ת"א
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד
|
49872-11-12
03/03/2016
|
בפני השופט:
אורן שוורץ
|
- נגד - |
תובעים::
מאיר פז עו"ד גל מנשה עו"ד ניבה דורסט עו"ד ירון ממן עו"ד יואב גמרסני
|
נתבעת:
החקלאי תלמי מנשה אגודה שיתופית להתיישבות חקלאית בע"מ עו"ד יורם וסרצוג
|
פסק דין |
הרקע לתביעה:
1.עניינה של התביעה שלפניי בהסכם שכר טרחה עבור טיפול משפטי בפרויקט להקמת אזור תעשיה בשטחו של מושב תלמי מנשה. אליבא התובעים, הנתבעת הודיעה על הפסקת ההתקשרות עימם שלא כדין ושלא בתום לב, מבלי לשלם להם שכר בגין העבודה הרבה שהשקיעו במשך השנים. מכאן התביעה שלפניי לאכיפת הסכם; לחילופין - לתשלום בגין ביטול ההסכם בסך 390,000 ₪; ולחילופי חילופין – לתשלום שכר ראוי עבור עריכת טיוטת ההסכם עם יזם בקשר לפרויקט בסך 80,000 ₪.
עיקר טענות התובעים:
2.ביום 31.3.2008 נחתם הסכם שכר טרחה בין התובעים, שהינם עורכי דין במקצועם, לבין הנתבעת, שהיא אגודה שיתופית להתיישבות שיתופית בע"מ (להלן: "ההסכם" ו - "האגודה", בהתאמה).
3.מכוחו של ההסכם, הועבר לידי התובעים הטיפול המשפטי בקבלת האישורים הדרושים וכן עריכת הסכמים עם יזמים ומשקיעים רלבנטיים, לשם הקמת אזור תעשייה בשטח של כחמישים דונמים במושב תלמי מנשה (להלן: "הפרויקט"). הפרויקט תוכנן להיבנות בשטח שמוחכר בחכירה חקלאית לאגודה על ידי מינהל מקרקעי ישראל (כיום, רשות מקרקעי ישראל).
4.ככלל, הוסכם שהתובעים יהיו זכאים לשכר טרחה בשיעור של 8% מחלקה של האגודה בפרויקט. עם זאת, ניתנה לאגודה האפשרות לבטל את ההסכם כל עוד לא התקבל אישור לשינוי ייעוד על ידי הועדה לתכנון ולבניה. במקרה כזה הוסכם, שביטול ההסכם טרם השגת האישור מחייב תשלום שכר טרחה בהתאם למפתח הקבוע בסעיף 8 להסכם: סך 30,000 דולר לאחר חתימת ההסכם; סך 65,000 דולר לאחר קבלת אישור עקרוני מטעם מינהל מקרקעי ישראל; סך 95,000 דולר לאחר עריכת תכניות הגשה לוועדת התכנון; ולאחר ההגשה של התכניות יתווסף סך 25,000 דולר. עוד הוסכם בין הצדדים, שתוקף ההסכם יהא לשלוש שנים אלא אם תסכים האגודה להאריך את התקופה.
5.עובר לחתימת ההסכם ולאחריה השקיעו התובעים מאמצים רבים לצורך קידום הפרויקט והוצאתו לפועל. בכלל זה ביצעו התובעים את הפעולות הבאות: ניהול מגעים שונים עם הרשויות; פנייה לאדריכלים לצורך ליווי הפרויקט ועריכת פרוגרמה; עריכת מכרז לקבלת הצעות מיזמים שונים וניהול מגעים מתקדמים עימם לצורך קידום הפרויקט.
6.ביום 6.7.2008 ניתן אישור עקרוני מטעם מינהל מקרקעי ישראל לקידום המתווה להקמת אזור תעשיה בחלק שאותר למטרה זו, בהתאם להחלטת 949 של מועצת מקרקעי ישראל. על כן, לפי סעיף 12 להסכם, עם קבלת אישור זה, נשלל כוחה של האגודה לביטול ההסכם בלא תשלום תמורה.
7.לאחר קבלת האישור העקרוני, פרסמו התובעים מכרז לקבלת הצעות לפיתוח הפרויקט והחלו לקיים פגישות מרובות עם קבוצות יזמים שונות, וזאת בתיאום עם חברי האגודה. ביום 14.10.2009 התקיימה פגישה במשרדי התובעים, במסגרתה החליטה האגודה לרכז את מאמציה למול "קבוצת יצחקי" (להלן: "היזם").