ת"א
בית משפט השלום תל אביב -יפו
|
8817-10-24
05/11/2024
|
בפני סגנית הנשיאה:
אפרת בוסני
|
- נגד - |
מבקשת:
קבוצת אדרי & שחר חברה ליזמות ובניה בע"מ עו"ד פנטילט
|
משיב:
יאיר זיק
|
החלטה |
לפניי בקשה למתן צו זמני המחייב את המשיב להעביר למבקשת את כל החומר הנחוץ להמשך תכנון פרויקט תמ"א 38 למבנה קיים לשימור ברחוב בלפור 16 בעיר ת"א, לרבות כל החומר התיעודי התכנוני ששימש אותו לצורך הכנת התוכניות, ובכלל זה קבצים דיגיטליים פתוחים בכל פורמט, תכנון ותוכניות של תיק התיעוד כולל תוכניות חזיתות וחתכים (מצב קיים ומצב מקורי משוחזר) וכל הפרטים, המידע והנתונים מתוך תיק התיעוד (להלן: "החומר התכנוני"), על מנת לאפשר העברת המשך הליך התכנוני של הפרויקט באמצעות אדריכל אחר באופן שלא יגרום לעיכוב בהגשת הבקשה להיתר.
ברקע התקשרות המבקשת, יזם הפרויקט, עם המשיב, אדריכל, בהסכם לתכנון אדריכלי של הפרויקט מתאריך 5.3.2024, טענות המבקשת להפרות מצד הנתבע ואובדן אמון בו, הודעת המבקשת על ביטול ההסכם וסירוב המשיב לדרישת המבקשת להעברת כל החומר התכנוני שברשותו לאדריכל חלופי.
הבקשה הוגשה לצד תביעה למתן סעד הצהרתי כי ההסכם בין הצדדים בוטל כדין על ידי התובעת, למתן צו עשה המחייב את הנתבע להעביר למבקשת את החומר התכנוני ובקשה לפיצול סעדים.
צו ארעי לא ניתן, המשיב הגיש תגובה לבקשה ודיון במעמד הצדדים נקבע ליום 4.11.2024.
תמצית טענות המבקשת בבקשה
המבקשת טוענת כי הוסכם עם המשיב על ביצוע תכנון אדריכלי לפרויקט התמ"א, כולל תוספת קומות ומעלית, הרחבת קומות מבנה קיים, טיפול בבקשת היתר עד לקבלת ההיתר, תכנון מכרז/ביצוע ופיקוח עליון אדריכלי בלוח זמנים קצר, וזאת בתמורה כוללת בסך של 310,000 ₪ בתוספת מע"מ (362,700) שתשולם לפי שלבי הביצוע שפורטו בהסכם.
המבקשת שילמה למשיב סך של 145,080 ₪ המהווה 40% מהתמורה המוסכמת (כולל מע"מ) אולם על אף שהמשיב החל לעבוד באמצע פברואר 2024, היה מודע ללוח הזמנים הדוחק והתחייב להגיש את בקשת ההיתר עד ליום 20.10.2024, המשיב פעל בחוסר מקצועיות, עבד בקצב איטי, סיכל בהתנהלותו את האפשרות להגשת בקשת ההיתר ודרש תוספת כספים שלא הגיע לו כדי להמשיך לעבוד תוך גרימת נזק למבקשת. המשיב, טוענת המבקשת, גם פעל בחוסר מקצועיות בתכנון הראשוני שביצע ביחס לאפשרות ההרחבות בפרויקט, באופן שגרם לעיכוב של מספר חודשים וכמעט הסב למשיבה הפסד כלכלי של מיליונים, ביצע ביצוע חלקי וחסר של הנדרש לצורך קבלת אישור לתיק התיעוד, והפר את המוסכם ואת חובתו לנהוג במקצועיות ובנאמנות כלפי המבקשת.
על רקע זה הודיעה המבקשת למשיב בתאריך 12.9.2024 כי אם הוא לא ישנה את התנהלותו, תפעל המבקשת לביטול ההתקשרות. בתגובה הכפיש המשיב את מנהל המבקשת בפני שותפו ופרסם לגביו פרסומים המהווים לשון הרע כלפי המבקשת ומנהלה.
המבקשת פנתה למשיב בדרישה לקבלת כל החומר התכנוני, עליו שילמה, באופן שיאפשר לה להעביר את הטיפול בתכנון לידי אדריכל אחר, אולם המשיב בחוסר תום לב סירב לכך ובהמשך העלה דרישות כספיות כתנאי להסכמתו.
המבקשת טוענת כי מדובר בחומר תכנוני ייעודי לפרויקט, ולפרויקט זה בלבד, בחומר עליו שילמה ואשר יש לו קשר לבטיחות הציבור, בריאותו ורווחתו ובהתאם לתקנות המהנדסים והאדריכלים (כללים בדבר התנהגות שאינה הולמת את כבוד המקצוע), תשנ"ב-1994 המשיב מחויב להעברת החומר התכנוני למבקשת ללא תנאי. עוד טוענת המבקשת כי ככל שמדובר ב"יצירה מוזמנת" אזי בהתאם למבחן "מירב הזיקות" שבסעיף 35(א) לחוק זכויות יוצרים, תשס"ח-2007 המבקשת ששילמה עבור חומר תכנוני ייעודי זה, היא בעלת הזכויות בחומר.