ת"א
בית משפט השלום חיפה
|
58912-12-15
25/07/2016
|
בפני השופט:
אייל דורון
|
- נגד - |
התובעים:
1. אסתר גורוויץ 2. גרגורי מלניקוב
עו"ד ודים (לירן) קולצינסקי ואח'
|
הנתבעים:
1. ויקטור מלניקוב 2. אנה מלניקוב
עו"ד אברהם תירוש ואח'
|
החלטה |
עניינה של החלטה זו – בסוגיית הסמכות העניינית.
התובע 2 ("התובע") הוא בנם של הנתבעים.
בכתב התביעה נטען כי התובע הוא כבד ראיה, הוא הכיר את התובעת 1 ("התובעת") בתנועת נוער של כבדי ראיה, והתובעים היו לבני זוג ועברו להתגורר יחד.
ביום 1.9.14 (בכתב התביעה צויין בטעות 1.9.15) נחתם הסכם שכירות בין הנתבעים, שהם כאמור הוריו של התובע, לבין התובעת ("הסכם השכירות"). על פי הסכם השכירות השכירו הנתבעים לתובעת דירה המצויה ברח' ארלוזרוב 91, חיפה ("הדירה"), על מנת שהתובעים יגורו יחד בדירה.
ביום 28.12.15 הגישו התובעים כנגד הנתבעים תביעה כספית בסך כ- 97,000 ₪, כאשר עיקר סכום התביעה הינו בגין עלות עבודות שיפוץ שנטען כי התובעים ביצעו בדירה כאשר התגוררו בה כשוכרים, וכן נתבע סכום של 20,000 ₪ בגין עוגמת נפש.
הנתבעים פנו תחילה ללשכה לסיוע משפטי לקבלת ייצוג, ולא הגישו כתב הגנה במועד. התובעים נטלו פסק דין בהעדר הגנה כנגד הנתבעים. בקשה ראשונה ולאקונית לביטול פס"ד שהגישו הנתבעים בכוחות עצמם נדחתה. לאחר שהנתבעים פנו לקבלת ייצוג והגישו בקשה חוזרת, פסק הדין בוטל ע"י כב' הרשם הבכיר זיתוני בהחלטה מנומקת מיום 1.5.16.
לאחר העברת התיק לטיפולי, בהחלטה מיום 3.6.16, ציינתי כי יכול ומתעוררת שאלה של סמכות עניינית. ניתנה לצדדים זכות טיעון בסוגיה. התובעים התנגדו להעברת הדיון לבית המשפט לענייני משפחה. לשיטתם עילת התביעה אינה נובעת מסכסוך משפחתי. הנתבעים צידדו בהעברת הדיון בתביעה לבית המשפט לענייני משפחה.
בהתאם להוראת סעיף 1 לחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995, תובענה אזרחית מצויה בסמכות בית המשפט לענייני משפחה אם היא בין אדם (או עזבונו) לבין בן משפחתו, ואם עילתה סכסוך בתוך המשפחה.
בענייננו, אין חולק כי הצדדים עונים להגדרת "בן משפחה", שהרי הנתבעים הם הוריו של התובע. השאלה מתעוררת רק באשר לשאלת אופי העילה.
פסק הדין המנחה בהקשר זה ניתן בע"א 6558/99 חבס נ' חבס, פ"ד נד(4) 337 (2000), מפי כב' הנשיא א' ברק, שם נותחו בין השאר התכליות שבבסיס ייחוד הסמכות לבית המשפט לענייני משפחה, ונקבע מבחן מקל יחסית ולפיו "די בכך שהסכסוך המשפחתי תרם תרומה נכבדה וחשובה להיווצרותה של עילת התביעה, כדי שנראה את עילתה של התובענה בסכסוך בתוך המשפחה" (עמ' 343-344), ובהמשך נקבע כי ניתן להסתמך בהקשר זה של הכרעה בשאלת אופי הסכסוך, על "מספר הנחות (עובדתיות) המשקפות את מציאות החיים", כמפורט שם.
פסק דין מנחה נוסף בסוגיה זו ניתן בע"א 1662/99 חיים נ' חיים, פ"ד נו(6) 295 (2002), שגם בו שורטטו מספר קווים מנחים המסייעים במלאכת הסיווג באופייה של עילת התביעה.