אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> הנהלת בתי המשפט: בקרוב יגובש נוהל ארצי לטיפול בניכור הורי

הנהלת בתי המשפט: בקרוב יגובש נוהל ארצי לטיפול בניכור הורי

מאת: עו"ד אורלי מדינה | תאריך פרסום : 01/01/2020 13:02:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Kelli McClintock on Unsplash

במענה לפניות בעד ונגד הפיילוט שהונהג עד כה במחוז תל-אביב לטיפול בתיקי ניכור הורי, בלשכה המשפטית של הנהלת בתי המשפט מבהירים: אנו בישורת האחרונה לגיבוש נוהל שיחול בכל המחוזות.

לפני כחודש וחצי שלחו חמישה ארגוני נשים מכתב חריף לנשיאת בית המשפט העליון בו ביקשו להקפיא את הפיילוט במחוז תל אביב שבמסגרתו תיקי ניכור הורי זוכים לטיפול מזורז באמצעות ״שופט מוקד״. במכתב נגדי ששלחה העמותה לניכור הורי היא טענה שהפיילוט מבורך ויש להרחיבו. מתגובת הנהלת בתי המשפט לארגונים עולה כי צפוי להתפרסם בקרוב נוהל אחיד שיחול על כלל המחוזות.

לפני למעלה משנה החל לפעול בבתי המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב פיילוט להתמודדות עם מקרים של ניכור הורי. במסגרת המודל כל התיקים בהם עולה טענה של ניתוק הקשר בין הורה לילד מופנים ל-״שופט מוקד״. בהליך מזורז משתמש השופט ב״ארגז הכלים״ שברשותו כדי להביא לחידוש מהיר של הקשר ולמנוע מצב בו הנתק יגיע לנקודת אל-חזור.

במכתב ששלחו חמשת ארגוני הנשים (רקמן, נעמת, ויצו, מ.נ.ע ואמונה) לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, הם ביקשו לעצור את הפיילוט שכן הוא אינו מתאים לדבריהם לטיפול במקרים בהם יש חשש לאלימות במשפחה.

הארגונים טענו כי עצם הניסיון לחתור לפתרון מהיר על ידי שופט שלא מכיר את מכלול הסכסוך המשפחתי עלול להוביל לתוצאות קשות עבור ילדים. הם ציינו כי בתיקים רבים צד שכנגדו הועלתה טענת אלימות טוען בתגובה כי מדובר בניסיון להסתה וניכור מצד ההורה המאשים. ״אסטרטגיה זו מוכיחה עצמה לא פעם כיעילה ומצליחה להסיט את הדיון מדפוסי ההתנהגות האלימה של ההורה״, נכתב.

עוד ציינו הארגונים כי יותר ויותר נשים שמדווחות על אלימות במצבי גירושין נתפסות היום כהורה ״מנכר״ זאת בין היתר בשל הקושי של המערכת בזיהוי ואבחון מצבי אלימות. כמו כן, בחלק מהתיקים מתקבלת החלטה על העברת משמורת או אף הוצאת הילדים מחזקת ההורים ללא בחינה מעמיקה, תוך סיכונם. 

אלימות לכל דבר

במכתב נגדי ששלחה העמותה לניכור הורי (המייצגת הורים, סבים וסבתות שלא נמצאים בקשר עם ילדיהם או נכדיהם עקב ניכור) היא תמכה בהרחבת הפיילוט ליתר המחוזות. לדבריה, החשש שמציגים ארגוני הנשים בנוגע למודל מופרך, שכן מספר המקרים שבהם במסגרת ההליך הועברה המשמורת או התקבלה החלטה על הוצאת הילדים למשפחת קלט הוא מזערי.

זאת ועוד לטענת העמותה, הארגונים מתעלמים מכך שתופעת הניכור ההורי היא אלימות במשפחה לכל דבר ועניין, הפוגעת באלפי ילדים בשנה בישראל. לדבריה, במסגרת הטיפול בתיקי ניכור מתקבלת חוות דעת רווחה ונערכות בדיקות מסוגלות הורית במטרה לשלול אלימות פיזית. המודל מאפשר טיפול פסיכו-משפטי מוצלח ומהיר שמאפשר לראשונה תקווה כי מערכת המשפט עושה את כל מה שאפשר להצלת הילדים הנפגעים.

בתשובה ששלחה הנהלת בתי המשפט לצדדים נכתב כי נשיאת בית המשפט העליון הנחתה את הפורום הארצי של סגני הנשיאים לענייני משפחה לגבש הצעת נוהל כלל ארצי לטיפול בסוגית הבטחת קשר בין הורים לילדיהם.

עוד נכתב כי הפורום התכנס וקיים דיונים בנושא המורכב והרגיש והצעת הנוהל נמצאת עתה בשלבים מתקדמים: ״גיבוש הנוהל הכלל ארצי נמצא בישורת האחרונה ונוהל זה יחול בכל המחוזות, לרבות מחוז תל אביב. לפיכך לא ראינו לנכון בשלב זה לפעול לשינוי שיטת העבודה שהייתה מקובלת במחוז תל אביב זה מכבר״.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
2

השימוש הטפל שעושים הורים המניפים את דגל הניכור ההורי...

ילד מעל גיל 13 יודע בדיוק מי מהוריו נמצא שם באמת בשבילו... לאחרונה מתגלה תופעה חדשה של הורים שמנסים להשיג השגי משמורת ומזונות בכך שהם טוענים טענה לניכור הורי. זה מצער מאד, כאשר לבסוף מתגלה שההורה שאליו הילדים מתנכרים הוא הורה אלים מהסוג של "הורה נרקסיסטי" כדאי מאד לקרוא על התופעה !
1

ולמה לא מרחיבים את המודל לבתי הדין הרבניים ? זה נחוץ במיוחד

1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
היתכנות נישואין אזרחיים בישראל
עו"ד זאב ולנר | צילום: ניר קידר
"לקחת חלק במעשה הבריאה": מתי ניתן להשתמש בזרע של נפטר?
עו"ד ליטל קוזקוב | צילום: אמיר קוזקוב, אילוסטרציה: Mufid Majnun on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ