אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> צ'ופרקה נ' רשת מעונות ס.ע.ד. בע"מ

צ'ופרקה נ' רשת מעונות ס.ע.ד. בע"מ

תאריך פרסום : 18/11/2013 | גרסת הדפסה

דמ"ש
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
46322-11-11
07/11/2013
בפני השופט:
אירית הרמל

- נגד -
התובע:
קלרה צ'ופרקה
הנתבע:
רשת מעונות ס.ע.ד. בע"מ
פסק-דין

פסק דין

1. התובעת, אחות מעשית במקצועה, עבדה בנתבעת במשך שנה ושמונה חודשים, עד להתפטרותה, לטענתה בשל הרעת תנאים. האם היא זכאית להפרש פיצויי פיטורים ופיצוי חלף ודמי הודעה מוקדמת בנסיבות אלה? זוהי המחלוקת המרכזית שבפני.

התשתית העובדתית והמחלוקת שבין הצדדים

2.  הנתבעת מפעילה בית חולים גריאטרי בבני ברק. התובעת עבדה אצלה כאחות מעשית החל מאוגוסט 2008 עד סוף אפריל 2010.

לטענת הנתבעת, בחודשים האחרונים לעבודתה התרשלה התובעת באופן חמור בעבודתה, ועקב כך נקראה לשיחות בירור אצל האחות הראשית (ס' 7.2 לכתב ההגנה והנספחים לו). בעקבות כך הודיעה הנתבעת לתובעת כי היא נדרשת לעבוד בשעות הבוקר בלבד והיא לא תוכל לעבוד במשמרות אחרות בהן שובצה בקביעות עד אז (ס' 7.3 לכתב ההגנה).

לטענת התובעת, בעקבות הודעה זו היא פנתה לנתבעת, והבהירה לה שהיא זקוקה למחייתה לעבודה בהיקף כפי שהיה עד לתלונות אודות עבודתה, ועל כן היא חייבת לעבוד גם במשמרות אחר הצהריים ובסופי שבוע. לאחר שהנתבעת סירבה להיענות לבקשת התובעת , ואף לא תיקנה את המעוות היא נאלצה להתפטר ולמצוא לעצמה עבודה חלופית.

3.הנתבעת טוענת שהליקויים בעבודתה של התובעת עלו כדי הפרת משמעת חמורה מצידה (ס' 9 לכתב ההגנה), והיה בהם כדי להצדיק את שיבוצה במשמרות בוקר בלבד. מכל מקום לשיטתה של הנתבעת לא היתה מוטלת עליה חובה לשבץ את התובעת במשמרות שמעבר למשמרות בוקר (עמ' 5, ש' 14 לפרוטוקול).

4.כך או כך, ביום 28.4.2010 הודיעה התובעת לנתבעת בכתב, שהיא רואה באי שיבוצה למשמרות שמעבר למשמרות הבוקר משום הרעה בתנאי עבודתה ועל כן היא נאלצת להתפטר (נספח ג' לכתב התביעה). בהתאם לסידור העבודה, התובעת לא שובצה למשמרות כלל החל מיום זה. ביום 1.5.10 התחילה התובעת לעבוד במוסד סיעודי אחר, בעיר לוד. כעשרה ימים מאוחר יותר, ביום 12.5.10, התקיימה שיחה בין נציג הנתבעת לבין התובעת בקשר להפסקת עבודתה, שבה הוצע לתובעת לשוב לעבודה, אך היא סירבה (תמלול השיחה הוגש לתיק בית הדין ביום 10.5.13).  

 ההליך

5.לאחר הגשת כתב התביעה, התקיימה בתיק זה ישיבת קדם משפט ביום 19.11.12, וישיבת הוכחות ביום 28.4.13, במהלכה העידה התובעת והעיד מר מרדכי שחורי נציג הנתבעת. לאחריה, הגישו הצדדים סיכומים בכתב.

 

דיון והכרעה

6.אין מחלוקת כי התובעת התפטרה מעבודתה. האם חרף זאת, זכאית התובעת לפיצויי פיטורים, שכן התפטרותה נבעה "מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה או מחמת נסיבות אחרות" כמשמעותם בסעיף 11א לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג- 1963?

על מנת להוכיח זכאות לפיצויי פיטורים מכוח סעיף 11(א) על העובד לעמוד בשלוש משוכות: האחת, להוכיח כי אכן הייתה "הרעה מוחשית" בתנאי עבודתו, או "נסיבה אחרת" שבשלה אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו; השנייה, להוכיח כי התפטר בשל כך ולא מטעם אחר; השלישית, להוכיח כי נתן התראה סבירה למעביד על כוונתו להתפטר, והזדמנות נאותה לתקן את ההפרה, ככל שהיא ניתנת לתיקון (דב"ע שן/10 -3 חיים כהן – הלר פיסול ותכשיטים בע"מ, פד"ע כא 238 (1990); ע"ע 354/07 אחים אוזן חברה לבנייה פיתוח וייזום בע"מ –טקין (27.1.10).

7.לאחר עיון במכלול חומר הראיות שבתיק ולאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי אכן תנאי עבודתה של התובעת הורעו באופן מוחשי, באופן המזכה אותה בתשלום פיצויי פיטורים. להלן אפרט כיצד הגעתי למסקנה זו:

ראשית, הוכחה בפני טענה התובעת, כי השינוי שהתבצע פגע משמעותית בשכרה. התובעת העידה בחקירתה הראשית כדלקמן:

"פתאום שאני רואה שהיא רשמה פחות ופחות. אני אמרתי שאני משלמת משכנתא, נשרף לי האוטו, אני ככה בבוץ, למה את מורידה לי משמרות, הגיעו הרבה אחים מבתי חולים אחרים אני צריכה לתת משמרות. ואז נתנו לי 6 משמרות, היה קודם 10-12 משמרות בשבוע. אח"כ היה 2,4,6 בשבוע ואני עבדתי ביום האחרון ונכנסתי אליה ושמתי לה פתק איך אני רוצה לעבוד בשבוע הבא וכשאני יצאתי רואים בקלסר איך אנו עובדים היה 0 לא היה בכלל".

(עמ' 7 לפרוטוקול, ש' 9-13).

גם מתלושי המשכורת שהוגשו כנספחים לכתב התביעה עולה שלכל אורך תקופת עבודתה שובצה התובעת גם למשמרות אחר הצהרים, לילה וסופי שבוע, ובמרבית חודשי עבודתה שכרה נטו היה למעלה מ- 6,000 ₪ ובחודשים מסוימים אף למעלה מ- 7,000 ₪. בהעדר מחלוקת על כך שכוונת הנתבעת היתה לשבץ את התובעת במשך תקופה מסוימת, שלא הוגדרה בזמן, למשמרות בוקר בלבד, הרי שברור ששכרה של התובעת פחת בשל כך בצורה משמעותית. על אף שמקובלת עלי טענת הנתבעת לפיה אין לעובד זכות מוקנית לעבוד בשעות נוספות הרי שמקובלת עלי מצד שני גם טענת התובעת לפיה הפחתה משמעותית בהיקף השעות הנוספות בהן הועסקה התובעת ברציפות ולאורך תקופה ארוכה, מהווה פגיעה ממשית בתנאי עבודתה. המשמעות היא שהתובעת הוכיחה ברמה האובייקטיבית, כנדרש על פי ההלכה הפסוקה את ההרעה בתנאי העסקתה (ע"ע (ארצי) אסייג - חנה גורן הפקות בע"מ, דב"ע (ארצי) נז/ 179 - 3 (2005))

שנית, בשים לב לעובדה שהתובעת זומנה למספר שיחות שבהן הוטחה בה ביקורת נוקבת על אופן עבודתה, דומה שהיו לתובעת במקרה שלפני את כל הסיבות לחשוש מכך שהפגיעה שכבר אירעה בהיקף עבודתה (ראו בפירוט בדו"ח המשמרות מוצג נ/2) תימשך לאורך זמן. בנסיבות אלה, וכאמור לאור הצורך במקור פרנסה, החליטה התובעת שלא להמשיך ולעבוד במשרה שמבחינתה הפכה למשרה חלקית הרבה יותר מזו שהיתה לה קודם לכן, ולחפש לעצמה במקום זאת עבודה במשרה דומה למשרה בה הועסקה בנתבעת;

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ