ת"פ
בית משפט השלום תל אביב-יפו
|
39457-03-11
30/09/2014
|
בפני השופטת:
מיכל ברק נבו
|
- נגד - |
מאשימה:
מדינת ישראל עו"ד נׂעם עוזיאל
|
הנאשם :
יחזקאל אלסון עו"ד אלון רפפורט
|
הכרעת דין |
רקע
1.נאשם זה הוא אחד מ-12 נאשמים (מהם שתי עמותות ועשרה נאשמים "בשר ודם") שעמדו לדין בתיק זה. הנאשמים האחרים הגיעו להסכמות עם המאשימה, לאחר תום פרשת התביעה ובעיצומה של פרשת ההגנה: חלקם הורשעו ודינם נגזר ולגבי חלקם נראה שהתיק יסתיים שלא במסגרת ההליך הפלילי. לגבי נאשם אחד כתב האישום בוטל בהסכמה. כל האנשים שיוזכרו בשמם בפירוט כתב האישום להלן (קהתי, ג'מילי, אתי והרב מוגרבי), הודו, הורשעו ודינם נגזר, והתיאור להלן על אודות חלקיהם בפרשה תואם את הודיותיהם. עוד יצוין שקהתי נדון והורשע בהליך נפרד, שהתנהל לפני מותב אחר, ובתיק דנן שימש עד תביעה.
כתב האישום
2.הנאשם עבד, בתקופה הרלוונטית לכתב האישום, ברשות המיסים, כמפקח במשרד פקיד שומה בחולון. משכך, אין חולק כי היה "עובד ציבור", כמשמעות ביטוי זה בסעיף 34כד לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 [החוק].
עמותת "ונקרא בשם" הפעילה (יחד עם עמותת "פאר הבנים") ישיבה, כולל אברכים, בית תמחוי וגן ילדים בחולון. בשנים 2003 עד 2007 שימשו כמנהלי העמותות יהודה קהתי ודוד ג'מילי. קהתי שימש בתפקיד עד לחודש נובמבר 2004, וג'מילי בא בנעליו כמנהל אדמיניסטרטיבי מנובמבר 2004. הרב יוסף מוגרבי היה המנהיג הרוחני של המוסדות שאותן שימשו העמותות.
"ונקרא בשם" הוכרה כמוסד ציבורי, כמשמעותו בפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 [הפקודה]. על פי הוראת סעיף 46 לפקודה, זכאי אדם התורם ל"מוסד ציבורי" (דוגמת "ונקרא בשם"), לזיכוי מהמס בו הוא חייב בסך של 35% מסכום התרומה, או להחזר מס שכבר שילם, באותו שיעור, עד לתקרה מסוימת. במועדים שונים בתקופה הרלוונטית לכתב האישום הפיקו קהתי, ואחר כך ג'מילי, קבלות כוזבות של "ונקרא בשם" בגין תרומות שנתקבלו, כביכול, מידי תורמים פיקטיביים, אשר פורטו בכתב האישום המתוקן בתיק זה. הנאשם היה בין התורמים הפיקטיביים הללו.
ביום 18.6.03 הגיש הנאשם לפקיד שומה תל אביב 5 דוח שנתי לשכירים, ובו בקשה לקבלת החזר מס עבור שנת המס 2002. לבקשה זו צירף קבלות בסך 81,400 ₪, שנערכו בידי קהתי. סכום זה עלה על התקרה שבסעיף 46 לפקודה, ולכן נזקפה יתרת סכום התרומה שלא נוצלה, בסך 42,914 ₪, לשנת המס 2003.
ביום 25.1.06 הגיש הנאשם לפקיד השומה דוח שנתי ובו בקשה לקבל החזר מס עבור שנת 2003, ולו צירף קבלות בסכום של 33,000 ₪, שגם הן נערכו על ידי קהתי. ביום 9.3.06 ביקש הנאשם מפקיד השומה להעביר את יתרת הזכות להחזר, העולה על התקרה המותרת ל-2003, לשנת המס 2004. במהלך בירור שערך פקיד השומה, נרשמה אצלו טענת אשת הנאשם, כי התרומות נתרמו על ידי הורי הנאשם ולא על ידו, ומטעם זה לא אושרו הקבלות ע"ס 33,000 ₪.
הקבלות שצירף הנאשם לדוח כוזבות, הדוחות כוזבים והחזרי המס או הזיכויים ממס התקבלו במרמה. לגבי חלק מההחזרים - הנאשם ניסה לקבל אותם במרמה, אז לא זכה לבסוף לקבלם. הנאשם לא תרם לעמותות את הסכומים המצוינים בקבלות, ואם תרם - תרם סכום נמוך בהרבה.
אסתר כהן [אתי], אחותו של הרב מוגרבי, שימשה בתפקיד ראש צוות חוליית תיאומי מס במשרדי רשות המיסים בפקיד שומה חולון. הנאשם היה עמיתהּ לעבודה. קהתי וג'מילי הפנו אליה תורמים פיקטיביים, במשרדי פקיד שומה חולון, על מנת לקבל ממנה סיוע בהגשת דוחות. אתי קיבלה לידיה את הבקשות לקבלת החזרים ממס, אליהן צורפו קבלות פיקטיביות ועקבה אחר הטיפול בהן, אחר תשלום החזרי המס מרשות המס לאותם תורמים, וזאת עשתה על ידי כניסה שלא כדין לתיקי הנישומים במחשב רשות המיסים. אתי ידעה כי לעיתים מדובר בקבלות פיקטיביות, וכי הדוחות המוגשים הם כוזבים ומוגשים במטרה לקבל החזרי מס וזיכויים במרמה. היא שלפה תשובות לשאילתות ממערכת המחשב של רשות המיסים בעניינם של התורמים הפיקטיביים, שלא לצרכי מילוי תפקידה כדין, על מנת לקבל נתונים ועל מנת לקדם את הטיפול בבקשות. בכך ניצלה אתי את תפקידה וסמכויותיה לרעה, כמו גם את האמון שנתן בה פקיד השומה, את קשריה עם עמיתיה לעבודה, ואת גישתה למערכות המחשב ומאגרי המידע של רשות המיסים.