לפסק הדין בעניין משרד המסחר והתעשייה נגד גט איט בע"מ
בית משפט השלום בת"א הרשיע את אתר האינטרנט גט איט, מנהלו וכן ספק מחשבים בעבירות של הטעיית צרכנים, בגין אי אספקת מוצרים במועד, עיכוב ביטול עסקאות, ואי השבת כספים לצרכנים בהתאם לקבוע בחוק.
ע"פ כתב האישום, בתקופה הרלבנטית, עסק אתר גט איט בפרסום מוצרים ומכירתם דרך האינטרנט. האתר התקשר עם הספק בהסכם, בו התחייב להציג באתר את המחשבים למכירה ב"מכר מרחוק", כאשר אספקת המוצר והגבייה מהצרכן ייעשו ע"י הספק עצמו, בכפוף להעברת עמלה לאתר. הצרכנים אשר ביקשו לבצע רכישה דרך האתר, חויבו לאשר בסימון V כי קראו את תקנון האתר, בו נכתב בין היתר, כי גט איט אינה מוכרת ו/או מספקת את המוצרים הנמכרים באתר, ואינה אחראית בגינם.
זמן קצר לאחר ההתקשרות, התברר כי ההזמנות אינן מסופקות בזמן, או אינן מסופקות כלל. בעקבות זאת, הסירה גט איט את המוצרים האמורים מהאתר, והמליצה ללקוחות האתר שביצעו הזמנה, לבטל את הזמנותיהם.
גט איט טענה, כי היא אינה "עוסק" כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, שכן אינה צד לעסקה, ואינה אחראית לה. עוד טענה, כי היא מהווה קניון וירטואלי, ולכן כפי שקניון גשמי, אינו אחראי לעסקאות הנערכות בחנויותיו, כך היא אינה אחראית לעסקאות שנערכו באתר.
הספק טען, כי בעסקאות מכר מרחוק, המוכר אינו חייב להודיע לצרכן שבזמן ביצוע העסקה יש ברשותו מלאי זמין, וכי עשה ככל שביכולתו למנוע נזקים מהצרכנים
יש להבטיח שחתימת הלקוח על התקנון היא אמיתית ומדעת
השופטת דורית רייך שפירא קבעה, כי הספק אשר הציע מוצרים למכירה באתר, ללא הגבלת מספר היחידות, ואף התחייב לספקם תוך 14 ימי עסקים, צריך היה להיערך לכך מבחינת המלאי הזמין, ומשלא עשה כן, הטעה את הצרכנים לחשוב שהמוצר יסופק להם בזמן שנקבע.
לגבי אחריות האתר, נקבע כי יש לראות בגט איט כ"עוסק", עליו חלות חובות חוק הגנת הצרכן, וזאת, כיוון שמדובר בשירות מתמשך, וכיוון שבמעשיו גרם האתר לצרכן לחשוב כי הוא נותן חסות למוצרים הנמכרים באתר, ואף דואג למחירים הטובים ביותר עבור מוצרים אלה.
יתר על כן, נקבע כי עם חתימת הצרכנים על התקנון נוצרה התקשרות ישירה עם האתר, ולכן אין לראות באתר כמי שכל פועלו התמצה במתן אפשרות למוכרים שונים להציג מרכולתם באתר.
השופטת דחתה את הטענה כי גט איט הינה 'קניון וירטואלי' אשר תפקודו דומה לזה של קניון גשמי.
"אין לי אלא לחזור ולהדגיש" כתבה השופטת "כי לקוחות הבאים בשעריו של קניון גשמי לא מחויבים לחתום על תקנון כלשהו כלפי הנהלת הקניון, וודאי שפרטי כרטיס האשראי של הלקוחות לא מגיעים לרשות הנהלת הקניון בשום שלב".
ביחס להסכמת הלקוחות לתקנון האתר באמצעות סימון V, נפסק, כי נוכח אופיו המשפטי של התקנון וריבוי האותיות הקטנות שבו, הרי שמדובר למעשה בחוזה אחיד, ובכל מקרה, ראוי שהמחוקק יקבע תנאים אשר יבטיחו כי הסכמת הלקוח לתנאי תקנון באתר אינטרנט היא הסכמה אמיתית ומודעת, למשל ע"י פרסום תמצית עיקרי התקנון בקיצור ובפשטות, חלף הסתפקות בסימון V בלבד.
האתר, מנהלו, והספק, הורשעו בהטעיית צרכנים בפרט מהותי בעסקה, ובאי השבת כספים ללקוחות אשר ביטלו עסקאות בהתאם לחוק.
לפסק הדין בעניין משרד המסחר והתעשייה נגד גט איט בע"מ
למדור: אינטרנט וקניין רוחני
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.