דעתי מתחזקת גם לנוכח תוכן עדותה ותצהירה, אשר לא נסתרו, כי מר קריספיס הגיע מיד להושיט לה עזרה ראשונה כמו כן נתן לה את פרטי החברה המבטחת של עסקו. אם היה מדובר בתאונה בה היה ניתן לראות בבירור שהתובעת נפלה לבור הביוב כתוצאה מ"התקלות" גלגל המכונית במכסה הביוב כמתואר בגרסתו של נתבע 2, הרי שאינני חושב שהוא היה מנדב את פרטי חברת הביטוח שלו בהרגיעו אותה כשבוע לאחר התאונה ש:
"אין שום בעיה המקום מבוטח, הוא כבר דיווח לסוכנות הביטוח על התאונה ונתן לי את מספר הטלפון של סוכנות הביטוח בה המסעדה מבוטחת "סוכנות ביטוח אייל" כדי לפנות אליהם על פי הצורך".
(סעיף 11 לתצהיר התובעת מה 15.3.18).
בור ביוב או בור ניקוז?
לכאורה הבהרת סוגיה זו נדרשת, כאשר הנפילה היתה אל בור הניקוז, וזאת כאשר אכן התקנתו ואחזקתו נעשו ע"י אדם פרטי וללא מעורבות הרשות המקומית. אם אכן זה המצב הרי שראוי לבחון האם האחריות להתקנתו הראויה ובטיחותו לעוברים ושבים במרחב הציבורי חלה על הגורם המתקין או המשלם עבור ההתקנה.
באומרי זאת אני מודע לפסיקה הידועה המדגישה שרחובות ומדרכות עיר אינם "משטח סטרילי" ואין להתייחס אליהם כאל מקום שאין בו סדקים, בליטות ו"גלים" של שיפועים כאלו או אחרים. (ראו למשל ע"א (מחוזי ירושלים) 4344/97 כהן ג'ני נ' עירית רמת גן (פורסם בנבו, 21.01.1998)
אולם אין המקרה דנן - בור ביוב שרינו סגור הרמטית, איליו נפלה הולכת רגל שווה ערך לבליטה או מפגע מרצפת, אחת מיני רבות במדרכה. מרצפות בולטות או סדוקות הן מצב אפשרי לאור התנועה הרבה של העוברים ושבים, משך הזמן מאז התקנתם ותופעות טבע שונות המשפיעות על יציבותם, שקיעתם וכדומה. כל אלו הם מהמפורסמות שאינן צריכות ראיה. על כן תפקידה ואחריותה של רשות מקומית לדאוג לתקינותם ובטיחותם של משטחי הרחוב באשר הם, וכל זאת בהינתן חישובי עלות מול תועלת.
אולם, במקרה דנן אין מדובר במרצפת שבורה שגרמה לנפילה (אף שאינני מזלזל כלל במפגע מדרכה ואיני חושב שראוי להסיר את חבותה של רשות לדאוג לתקינותם). עסקינן במכסי ביוב הפזורים במרחב הציבורי וככאלה קל וחומר שעל רשות להיות אחראית לאחזקתם הראויה, תקינותם ובטיחותם – העלולים להוות מעבר לסכנה "אורתופדית" גם סכנה תברואתית קשה.
התובעת טענה כי כאשר שיתפה את מנהלה של נתבעת 2 בחששה מ"בור הביוב" המלא שרצים וצואה, ניסה להרגיעה וטען באוזניה בתגובה לחששה כי הבור משמש רק כדי לנקז את מי הגשם מן החניון (סעיף 7 לתצהיר התובעת מה 15.3.18).
עצם העובדה שלא הוכח איזה מן הבורות היה "בור הנפילה", לא משנה לתוצאה שכן ניתן ללמוד מעדויות וראיות הצדדים, שבעיית הניקוז והביוב באזור זה נמשכה שנים רבות ולא הגיעה לפתרונה. בעדותו של בעלי הנכס מר יורם כהן – צד ג' (פרוטוקול הדיון מיום 7.4.19, עמוד 16, שורות: 23-31) נאמר:
"ש.שהיו בעיות של ניקוז בחניה, האם פנית לעירייה והודעת להם שיש בעיות עם הניקוז?
ת.אף פעם לא היו בעיות ניקוז. אם היו בעיות של ביוב אלי היה פונה לעירייה ונציגים היו מגיעים. אם היה מגיע אליו למסעדה זה היה נובע מהבור אליו מהכביש. הייתי צריך להודיע לעירייה לרוקן את בור הביוב והוא היה איש הקשר. במקום הראשון שהיתה נוצרת בעיה, זה היה אצלו במסעדה.
ש.העירייה ידעת שבעקבות הבעיה בכיכר סטרומה נוצרת בעיה בבורות הניקוז בחניה שלך?
ת.לא בחניה שלי אלא בכל המבנים סביב הכיכר. זו בעיה של שנים. עכשיו סידרו את זה."
סבורני כי בשגרה מתמשכת של מפגעי ביוב, אין זה מתפקידו של האזרח הפרטי למלא תפקידה של רשות מקומית אשר אינה מצליחה לפתור מטרד חמור כגון זה.
ומכאן, שגם אם האזרח הפרטי לקח לידיו את ניסיון הטיפול בבעיה, היה זה בשל חששו המובן מאיליו מהצפת ביוב שתפגע במסעדה (דבר שקרה מספר פעמים כפי שנאמר) ואין לזקוף זאת לאחריותו וחבותו המלאה, שהרי מפגע מסוג זה עלול לפגוע תדמיתית עד כדי סגירת עסק ובפרט סוג העסק במקרה דנן - מסעדה.
עדות יחידה של בעל דין
הנני דוחה את טענת ההגנה על כי מדובר בעדות יחידה של בעל דין שאין לתת בה אמון. העובדה שהתובעת יכלה להביא את עדותו של בן זוגה דאז שתתמוך בגרסתה, אינה יכולה לאיין את תביעתה. בעניין זה העידה (פרוטוקול מיום 7.4.19, עמוד 1 שורות 19-22):
"ש.ב 1.3.16 הגעת למסעדה יחד עם בן זוגך?
ת.כן.
ש.למה בן זוגך לא הגיש תצהיר?
ת.קודם כל אין לי שום קשר איתו מעל 3.5 שנים."
התרשמתי מעדות התובעת כי תשובותיה היו כנות ואמתיות. התובעת בחרה לא להזמין את בן זוגה דאז ממניעיה האישיים שמובנים וניתן לכבדם.
יותר מכך, במהלך עדותה, התובעת מסרה את שמו של בן זוגה דאז וכשנשאלה לידיעת כתובתו השיבה בחיוב (פרוטוקול מיום 7.4.19, עמוד 6, שורות:4-7, ועמוד 8 שורות: 1-2). אם הנתבעות או צד ג' היו סבורים שעדותו תתמוך בגרסתם, יכלו הן להזמינו לעדות בפניי.
אי לכך, אינני מקבל את טענת הנתבעות, כי ראוי לזקוף את אי הבאתו לעדות לחובתה של התובעת.
שאלת הנזק
הנכות
לטענת התובעת לאור מחלת פקקת ורידים ממנה היא סובלת, היא נאלצה לעבור בדיקות רפואיות ותוצאותיה של הפגיעה בברכה ניכרות עדיין ומגבילות את תנועתה והליכתה בנוסף לצלקת המכוערת בברך שמאל.
לטענת ההגנה (נתבעות 2-3) מאחר והתובעת לא צירפה חוות דעת רפואית, עסקינן בתביעה של מה בכך, וכראיה הנתבעת המשיכה בבילויה בטברנה לאחר האירוע ופנתה לרופא רק יומיים לאחר התאונה.
לטענת צד ג' עסקינן בתביעה ללא נכות רפואית ובהעדר נכות רפואית הרי שאין לקבוע לתובעת נכות תפקודית.
בעניין זה אני סבור כי בהעדר חוות דעת רפואית ובהתחשב במכלול הנסיבות, אין אני סבור כי ראוי לקבוע לתובעת שיעור נכות כלשהוא.
הפסד השתכרות לעבר ולעתיד כולל פנסיה וזכויות סוציאליות
התביעה העריכה את נזקיה של התובעת בראש נזק זה בסך 85,000 ₪ . עובר לתאונה עבדה התובעת כמטפלת סיעודית והשתכרה כ – 5,000 ₪ ברוטו לחודש, בעקבות הפגיעה נעדרה מהעבודה במשך שבוע ולטענתה נאלצה להעדר לצורך קבלת טיפולים רפואיים בהמשך.
לטענת נתבעות 2-3 , מאחר ולא הוגשה כל ראייה להוכחת נזק ממון, הרי שהן מעמידות את ראש הנזק שאינו ממון בסך 1,000 ₪.
בע"א 355/80 נתן אנסימוב בע"מ נ' מלון טירת בת שבע בע"מ פ"ד לה(2) 800, בעמ' 809 שם נפסק ש:
"תורת הנזק ותורת הפיצוי אינן תורות מדויקות, ואינו נדרש דיוק מתמטי, ואינה נדרשת ודאות מוחלטת. כל שנדרש הוא, כי הנפגע-התובע יוכיח את נזקו ואת הפיצוי המגיע לו במידת ודאות סבירה... , כלומר, באותה מידת ודאות, המתבקשת מנסיבות העניין".
בענייננו התביעה צירפה לתיק מסמכים המעידים על השתכרותה וכן תיעוד רפואי מקופת החולים באשר לבדיקות שעברה אך לא בהכרח ביחס לפגיעה בגין התאונה.
יחד עם זאת אין חולק כי הפגיעה אכן דרשה מהתובעת תקופת מנוחה, הן לאחר הפגיעה ואף היו לתובעת מגבלות תנועה וכאבים בעקבותיה. בהינתן אופי עבודתה כמטפלת סיעודית הנדרשת גם לעבודה פיזית, אני סבור שהוכח בדרגת ההוכחה הנדרשת במשפט אזרחי השפעה על תפקודה בתקופה הראשונית.
משכך אני פוסק לתובעת על דרך האומדן (ראו ע"א 525/74 אסבסטוס וכימיקלים חברה בע"מ נ' פזגז חברה לשווק בע"מ פ"מ ל(3) 281, בעמ' 284 וד. קציר בספרו "פיצויים בשל נזקי גוף" מהדורה רביעית בעמ' 857-858) סכום גלובאלי לאובדן השתכרות בעבר ובעתיד בסך 18,000 ₪.
סכום זה טומן בחובו אף את זכויותיה הסוציאליות בגין אובדן השכר.
עזרת צד ג'
התובעת טוענת כי בעקבות התאונה נדרשה לעזרתם של ילדיה ובני משפחתה לשהות לצידה ולסעוד אותה וללוות אותה לטיפולים רפואיים, אשר כתוצאה מכך נגרמו להם הפסדי שכר.
טענת התובעת לראש נזק זה לא נתמכה בראיות כדבעי. מהתיעוד הרפואי שצורף, אכן ניתן לראות שהתובעת הופנתה לטיפולי פיזיותרפיה אך אינני סבור כי עובדה זו מצריכה את עזרתו של אחר על מנת לבצע מטלות שבשגרה מעבר לעזרה המקובלת בין בני משפחה (ראו עא 327/81 אלימלך ברמלי נ' גאבלי עבדול חפוז, לח (3) 580) .
משכך הנני דוחה את דרישת הפיצוי בגין ראש נזק זה.
הוצאות רפואיות ונסיעות
התובעת טוענת לנזק בסך כולל : 30,000 ₪.
גם ראש נזק זה כקודמו נחשב לראש נזק מיוחד, אשר בגינו הנטל על התובעת לגבות אותו בראיות מתאימות.
התובעת לא המציאה קבלות המתעדות את ההוצאה עבור הנזק הנטען, יתירה מזו התובעת לא טרחה לפרט בגין מה היא דורשת את הנטען, ואילו הוצאות צפויות לה בעתיד בגינו. משכך לא מצאתי לפסוק לתובעת בגין ראש נזק זה דבר.
כאב וסבל
התביעה דרשה פיצוי בסך 100,000 ₪ בגין ראש נזק זה. אציין כי גם ראש נזק זה כקודמיו לא נתמך בטיעונים המבססים את דרישת התביעה, יחד עם זאת בהתחשב בנסיבות הפגיעה, הפציעה ועוגמת הנפש כתוצאה מנפילה לבור ביוב אשר אף הותירה צלקת "מכוערת" לטענתה בבירכה.
אני פוסק לתובעת סך 20,000 ₪ עבור ראש נזק זה.
אשם תורם
בהתאם לאמור בע"א 10078/03 אורי שתיל נ' מקורות חברת מים בע"מ, סב(1) 803 (2007) בשאלת החלתו של אשם תורם הוחלט שיש להחיל מבחן כפול: יסודו האחד הוא פיזי והשני - נורמטיבי:
"אשם תורם הוא אשמו של ניזוק אשר תרם בהתנהגותו לגרימת הנזק. תוצאתו היא הפחתה בשיעור הפיצויים בהם מחויב המזיק, על-פי מה שנראה לבית-המשפט "נכון וצודק" (סעיף 68 לפקודת הנזיקין). במקורו, שימש מושג זה בעוולת הרשלנות. אולם, מכך אין להסיק כי דוקטרינת האשם התורם הוגבלה לעוולה זו בלבד. היא משתרעת על כלל העוולות בנזיקין, ואפילו פרשה כנפיה אל עברם של תחומי משפט אחרים.
.... השאלה היא כלום שלילת אשמו התורם של הניזוק עולה בקנה אחד עם תכליתה של החובה אשר הוטלה בחוק על המזיק. ניתן, אפוא, להציע מבחן כפול בשאלת החלתו של אשם תורם. יסודו האחד הוא פיזי, וענינו בשאלה אם בפועל הוסיפה התנהגותו של הניזוק על הנזק שהסב המזיק. היסוד השני הוא נורמטיבי, ובוחן את השאלה כלום התנהגות זו נושאת עמה ממד של אשם, המצדיק את הפחתת הפיצוי. התשובה לשאלה השנייה תלויה בהיקף פרישֹתה של אחריות המזיק, כנגזר גם מתכליתה של הנורמה הנזיקית. להשקפתי, מבחן זה כוחו יפה ותהא העוולה הנזיקית אשר תהא."
בעניננו, אינני סבור כי ניתן להטיל על התובעת אשם תורם, בגין הנזק שחוותה עת לכתה בשעות הערב המאוחרות באזור חניה אחורי אשר אינו נמצא בתחום טריטוריה מוכרת לה. וגם אם היתה זו סביבה מוכרת אין אדם סביר צריך לצפות המצאותו של בור ביוב פתוח אלא אם כן ישנם אמצעי זהירות המזהירים בפניו (שלט מנחה "כאן עובדים", מחסום וכו') וראה לעניין זה ע"א 1952/11 חאלד אבו אלהווא נ' עיריית ירושלים (פורסם בנבו, 06.11.2012).
ולעניין שאלת התאורה במגרש החניה אשר הצדדים חלקו עליה, שאלה זו אינה רלבנטית בענייננו, ברור שמוטלת על אדם סביר האחריות לבחון אם ישנם מפגעים בדרך שהוא צועד, אך אין אדם מתהלך עם כלי בדיקה לתקינותם ואיטומם של "בורות ביוב" במרחב הציבורי.
לאור כל האמור, אני סבור כי בהתחשב בנסיבות התאונה אין להטיל על התובעת אשם תורם כלל.
סוף דבר
משקיבלתי את גרסת התובעת כי חבלתה אירעה כתוצאה מנפילתה לתוך בור ביוב שלא היה מכוסה או מגודר כנדרש, ומששקלתי את העדויות והראיות בתיק בכובד ראש, והכרעתי שאין מדובר ב"תאונת דרכים" הריני מעמיד את נזקי התובעת בהתאם לסכומים שלהלן:
הפסד השתכרות עבר ועתיד כולל זכויות פנסיוניות בסך: 18,000 ₪
עבור ראש נזק כאב וסבל סך: 20,000 ₪
סה"כ: 38,000 ₪
חלוקת האחריות בין הנתבעות (החיובים לחוד) תהיה כדלקמן:
10,000 ₪ ישולמו ע"י נתבעת 1 - עיריית חולון.
10,000 ₪ ישולמו ע"י נתבעת 2 - שוכרת המסעדה (ונתבעת 3 כמבטחת).
18,000 ₪ ישולמו ע"י צד ג' - בעל הנכס אשר בתחומו קרתה התאונה.
לסכום הנ"ל יתווספו הוצאות משפט באופן יחסי וכן שכ"ט עו"ד בשיעור 23.4%.
הסכומים דלעיל ישולמו תוך 30 ימים מיום המצאת פסק הדין לצדדים, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום עד למועד התשלום בפועל.
המזכירות תשלח פסק דין זה בדואר רשום לצדדים.
ניתן היום, י"ג חשוון תש"פ, 11 נובמבר 2019, בהעדר הצדדים.