ת"א
בית משפט השלום ראשון לציון
|
36586-12-15
13/06/2016
|
בפני השופט סגן נשיאה:
ארז יקואל
|
- נגד - |
המבקש:
עו"ד גיל נדל
|
הנתבעת:
מדינת ישראל אגף המכס
|
החלטה |
המבקש עותר לעיין במסמכים המצויים בתיק זה - כתבי הטענות, פרוטוקולים, בקשות מטעם הצדדים, תגובות ותשובות עליהן. הבקשה נסמכת על הוראת תקנה 4 לתקנות בתי המשפט ובתי הדין לעבודה (עיון בתיקים), תשס"ג-2003 (להלן: "התקנות").
המבקש, עורך-דין במקצועו, אינו קשור לתיק. לטענתו, הוא עוסק בתביעות רבות של יבואנים נגד הנתבעת והוא מבקש ללמוד מהמסמכים שבתיק לעניין הליכים שהוא מנהל מולה בעניינים דומים.
הנתבעת אינה מתנגדת לבקשה, בכפוף לסייגים ולהצעת המבקש כי יושחרו פרטי מידע סודי מהמסמכים הרלוונטיים.
התובעת מתנגדת לבקשה. הנימוק העיקרי להתנגדותה נעוץ בחיסיון החל על הליכים של נישום למול רשויות המס. נטען כי היעתרות לבקשה תפגע בפרטיות התובעת ובסודותיה המסחריים.
בנוסף, טוענת התובעת כי המבקש לא פירט כראוי את עניינו בתיק זה, העוסק בשאלה נקודתית של סיווג זרעי מלון וחדל מלנמק מדוע עניינה של התובעת רלוונטי עבורו. התובעת סבורה כי אין לשלול קיומם של גורמים המתחרים בה העומדים מאחורי הבקשה. הן לתובעת והן לנתבעת לא ידוע על הליכים הדומים לתיק זה המנוהלים למול הנתבעת.
התובעת סבורה כי המבקש נוהג בחוסר תום לב וטוענת כי עסקינן במבקש סדרתי לעיון בתיקי בתי המשפט, בכסות מעושה של עקרון פומביות הדיון. לטענתה, אין לאפשר למבקש ליהנות מפירות עבודתם של אחרים. מודגש כי בקשה לעיון בתיק בשם עקרון הפומביות אינה מקנה זכות אוטומטית לעיון ויש להציג נימוק אמיתי וענייני המצדיק זאת, דבר שלא נעשה.
לחילופין וככל שתתקבל הבקשה, עותרת התובעת לאפשר לה להסתיר פרטים מסחריים סודיים ופרטיים, אשר יש בהם כדי לפגוע במישרין או בעקיפין בזכויותיה.
המבקש הגיש תשובה לטענות התובעת ובין היתר, שב וטען כי אינו מעוניין בנתונים מסחריים או בסודות מסחריים השייכים לה ואין לו כל התנגדות כי אלו יושחרו בטרם יועברו המסמכים לעיונו. המבקש הוסיף כי הוא אינו מחויב לפרט בבקשתו מידע מזהה אודות לקוחותיו, אך הבהיר את הרקע להגשת הבקשה בדמות קבלת ייצוג של יבואן העוסק אף הוא ביבוא זרעי מלון, בדומה לתובעת. נטען כי בניגוד לסברת התובעת כי היא היבואנית היחידה בארץ של זרעי מלון, קיימים בשוק מספר יבואנים בתחום זה. הסוגיה של סווגם עלתה בישיבת חטיבת הזרעים באיגוד לשכות המסחר אשר התקיימה ביום 3.3.16, שם נחשף דבר הגשת התביעה בתיק זה.
הצדדים הפנו לאסמכתאות בתימוכין בטענותיהם.
לאחר עיון בטענות הצדדים, קיבלתי את הבקשה בסייגים כהצעת המבקש וכהסכמתה החלופית של התובעת.
זכות העיון במסמכים שבתיקי בית המשפט נגזרת מהעיקרון החוקתי בדבר פומביות הדיון, המעוגן בסעיף 3 לחוק יסוד: השפיטה.
זכות העיון של מי שאינו בעל דין, מוסדרת בהוראת תקנה 4 לתקנות, הקובעת כך:
"זכות העיון של מי שאינו בעל דין:
(א) כל אדם רשאי לבקש מבית המשפט לעיין בתיק בית משפט (להלן – בקשת עיון), ובלבד שהענין בו אינו אסור על פי דין.
(ב) בקשת עיון תוגש לשופט או רשם שהתיק נדון לפניו, ובאין אפשרות כאמור, לשופט או רשם שיקבע נשיא בית המשפט.
(ג) בקשת עיון תהיה מנומקת, ותוגש לפי טופס 2 שבתוספת.
(ד) בבואו לשקול בקשת עיון, ייתן בית המשפט את דעתו, בין השאר, לענינו בתיק של המבקש, לענינם של בעלי הדין ושל מי שעלול להיפגע כתוצאה מהעיון, וכן לסבירות הקצאת המשאבים הנדרשת לשם היענות לבקשה.