אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ש 24557-11-14 פולני נ' מיכה חברה לנאמנות והשקעות בעמ

ש 24557-11-14 פולני נ' מיכה חברה לנאמנות והשקעות בעמ

תאריך פרסום : 16/05/2016 | גרסת הדפסה

ש
בית דין לשכירות תל אביב - יפו
24557-11-14
01/05/2016
בפני השופטת:
עידית ברקוביץ

- נגד -
תובע:
יורם פולני
נתבעת:
מיכה חברה לנאמנות והשקעות בע"מ
פסק דין
 

 

בפני בקשה למתן צו עשה להתקנת מתקן לכסא גלגלים (להלן: "מעלון") בחדר מדרגות בבניין נשוא התובענה.

 

הצדדים

1.הנתבעת בעלת זכויות במקרקעין ברח' ביאליק 17, תל אביב, הידועים כחלקה 39 בגוש 6914 (להלן: "הבניין").

 

התובע הוא דייר מוגן בדירה בקומה השלישית של הבניין (להלן: "המושכר" או "הדירה").

 

המסגרת הדיונית

2.ביום 12.11.14 הגיש התובע תביעה בסדר דין מהיר לבית משפט השלום, בה עתר לקבלת צו עשה וכן לסעד כספי בסך 50,000 ₪.

 

בהחלטה מיום 13.5.15 ציינה כב' השופטת טל לוי כי על פניו נראה כי הסמכות העניינית לדון בתיק נתונה לבית הדין לשכירות. אשר על כן, הציעה כב' השופטת לוי כי: "התיק יועבר לבית הדין לשכירות. ככל שבית הדין לשכירות ימצא כי אין באפשרותו לדון ברכיב הכספי של התביעה – ימחק רכיב זה מהתביעה ותוגש בעניין זה תובענה כספית..."

 

ביום 18.5.15 הודיע התובע כי הוא מסכים לאמור בהחלטת בית המשפט מיום 13.5.15. בהמשך להודעה זו, קבעה כב' השופטת לוי כי התיק יועבר לבית הדין לשכירות.

 

בסיכומי התובע צויין כי: "ההליך דנן הועבר בהסכמה לבית המשפט (צ"ל בית הדין, ע.ב) לשכירות... בנוסף, נמחק הסעד הכספי לו עתר התובע והוא אינו עומד עוד על סעד זה" (עמ' 1 לסיכומי התובע).

 

אשר על כן, נותר להכריע בבקשת התובע למתן צו עשה.

 

טענות התובע

3.התובע עותר למתן "צו עשה להתקנת מתקן לכסא גלגלים בחדר המדרגות בבנין המגורים ולבצע את ההתאמה הנדרשת ברכוש המשותף, וזאת ללא הסכמת הנתבעת". כמו כן התבקש להורות לנתבעת "לחתום על כל מסמך שנדרש כדין על מנת לקבל את ההיתר להתקנת המתקן שצוין לעיל" (סעיף 1 לכתב התביעה).

 

התובע יליד שנת 1935. הוא דייר מוגן במושכר משנות ה-30 של המאה שעברה.

 

ברבות השנים הפך התובע לאדם בעל מוגבלויות כהגדרתו בסעיף 59ג(א) לחוק המקרקעין תשכ"ט-1969 (להלן: "חוק המקרקעין"), קרי אדם עם לקות פיזית קבועה המגבילה את תפקודו היום יומי.

 

בבניין אין מעלית והמושכר מצוי בקומה השלישית.

 

נוכח מצבו הפיזי של התובע ומגבלותיו הגופניות, אין הוא יכול לעלות ולרדת במדרגות, כך שלמעשה אין הוא יכול לצאת מביתו. הדבר גורם להתדרדרות במצבו הבריאותי כמו גם לפגיעה בזכותו היסודית לתנועה ולחירות.

 

התובע פנה אל הנתבעת בבקשה כי יותקן ברכוש המשותף כסא גלגלים מתנייד (לעיל ולהלן: "מעלון") אשר יקנה לו את האפשרות לעלות ולרדת במדרגות הבניין. הנתבעת הודיעה כי היא מתנגדת לבקשה.

 

התובע טוען כי התנגדות הנתבעת רומסת את כבודו וחירותו, וגורמת לכך שאינו יכול להשתתף באופן שיוויוני ופעיל בחברה. כמו כן נמנעת ממנו האפשרות לקבל מענה הולם לצרכיו המיוחדים באופן שיאפשר לו לחיות את חייו בעצמאות מרבית, בפרטיות ובכבוד, תוך מיצוי מלוא יכולתו.

 

בכתב התביעה ביסס התובע את בקשתו להתקנת המעלון על יסוד סעיף 59ג' לחוק המקרקעין הדן בהתאמת הרכוש המשותף על פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח- 1998 (להלן: "חוק שוויון זכויות"). התובע טוען כי חוק המקרקעין מציב שורה של תנאים בהם הוא עומד ועל כן יש לאשר לו את התקנת המעלות בחדר המדרגות של הבניין.

 

כמו כן, הפנה התובע לסעיף 37(א)(5) לחוק הגנת הדייר [נוסח משולב], תשל"ב-1972 (להלן: "חוק הגנת הדייר") המאפשר לבית הדין לשכירות להרשות לדייר מוגן לבצע שינויים במושכר אם בעל הבית אינו מסכים לכך ללא טעם סביר.

 

התובע מציין כי התקנת המעלון ופירוקו במקרה הצורך יהיו על חשבונו, והדבר יעשה ללא גרימת נזק לבניין או לרכוש המשותף, על כן לשיטתו, התנגדות הנתבעת חסרת תום לב ואינה סבירה.

 

התובע צירף חוו"ד של האדריכל אבי ורשבסקי, מומחה נגישות (להלן: "מר ורשבסקי" ו"חוו"ד ורשבסקי").

 

מר ורשבסקי קבע כי האפשרות היחידה המתאימה לבניין הינה התקנה מעלון משופע, שיוצמד למעקה המדרגות הפנימי וינוע על מסילת מתכת רציפה עד לקומת המושכר.

 

בסיכומים מטעמו, טען התובע כי הוכיח את הצורך ההכרחי והבסיסי בהתקנת המעלון, על חשבונו. ומנגד הוכח כי סירוב הנתבעת הינו בלתי סביר וחסר תום לב שכן בהתאם לעדות מר ורשבסקי, אין בהתקנת המעלון כדי לגרום נזק לבניין או להפריע לשאר הדיירים.

 

עוד ציין התובע כי התקנת המעלון הינה מטרה ראויה ואין מקום להתנות את קבלת הבקשה בפסיקת פיצוי לנתבעת, אשר פועלת בחוסר תום לב מתוך כוונה לגרום לתובע לעזוב את ביתו.

 

טענות הנתבעת 

4.הנתבעת הינה חברה בע"מ המנוהלת ע"י הגב' יפה סלבי, אשר מקום מושבה הוא בלונדון. כל מניות הנתבעת מוחזקות בבעלות תושבי לונדון.

 

בין התובע לנתבעת התנהל מו"מ על תנאי פינויו של התובע מהמושכר. בעיצומו של המו"מ בחר התובע להגיש תובענה זו, וזאת במטרה להפעיל לחץ על הנתבעת. הנתבעת מציינת כי התובע הוא הדייר המוגן היחיד שנותר בבניין וטוענת כי הוא השתלט על שטחים בגג והסיג את גבולות הנתבעת.

 

הנתבעת טוענת כי התובע מנסה לכפות עליה את רצונו, להכתיב לה התקנת מעלון באופן העלול להפריע לה לממש את תוכניותיה בבניין ולמנוע שימוש סביר מהמשתמשים האחרים בבניין.

 

לטענת הנתבעת אין התובע רשאי לפגוע בזכות הקניין של הנתבעת, המשתרעת על הבניין כולו.

הנתבעת טוענת כי התובע לא הציג חוות דעת רפואית, ערוכה כדין, המעידה כי הוא אדם בעל לקות פיזית קבועה המגבילה את תפקודו היום יומי. מתוך המסמכים שצירף התובע עולה כי יש לו תווי חנייה בלונדון, אנגליה ובפלורידה, ארה"ב, דבר המעיד על כך שהתובע אינו מוגבל לביתו.

 

לטענת הנתבעת, התובע אינו עומד בתנאי הוראת סעיף 59ג(ב) לחוק המקרקעין שכן חוק המקרקעין מאפשר לבעל דירה לבצע התאמה ברכוש המשותף, ואילו בענייננו, אין התובע בעל דירה, אלא לכל היותר דייר מוגן במושכר. עוד נטען כי חוק המקרקעין דורש הסכמה של רוב בעלי הדירות בבניין ואילו במקרה דנן, הנתבעת היא בעלת כל הדירות בבניין והיא מתנגדת להתקנת המעלון.

 

עוד טוענת הנתבעת כי סעיף 37(א)(5) לחוק הגנת הדייר, אליו מפנה התובע, אינו חל במקרה זה, שכן הסעיף דן בביצוע שינויים במושכר, ואילו במקרה דנן מבקש התובע לבצע שינויים בחדר המדרגות, אשר אינו מהווה חלק מהמושכר. כמו כן טוענת הנתבעת כי התנגדותה להתקנת המעלון במקרה זה הינה סבירה.

 

בסיכומים מטעמה מציינת הנתבעת כי ככל שתינתן לתובע הרשאה להתקנת המעלון יש להתנותה בקיום התנאים המצטברים הבאים:

  • תשלום פיצוי הולם לנתבעת עקב נזקים שייגרמו לה כתוצאה מהתקנת המעלון, ובהם פגיעה אסטטית בבניין, חסימת הכניסה, הצרת חדר המדרגות, ופגיעה במראה ובאופי הבניין המאוכלס ע"י צעירים.

  • הנפקת היתר בנייה כדין.

  • התחייבות לאחזקה תקינה ע"י התובע.

  • ביטוח המעלון כנגד כל הסיכונים, לרבות ביטוח צד ג'.

  • הפטר מוחלט של הנתבעת מאחריות לנזקים העלולים להיגרם כתוצאה מהתקנת המעלון, קיומו והפעלתו.

  • הפקדת פיקדון לכיסוי הוצאות פירוק המעלון.

     

    המסגרת הראייתית

    5.מטעם התביעה הוגשו תצהיר התובע וחוות דעת מומחה מטעמו, האדריכל אבי ורשבסקי (לעיל ולהלן: "מר ורשבסקי").

     

    מטעם ההגנה הוגש תצהירה של הגב' יפה סלבי, מנהלת הנתבעת (להלן: "הגב' סלבי").

     

    בדיון ההוכחות ביום 16.3.16 נחקרו התובע, מר ורשבסקי והגב' סלבי.

     

    להשלמת התמונה יצוין, כי הצדדים הסכימו למינוי שמאי אשר חוות דעתו תשמש בסיס למשא ומתן באשר לאפשרות בדבר החזרת חזקה במושכר כנגד תשלום. חוות הדעת הוגשה, אך המשא ומתן לא צלח.

     

    דיון ומסקנות

    6.סעיף 37 לחוק הגנת הדייר קובע כי:

    (א)בית הדין רשאי להרשות לדייר, לפי בקשתו, לעשות דברים מהמנויים להלן אם בעל הבית אינו מסכים לכך ללא טעם סביר או מעמיד תנאים בלתי סבירים; ואלה הדברים:

    ...

    (5) לבצע תיקונים או שינויים במושכר;

     

    הנה כי כן בידי בית הדין הכוח לאשר לדייר מוגן לבצע תיקונים או שינויים במושכר, חרף התנגדותו של בעל הבית וזאת באם ההתנגדות היא ללא טעם סביר.

     

    בענייננו, התובע, אשר הינו דייר מוגן בדירה בקומה שלישית, תובע להתקין מעלון בחדר המדרגות, בכדי שיוכל להגיע לדירתו חרף מגבלתו הפיזית.

     

    טוענת הנתבעת כי התובע לא יוכל להיוושע מסעיף 37 לחוק הגנת הדייר, באשר חדר המדרגות אינו מהווה חלק מהמושכר המוגן על פי החוק.

     

    7.אכן, חדר המדרגות, הינו בבעלות הנתבעת (כמו גם כל הבניין), ברם יש לתובע זכות שימוש בחדר המדרגות, המהווה דרך גישה יחידה לדירה שבהחזקתו.

     

    בסוגיה זו הביע כב' השופט קיסטר עוד מקדמת דנא את עמדתו לפיה:

    "נראה לי, על כן, שאם רוצה הדייר לערוך שינויים או תיקונים בחדר המדרגות, או בחלקים אחרים של הנכס, חלקים שלדייר יש זכות שימוש בהם יחד עם דיירים אחרים, ואם לא נופל התיקון תחת המקרה בו דייר רוצה ורשאי לדרוש מבעלי הבית מילוי חובותיו (של בעל הבית) על-פי הפרק השלישי של חוק הגנת הדייר, תשי"ד-1954, יכול הדייר להסתמך על סעיף 33 (5) לחוק הגנת הדייר, תשט"ו-1955, ולבקש להרשות את עשיית התיקון, ובלבד שעל-ידי תיקון או שינוי כזה לא יפגע בזכותם של אחרים הזכאים לשימוש המשותף. (ע"א 4/67 בריטיש אנד קולוניאל איסטייטס בע"מ נ' טרבלוס, פד"י כא(1) 463, 470 (1967) להלן: "עניין טרבלוס")

     

    8.במאמר מוסגר, שתי הערות באשר לפסק הדין בענין טרבלוס :

    • סעיף 33 לחוק הגנת הדייר, תשט"ו-1955 הוא מקבילו של סעיף 37 לחוק הגנת הדייר בנוסחו כיום.

    • מבחינה עובדתית, שם, להבדיל מהמקרה שבפנינו, דובר על דייר מוגן שהתקין "מתקן רב מידות" בגג הבניין, ועל כן לא ניתנה לו רשות לכך.

       

      9.בסוגיית יישום סעיף 37 לחוק הגנת הדייר אדון בהמשך. החשוב לענייננו, בשלב זה של הדיון, הוא העיקרון- סמכותו של בית הדין משתרעת גם על חדר המדרגות המהווה את דרך הגישה הבלעדית למושכר.

       

      10.בסיום פרק זה הריני רואה לנכון להפנות לעניין מרסה נ' מ.ע.ג.ן , שם ביקשו דיירים מוגנים לחייב את בעלי הבית להתיר להם בניית סוכה בחצר שבבעלות בעלי הבית. העתירה התקבלה. ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי נדחה ובר"ע שהוגשה לעליון- נדחתה. כב' השופט דנציגר ציין בפסק הדין את נימוקי בית משפט השלום תוך שאימץ אותם וקבע:

      "העובדה שמדובר בבניין שאינו רשום כ"בית משותף" אינה מונעת מכל הדיירים לעשות "שימוש רגיל ונאות" בשטח החצר, בהיעדר קביעה מפורשת אחרת בהסכמי השכירות עם הדיירים. נראה לי כי הדברים הינם בבחינת היגיון בריא ושכל ישר... זאת ועוד, מקובלת עלי גם קביעתו המשפטית של בית משפט השלום לפיה סירובן העיקש של התובעות בנסיבות העניין להקמת הסוכה מהווה שימוש לרעה בזכות הקניין. כפי שקבע בית משפט השלום, מסקנה זו ניתן לבסס על עיקרון תום הלב או על סעיף 14 לחוק המקרקעין ... (רע"א 8834/12 מ.ע.ג.ן ייעוץ וניהול נכסים בע"מ נ' מרסה (31.12.12)).

       

      מדברים אלה עולה, כי גם בענייננו ניתן לעשות שימוש בעיקרון תום הלב כמו גם גם בסעיף 14 לחוק המקרקעין.

       

      11.לסיכום סוגיה זו-

       

      יש תחולה לסעיף 37 לחוק הגנת הדייר גם בהתייחס לבקשה להתקנת מעלון בחדר מדרגות, אשר מהווה את דרך הגישה הבלעדית למושכר.

       

      במסגרת הדיון בבקשה ייבחנו האינטרסים המנוגדים של הצדדים, זכות הקניין של בעל הבית, מחד ומצבו של הדייר המוגן וצרכיו, מאידך, וזאת תוך התחשבות במכלול השיקולים הרלבנטיים, לרבות בעיקרון תום הלב כמו גם בסעיף 14 לחוק המקרקעין.

       

      הבניין

      12.הנתבעת הינה הבעלים הרשום ובעלת מלוא הזכויות של הבניין. הבניין מכיל 12 דירות, כאשר אחת מהן משמשת למשרד, והיתר למגורים. באחת עשרה מדירות הבניין מחזיקים שוכרים בשכירות חופשית. כל הדיירים המוגנים שהחזיקו בעבר בדירות בבניין, פונו, למעט התובע.

       

      הבניין הוגדר כמבנה לשימור על פי תכנית מתאר ת"א 2650ב'.

       

      הבניין אינו רשום כבית משותף, ברם, לטענת הנתבעת, ראוי להירשם כבית משותף.

       

      מעמדו של התובע

      13.זכויותיו של התובע כדייר מוגן הוגדרו בפסק דין בת.א. 14028/91. הנתבעת מעלה טענות המייחסות לתובע הפרת פסק הדין והשתלטות על שטחים שלא כדין. אלה, אינם מעניינו של ההליך שבפני.

       

      הנחת המוצא בהליך זה היא כי התובע מחזיק בדירה כדייר מוגן.

       

      חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנותיו

      14.הגם שנראה כי הדבר מיותר, על מנת לחדד את חשיבות הנגשת הדירה לתובע, ראוי להפנות לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998 (לעיל ולהלן: "חוק שוויון זכויות").

       

      בסעיפו הראשון מפרט חוק שוויון זכויות את "עקרון היסוד" עליו הוא מושתת:

      1.זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ומחויבותה של החברה בישראל לזכויות אלה, מושתתות על ההכרה בעקרון השוויון, על ההכרה בערך האדם שנברא בצלם ועל עקרון כבוד הבריות.

       

      הסעיף השני לחוק שוויון זכויות מבהיר את תכליתו:

      2.חוק זה מטרתו להגן על כבודו וחירותו של אדם עם מוגבלות, ולעגן את זכותו להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים, וכן לתת מענה הולם לצרכיו המיוחדים באופן שיאפשר לו לחיות את חייו בעצמאות מרבית, בפרטיות ובכבוד, תוך מיצוי מלוא יכולתו.

       

      בסעיף ההגדרות נקבע כי:

      " 'אדם עם מוגבלות' – אדם עם לקות פיסית, נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, אשר בשלה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים."

      חוק שוויון זכויות הינו פועל יוצא של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו אשר מקנה מעמד- על לערך ההגנה על כבוד האדם וחירותו, חייו וגופו.

       

      מכוח החוק הותקנו תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקום ציבורי שהוא בניין קיים), תשע"ב-2011 (להלן: "תקנות שוויון זכויות").

       

      חוות דעת מומחה נגישות

      15.התובע צירף חוות דעת של מומחה נגישות, מר ורשבסקי אשר נחקר בחקירה נגדית.

       

      בחוות דעתו מאזכר מר ורשסבקי את תקנות שוויון זכויות, תוך שהוא מציין כי אין הן חלות על בניינים קיימים, אולם ניתן להשליך מהוראותיהן גם לגבי הבניין הנדון. בחוות דעתו, ציין מר ורשבסקי כי בבניין מגורים, ככלל קיים מדרג של פתרונות נגישות אפשריים.

       

      לגבי הבניין הנדון הביע מר ורשבסקי את עמדתו כי:

      "2. מצבו הקיים של הבניין בו מצויה דירת התובע ומיקומו של חדר המדרגות בו, אינם מאפשרים פתרון נגישות באמצעות מעלית או מעלון אנכי, ומשאירה בידנו את החלופה שבעדיפות השלישית והאחרונה – מעלון משופע.

      3. בהיעדר אפשרות אחרת וטובה יותר, ההמלצה המקצועית הינה לבצע בחדר המדרגות מעלון משופע, שיוצמד למעקה המדרגות הפנימי וינוע על מסילת מתכת רציפה, עד לקומה השלישית בה ממוקמת דירת התובע" (עמ' 2 לחוו"ד ורשבסקי).

       

      סירוב המשיבה

      16.במסגרת דיון בבקשה זו, יש לאזן בין שני אינטרסים מנוגדים, זכות הקניין של בעל הבית, מחד ומצבו של הדייר המוגן וצרכיו, מאידך.

       

      ברי כי יש לנתבעת, כבעלת הבית, אינטרס לגיטימי לשמור על חזותו של הבניין שהוא קניינה, כפי שהיא בוחרת שיהיה.

       

      מאידך, אין להתעלם מצרכיו של הדייר המוגן, אשר בשל מוגבלותו לא יוכל להתגורר בדירתו אם לא תונגש כראוי.

       

      לעניין הטעם הסביר להתנגדות בעל הבית, נאמר:

      "שאלת קיומו של הטעם הסביר להתנגדות בעל הבית היא עניין הנתון לשיקולו של בית הדין לשכירות. ערכאה זו באה במקומו של בעל הבית הסביר, ובמידת הצורך היא רשאית להרשות לדייר לבצע שינויים. ואימתי מתעורר צורך זה? כאשר התנהגותו של בעל הבית מבוססת על טעמים בלתי סבירים. במצב דברים כזה סמכותו של בית הדין נתונה לו לבטל את ההתנגדות ולתת במקומה את ההסכמה שבעל בית סביר היה אמור לתת". (ד. בר אופיר, סוגיות בדיני הגנת הדייר מהדורה שנייה עדכון מס' 6, (הוצ' פרלשטיין – גינוסר בע"מ, 1999), עמ' 84, להלן: "בר אופיר") .

       

      להלן ייבחנו טעמי ההתנגדות שהעלתה הנתבעת.

       

      17.הנתבעת טוענת כי התובע אינו נכה ואינו מוגבל באופן מהותי בתנועותיו, ולא הציג חוות דעת רפואית.

       

      לאחר שבחנתי את הראיות שבפני והתרשמתי באופן בלתי אמצעי מהתובע, נחה דעתי כי עלה בידו להוכיח כי ניידותו מוגבלת וכי נבצר ממנו או למצער קשה לו מאד לעלות ו/או לרדת שלוש קומות.

       

      התובע הינו כבן שמונים. גילו של התובע, הוא כשלעצמו מאשש, במידה רבה, את מוגבלותו הפיזית ואת הקושי לעלות ולרדת עשרות מדרגות.

       

      בהקשר זה יצוין, כי אין הכרח כי התובע יהיה נכה בשיעור 100% ודי בכך שיהיה בעל "מוגבלות פיזית" כפי שקובע חוק שוויון זכויות.

       

      מעבר לכך, התובע הציג מסמכים לרבות תעודות רפואיות המעידות על מוגבלות מבחינת ניידות (נספח ב' לכתב התביעה). עוד הוצג תו נכה (מוצג ת/1).

       

      עדותו של התובע בדבר מגבלת הניידות לא הופרכה. הודאת התובע כי הינו יוצא מביתו, אין בה כדי לאיין את קשיי הניידות בכלל, ובמדרגות, בפרט.

       

      באשר לטענת הנתבעת בדבר אי הגשת חוות דעת רפואית, לא מצאתי כי יש ממש בטענה זו. די במסמכים שהוגשו על מנת להוכיח את מגבלת הניידות, ולא היה הכרח להגיש חוות דעת רפואית דווקא. בהקשר זה יוער כי בבית הדין לשכירות קיימת גמישות ראייתית (סעיף 141 לחוק הגנת הדייר) וגם מטעם זה, לא מצאתי לנכון שלא להסתמך על המסמכים שהוגשו והמלמדים על מגבלת הניידות של התובע.

       

      בנסיבות העניין שוכנעתי כי מעלון הינו צורך בסיסי, חיוני ונדרש להמשך חייו של התובע בדירתו.

       

      18.עוד טוענת הנתבעת כי התובע הוא "איש העולם הגדול"- התובע שוכר מזה שנים דירה ברובע ווסטמינסטר בלונדון. בנוסף, התובע בעל זכות בחירה בארה"ב ומחזיק תו נכה לצרכי חניה בארה"ב.

       

      אכן, נתונים אלה הובררו בחקירתו הנגדית של התובע , אך לא מצאתי כי יש בהם כדי להמעיט מחשיבות זכות הנגישות של התובע לדירתו בתל אביב.

       

      19.הנתבעת מוסיפה וטוענת כי אין להעמיס עליה "לשאת בעולם של אנשים בעלי אמצעים היכולים להרשות לעצמם לשפר על חשבונם את איכות חייהם" (סעיף 19 לסיכומי הנתבעת).

       

      אין בידי לקבל טיעון זה. יכולתו הכלכלית של התובע, ככל שקיימת, אין בה כדי לשלול את זכותו לעשות שימוש בדירתו ולמצות את הנאתו ממנה, על ידי הנגשתה באופן התואם את צרכיו.

       

      20.לעמדת הנתבעת, הבקשה להתקנת מעלון מהווה למעשה "מהלך טקטי במו"מ המתנהל בין הצדדים בעניין שעור דמי הפינוי" (סעיף 20 לסיכומי הנתבעת).

       

      הנתבעת אינה מכחישה את רצונה לקבל לחזקתה את הדירה בה מחזיק הנתבע, תוך שהיא מוכנה לשלם עבור הפינוי.

       

      ניתן להבין את שאיפתה של הנתבעת לקבל לחזקתה את הדירה המחוזקת על ידי התובע כדייר מוגן אחרון בבניין, ברם אין בכך כדי להוות טעם סביר לדחיית הבקשה. בהיעדרה של עילת פינוי, אין לכפות על התובע את פינוי הדירה אלא בהסכמה. באם לא הצליחו הצדדים להגיע להסכמה בדבר שיעור דמי הפינוי, זכאי התובע להמשיך ולהחזיק בדירה, ויש לאפשר לו נגישות אליה.

       

      21.לא הוכח כי התקנת המעלון באופן שהוצע על ידי מר ורשבסקי תגרום נזק לבניין או תפריע לשימוש הרגיל בחדר המדרגות.

       

      לעניין זה התייחס מר ורשבסקי בחוות דעתו וציין כי:

      "לחשש שמא המעלון המוצע כולל המסילה המהווה חלק ממנו, יצר את רוחב מהלכי המדרגות, יש מענה בתקנות, בפרט משנה 10 בנושא מעלון משופע סעיף ב(2), בזו הלשון: "(2) מעלון משופע ואביזריו במצב סגור, לרבות המסילה, לא ייחשבו כגורעים מרוחב המדרגות המזערי הנדרש"". (עמ' 3 לחוו"ד ורשבסקי).

       

      לשאלת בית הדין לעניין האפשרות שהמעלון יפגע בשימוש הרגיל במדרגות, השיב מר ורשבסקי כי "המעלון אינו חוסם את המעבר" וכי מדובר בהצרה של רוחב המדרגות בכ- 6-8 ס"מ ו "זה לא פוגע בתקינות" (עמ' 8 שורות 2-9 לפרוטוקול).

       

      22.בחינת נימוקי ההתנגדות שהעלתה המשיבה מעלה, כי בסופו של יום, אין טעם של ממש המצדיק את דחיית הבקשה.

       

      פיצוי

      23.סעיף 37(ב) לחוק הגנת הדייר מסמיך את בית הדין, אם בנסיבות העניין היה זה צודק לעשות כן, לקבוע פיצוי לבעל הבית ותנאים אחרים לרשות שניתנה לפי סעיף זה.

       

      בסוגיית הפיצוי, נתתי דעתי לכך שככלל קביעת פיצוי אינה כרוכה בשאלה אם ביצוע השינוי הסב נזק לבעל הבית. כן הבאתי בחשבון כי התקנת המעלון עשויה לשנות את חזותו של חדר המדרגות.

       

      לאחר ששקלתי את הדברים בכובד ראש, מצאתי כי במקרה הנוכחי אין מקום לקביעת פיצוי.

       

      24.בהתאם להלכה הפסוקה, קביעת פיצוי אינה מחוייבת כדבר שבשגרה, והדבר נעשה רק אם יש הצדקה לכך. הפיצוי אינו קנס המוטל על הדייר, וכל תכליתו לא באה אלא כדי להיטיב את נזקו של בעל הבית או לתת לו תמורה אם הנסיבות מצדיקות זאת. במילים אחרות: יש לשקול אם לבעל הבית אכן מגיעה תמורה בעד ההנאה הנוספת שניתנה לדייר כתוצאה מהרשות שניתנה לו לעשות דבר שלא היה רשאי לעשותו מלכתחילה.

       

      ראוי לציין כי כאשר דובר במתן הרשאה להתקנת טלפון, מזגן או מתקן חימום- נקבע כי לא יהיה זה צודק ואף לא חינוכי אם בהיעדר נסיבות מיוחדות, ייקבע פיצוי לטובת בעל הבית כפרס על התנגדותו הבלתי סבירה. (בר אופיר, עמ' 85 והאסמכתאות שם).

       

      הדברים האמורים מקבלים משנה תוקף עת מדובר במתן רשות להתקנת מעלון על מנת לאפשר לדייר נגישות לדירתו. במקרה זה אין מדובר ב"תוספת הנאה" לדייר המוגן , כי אם בצורך בסיסי. מטעם זה, אין כל מקום לחייב את התובע לפצות את הנתבעת כתנאי להנגשת דירתו.

       

      אכן, לא מן נמנע כי התקנת המעלון תגרום לשינוי חזותי מסויים של חדר המדרגות ואולם אין מדובר בשינוי משמעותי ומכל מקום לא בשינוי הגורם לירידת ערך כלשהי. נהפוך הוא. קיומו של מעלון מעיד על התחשבות בבעלי צרכים מיוחדים ועשוי להעלות את קרנם של בעלי הבית בעיני הבריות.

       

      סוף דבר

      25.הבקשה מתקבלת.

       

      ניתנת רשות לתובע להתקין מעלון משופע בחדר המדרגות בבניין, בהתאם לחוות דעתו של מומחה הנגישות, מר ורשבסקי.

       

      התובע יתקין את המעלון על חשבונו, ויישא בעלות פירוקו עם פינוי דירתו.

       

      על התובע לוודא קבלת כל האישורים הנדרשים להתקנת המעלון.

       

      התקנת המעלון תיעשה בתיאום עם הנתבעת או מי מטעמה.

       

      הנתבעת תישא בהוצאות, לרבות שכ"ט עו"ד, בסך כולל של 7,500 ₪.

       

      ניתן היום, כ"ג ניסן תשע"ו, 01 מאי 2016, בהעדר הצדדים.

       

      Picture 1

       


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ