כלמוביל", ויסייע לנתבע למכור את החזקותיו בקבוצה, תמורת שכר טרחה שהתובע יקבל מהנתבע.
על כן, בחודש דצמבר בשנת 2001 התובע התפטר מעבודתו ב"קבוצת כלמוביל", ובתאריך 18.1.2002 נכרת בין התובע והנתבע חוזה, שהסדיר את מערכת היחסים ביניהם.
ב. החוזה
7. בחוזה שנכרת בין הצדדים (נספח ב' לתצהיר עדותו הראשית של התובע - מוצג ת/1), מינה הנתבע את התובע לטפל במכירת אחזקותיו ב"קבוצת כלמוביל", והוסכם כי התובע יתווך וייעץ לנתבע בכל הנוגע למכירת המניות. עוד נקבע, שהתובע יטפל בהערכת שווי מניותיו של הנתבע בקבוצה, כפוף למספר פרטים טכניים שסוכמו.
בסעיף 4 לחוזה ייפה הנתבע את כוחו של התובע לנהל מו"מ עם רוכשים פוטנציאליים, אך הוסכם שהתובע לא יפתח במו"מ כזה לפני שיקבל את אישורו של הנתבע.
בסעיף 5 לחוזה הוסכם, כי התובע יביא בפני הנתבע הצעות מחיר שיוצעו על ידי רוכשים פוטנציאליים, אך לנתבע שיקול הדעת המלא באם לקבל הצעה פלונית מרוכש פוטנציאלי כלשהו. בסעיף 6 לחוזה נקבע, כי לאחר קבלת הצעת מחיר מרוכש פוטנציאלי כלשהו, שמורה לנתבע הזכות ליתן לבעלי ההחזקות האחרים בקבוצת "כלמוביל" זכות סירוב ראשונה, ולנהל עמם מו"מ, והכל על פי שיקול דעתו של הנתבע.
8. ברישא לסעיף 8 לחוזה שנכרת בין הצדדים נקבע:
"היה
וכתוצאה מן הפעילות המפורטת בסעיפים 4 - 6 לעיל, ימכרו אחזקותיו של שטוקמן בקבוצת כלמוביל לצד ג', ובכלל זה לשותפים האחרים בקבוצת כלמוביל, בין ביחד ובין לחוד, יהיה קופלר זכאי לשכר טרחתו לפי הפירוט הבא: .... "
(ההדגשה לא במקור)
על פי האמור בסעיף 8(א) לחוזה, אם יקבל הנתבע עבור אחזקותיו ב"קבוצת כלמוביל" סכום הנמוך מ- 40 מיליון דולר, כי אז שכר טרחתו של התובע יעמוד על סך מיליון דולר.
9. לטענת התובע, כיוון שבסופו של דבר מניותיו של הנתבע ב"קבוצת כלמוביל" נמכרו תמורת הסך 32 מיליון דולר לבני משפחת חרל"פ, הרי הוא זכאי לשכר טרחה בסך מיליון דולר, בצירוף מע"מ כחוק, ומסכום זה יש לנכות מקדמה שקיבל (בסך 70,000 דולר כולל מע"מ) , והתוצאה המתקבלת היא סכום התביעה.
לחילופין טוען התובע, כי הוא זכאי לשכר טרחה בסך 360,000 דולר, עבור 18 חודשי עבודה לפי 20,000 דולר לחודש, וזאת לפי סעיף 10 לחוזה, הקובע: