אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> דרמה בעליון: "הסתלקות יורש בצוואה הדדית מבטלת את הוראותיה"

דרמה בעליון: "הסתלקות יורש בצוואה הדדית מבטלת את הוראותיה"

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 27/11/2024 14:42:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Colynary Media on Unsplash

בני זוג ציוו את רכושם האחד לשנייה, ואחרי מותם לילדיהם בחלקים שאינם שווים. לאחר פטירת הבעל הסתלקה אשתו מהעיזבון, ונקבע שהוא יחולק לפי כללי הירושה שבחוק - שליש לכל ילד

רעידת אדמה בעולם הצוואות ההדדיות: שופטת העליון יעל וילנר קבעה לאחרונה שאם המוריש אשר נותר בחיים הסתלק מעיזבון בן זוגו המנוח, ולא נכלל בצוואה הסדר של "יורש במקום יורש", רואים את המסתלק כאילו לא ירש מלכתחילה – ועיזבון המנוח יחולק לפי כללי הירושה על-פי דין ולא בהתאם לצוואה. השופטים חאלד כבוב ויחיאל כשר הצטרפו לקביעה המטלטלת.

בשנת 2007 ערכו בני זוג צוואות הדדיות, בהן הורישו את רכושם האחד לשנייה, ואחרי מותם לשלושת ילדיהם בחלוקה הבאה: 80% לבנם ו-10% לכל אחת מהבנות. הבעל הוא שנפטר ראשון אלא שאלמנתו לא פעלה לקבל את העיזבון, אלא דווקא הסתלקה ממנו.

לפני כשנה קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב שהסתלקות האם למעשה הביאה לכך שהעיזבון יחולק שלא בהתאם להוראות הצוואות ההדדיות, אלא לפי כללי הירושה על-פי דין ובמלים אחרות: שליש לכל ילד. השופט שאול שוחט נימק שלפי סעיף 50 לחוק הירושה, אם זוכה בצוואה מסתלק מהעיזבון מבלי שהמוריש קבע אדם אחר שיזכה במקומו ("יורש במקום יורש") – הוראת הצוואה לטובתו מתבטלת.

הבן, שמשמעות פסק הדין היא למעשה נישולו מכ-50% מהרכוש שיועד לו מלכתחילה, לא השלים עמו והגיש את בקשת הערעור לעליון באמצעות עו"ד שרי וייס, עו"ד דניאל ארנסט, עו"ד חיים שטרן ועו"ד אור סיסמה. את אחיותיו, המשיבות, ייצגו עו"ד ברק קראוס ועו"ד בעז קראוס.

שאלה משפטית עקרונית

שופטי העליון החליטו לדון בבקשה כבערעור "בגלגול שלישי", לנוכח השאלה המשפטית העקרונית שהיא מציפה: מה דינו של עיזבון מוריש שנפטר לאחר הסתלקות בן זוגו שנותר בחיים? האם הוא יחולק לילדיהם בהתאם לחלוקה שנקבעה בצוואתם ההדדית (במקרה זה: 80%-10%-10% לטובת הבן), או שמא בהתאם לכללי הירושה על-פי דין (ובמקרה זה שליש לכל אחד).

השופטת וילנר, שכתבה את פסק הדין, הגיעה למסקנה שהמחוזי צדק בקביעתו שלפיה מרגע שאמם של הצדדים הסתלקה מעיזבון האב, יש לראות בה כמי שלא ירשה אותו מלכתחילה – כך שעזבונו יחולק בהתאם לכללי הירושה על-פי דין, ולא בהתאם לצוואות ההדדיות.

למען הסר ספק הבהירה השופטת כי מצווה רשאי אמנם לקבוע אדם אחר שיזכה במקומו של המסתלק, בהסדר של "יורש במקום יורש", אלא שבמקרה זה לא נכלל הסדר כזה בצוואות ההדדיות, כלומר לא נקבע יורש חלופי במקום האם שהסתלקה. במלים אחרות, הסתלקות האם הביאה ל"איפוס" אופן חלוקת הירושה, כך שהחלוקה תבוצע בהתאם לכללים הרגילים מבלי להתחשב בצוואה.

בנסיבות אלה הורתה השופטת, בהסכמת יתר חברי המותב, על דחיית הערעור ואימוץ פסק דינו של המחוזי.

  • ב"כ המערער: עו"ד שרי וייס, עו"ד דניאל ארנסט, עו"ד חיים שטרן ועו"ד אור סיסמה
  • ב"כ המשיבות: עו"ד ברק קראוס ועו"ד בעז קראוס
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
כללי הירושה במשקים חקלאיים עוברים שינוי דרמטי
עו״ד גלעד שרגא | צילום: תומר שלום
צו השעה: צריך לאפשר עריכת צוואות מרחוק
עו"ד זאב ולנר | צילום: ניר קידר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ