במציאות של מחירי הנדל"ן בישראל, בדיקה מקצועית של הדירה לפני מסירה היא דבר הכרחי. אלה הדברים שחשוב לדעת על הבדיקה
מחירי הדירות הגבוהים בארץ הכתיבו נורמה על פיה בדיקת הדירה על ידי גורם מקצועי אינה מותרות אלא חלק מסל המוצרים שאף רוכש דירה אינו מוותר עליהם. מטבע הדברים, עלול להיווצר פער באיכות הבדיקה בין החברות השונות וחשוב לזכור כי במידה וימצא בבדיקה כי קיימת רשלנות בבניית הדירה, יהיה על הרוכשים לתבוע את הקבלן. לכן, מומלץ שהבודק יהיה מוסמך לתת את חוות דעתו המקצועית בבית המשפט.
איך זה עובד?
בדיקת דירה באמצעות חברת בדק בית לפני מסירתה, מחייבת אישור של הקבלן ותיאום מולו. . לרוב, הקבלן לא יאשר לעשות זאת לפני שיזמן את הרוכשים לפגישת פרוטוקול ראשוני, הקרוי גם פרוטוקול מסירה ראשוני.
בפגישה זו בודקים את הדירה באופן יסודי, רושמים על גבי מסמך מסודר את רשימת הליקויים שנמצאו בדירה ומוסרים לקבלן על מנת שיתקנם.
מכיוון שזה המעמד הראשון בו ניתן לבדוק באופן יסודי את הדירה ומכיוון שהסיכום הכתוב בסוף הפגישה הינו מסמך רשמי לכל דבר ועניין, חשוב להקפיד שהבדיקה תהיה יסודית ומקצועית ככל האפשר. לכן, על הבודק להבין היטב את תחום הבניה ולדעת לזהות כשלים בביצוע.
בין היתר, חשוב לשים לב לדברים הבאים:
- יש לזהות כשלים בביצוע במקומות גלויים וסמויים
- יש לבדוק התאמה בין המפרטים והתכניות האדריכליות לביצוע בשטח
- חשוב לבחון את התאמת הביצוע לחוק התכנון והבניה
- יש להקפיד לתעד את כל הממצאים והכשלים
- צורת התיעוד עלולה להיות קריטית לצורך קבילות משפטית במקרה של תביעה
- אופן ניסוח הכשלים חשוב לצורך תיקון נכון ומלא שלהם ולצורך הצגה בבית משפט
- ככל שהכשלים יתגלו בשלב מוקדם יותר ויתוקנו בשלב מוקדם יותר, כך ימנע נזק עתידי גדול יותר
מדוע חשוב לזהות את הליקויים בשלב הפרוטוקול הראשוני?
תזמון - ככל שהליקויים יתגלו בשלב מוקדם יותר, כך יהיה קל ונגיש יותר לקבלן לבצע את השינויים הנדרשים עוד בשלב זה, טרם כניסת הרוכשים לדירה. כך תמנע מהם סחבת עתידית, ריצות אחר הקבלן ואי נוחות.
ראשוניות - ליקויים קטנים שלא מתגלים בשלב ראשוני, עלולים ליצור בעיות גדולות וקשות יותר לתיקון בהמשך הדרך.
אחריות הקבלן – ליקויים שמתועדים בעת המסירה, טרם כניסת הדיירים ואנשי מקצוע חיצוניים נוספים לדירה, הם תחת אחריות הקבלן. לעומת זאת, כאשר ליקויים מתגלים בשלב מאוחר יותר, ניתן יהיה לייחס היווצרותם לשימוש לא סביר בדירה או לאנשי מקצוע חיצוניים שעבדו בה לאחר מסירתה.
מדוע חשוב לתעד את הליקויים באופן מקצועי בפרוטוקול המסירה?
- פרוטוקול המסירה הוא מסמך מחייב ששני הצדדים חתומים עליו ומאשרים אותו. הוא מקבע ומתעד את מצב הדירה בעת מסירתה.
- מקצועיות ודיוק הניסוח עלולים להיות קריטיים בעת קיום הליך משפטי – שכן הפרוטוקול משמש ראיה מתועדת למצב קיים. על הפרוטוקול להיות מנוסח היטב כך שהראיה תהיה קבילה מבחינה משפטית.
סוף מעשה במחשבה תחילה
ליקויי בניה שאינם מתוקנים עלולים לגרום להוצאות כספיות גבוהות שיכולות לנוע בין אלפי שקלים למיליוני שקלים.
רוכשי דירות בעלות כשלים שלא תוקנו על ידי הקבלן נאלצים להגיע לערכאות משפטיות. בשנת 2019 סכום התביעה הממוצע היה 300,000 שקלים כאשר מרבית התביעות התקבלו באופן חלקי (כ-91%). תביעה שמנוסחת במקצועיות על ידי איש מקצוע מנוסה עשויה להגביר משמעותית את הסיכוי שהתביעה תתקבל ולהקטין את הפער בין סכום התביעה לבין הסכום שבית המשפט יפסוק לטובת תובעים בסיום ההליך.
לא ניתן להפריז בחשיבות איכות הבדיקה ומקצועיות ניסוח פרוטוקול המסירה. הם אלה שיעשו את ההבדל בין תיקון מהיר ויעיל של כשלים טרם הכניסה לדירה לבין התכתשות משפטית ארוכה, מייגעת ויקרה בין הרוכשים לקבלן.
- יניב סנדובסקי הוא מנכ"ל חברת הדס ביקורת מבנים המתמחה בביקורות איכות בנייה, איתור ליקויים ואי התאמות למפרטים ולתקנות, בבתים פרטיים, דירות ומבנים שונים בכל רחבי הארץ.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.