לפסק הדין בעניין מרכז רפואי שערי צדק נ' א.ח. ואח'
ביה"ח שערי צדק הגיש בקשה בהולה לביהמ"ש לענייני משפחה, להורות על ביצוע הליך חירום העשוי להציל את חייה של תינוקת כבת שנה הסובלת ממחלת שרירים. הוריה, לעומת זאת, ביקשו לנתק את בתם ממכונת ההנשמה.
סוגיה כבדת משקל חוללה בימים האחרונים סערה בין דלתות ביהמ"ש לענייני משפחה בירושלים: הורים לילדה כבת שנה, הסובלת ממחלת שרירים קשה נאלצו להתמודד עם החלטה הרת גורל לגבי בתם, שנמצאת בסכנת חיים.
ביום 27.1.14 הוזעק צוות מד"א למעון בו שהתה התינוקת, לאחר ששאפה מזון לריאות וסבלה מדום לב. הצוות ביצע בה החייאה והעבירה לביה"ח, שם אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים. במהלך האשפוז נעשה ניסיון לנתקה ממכונת ההנשמה והילדה אף הצליחה לנשום בכוחות עצמה במשך יומיים, אך לאחר מכן הפסיקה לנשום. לאחר החייאה נוספת, חוברה הילדה מחדש למכונת הנשמה.
מאחר שהותרתה מחוברת למכונה לאורך זמן עלולה לסכן את חייה, ביקש בית החולים שערי צדק לבצע בה פיום קנה, שיכול להציל את חייה. זאת, לאחר שהוריה הביעו התנגדות לביצוע הפרוצדורה. ההורים, מצדם, הגישו בקשה נגדית לניתוקה ממכונת ההנשמה.
ביה"ח טען כי אף שבמקרה כגון זה, סמכות ההחלטה נתונה לוועדת האתיקה של בית החולים, מפאת דחיפות הבקשה ונחיצותה להצלת חיי התינוקת, הוא פנה לביהמ"ש.
ביה"ח טען כי ביצוע הפרוצדורה בקטינה דרוש לשם שמירת שלומה הגופני או הנפשי ותמך את בקשתו בחוות דעת של מומחית מטעמו, שלדבריה חיבור ממושך למכונת ההנשמה במצב הקיים יגרום לתינוקת לנזקים רפואיים חמורים ואף לסכנת חיים של ממש.
ההורים, בני זוג שומרי מצוות, טענו כי כבר שכלו את בתם הבכורה, שסבלה מאותה מחלה, והם אינם מעוניינים להפוך את בתם ל"צמח". לעמדתם, יש לראות את טובת הילדה, שתאבד צלם אנוש ותסבול מאשפוז כפוי במשך שנים. לדבריהם, הטיפול שהציע ביה"ח אינו לטובת בתם ורבנים בכירים שעמם התייעצו הסכימו לעמדתם.
ההורים דבקו בדעתם גם כשמומחה מטעמם תמך בעמדת ביה"ח, והוסיפו כי כאפוטרופוסים של בתם, הם זכאים לסרב להליך רפואי אף אם הדבר עשוי להוביל למוות. עם זאת, הם מודעים לכך שסירוב כזה דורש את אישור ביהמ"ש. עם זאת יכבדו כל החלטה שתינתן.
קדושת החיים או זכות לאוטונומיה?
בהגיעו להכריע בעניין הרגיש, ציין השופט דניאל טפרברג את האיזון שבין עקרון קדושת החיים לזכותו של החולה לאוטונומיה, הנוטה באופן ברור לשימור המצב הקיים. לדבריו, החלטה על מניעת טיפול מציל חיים צריכה להיות לתכלית ראויה אשר אינה מתקיימת במקרה זה.
השופט הדגיש כי הינו רואה בעמדת ההורים גבורה אנושית והתעלות, שכן הוא מודע למצוקתם הרבה ולמציאות חייהם הקשים, אך עם כל ההבנה והאמפתיה יש לתת עדיפות לחיים, וזאת בנוסף לעובדה שהמתת חסד אסורה על פי החוק הפלילי.
לבסוף, נאלץ השופט, שחיזק את ידי ההורים, לדחות את בקשתם ללא צו להוצאות. השופט הוסיף כי השאלה אם ההחלטה תעשה טוב או רע, נותרה פתוחה.
לפסק הדין בעניין מרכז רפואי שערי צדק נ' א.ח. ואח'
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.