בית הדין הרבני דחה את תביעת האישה לכתובה, לאחר שבעלה לשעבר חויב להעביר לה מאות אלפי שקלים מהפנסיה שלו במסגרת חלוקת הרכוש: "אין כפל מבצעים"
אישה שהתגרשה מבעלה לא תקבל ממנו כתובה, וזאת למרות ראיות מחשידות לבגידה מצדו - כך אושר לאחרונה בבית הדין הרבני הגדול. הנימוק המרכזי שהוביל את הרבנים דוד יוסף (נשיא), מימון נהרי ומאיר פרימן לדחות את ערעור האישה: זכאותה למאות אלפי שקלים מהפנסיה של הגרוש במסגרת איזון המשאבים, בהם "נבלע" סכום הכתובה.
המערערת והמשיב התחתנו בספטמבר 2000 והביאו לעולם שלושה ילדים. כעבור 22 שנות נישואים הם נפרדו, והאישה הגישה תביעת גירושים ובהמשך עתירה לקבלת כתובתה בסך 900,000 השקלים. ביוני אשתקד הם התגרשו רשמית.
לפני תשעה חודשים דחה בית הדין הרבני האזורי בחיפה את תביעת הכתובה. בפסק הדין נכתב כי מדובר ב"כתובה מוגזמת ללא ספק" שאין מקום לפסוק את כולה. בהקשר לכך צוין שהאישה נמצאה זכאית לקבל מבעלה לשעבר כ-335,000 שקלים במסגרת חלוקת הרכוש ביניהם, "שזה הרבה מעל ומעבר למה שבית הדין היה פוסק בנידון דידן כדמי כתובה", ומכאן שאין מקום לחייבו בתשלום נוסף.
האישה סירבה להשלים עם התוצאה והגישה את הערעור לבית הדין הגדול. לטענתה אין מדובר בכתובה מוגזמת, כאשר הדיינים טעו כשהתעלמו מבגידת המשיב בה. בהקשר לכך הפנתה האישה לתמונות מלפני הגירושים המראות שהבעל אוסף מישהי זרה לרכבו ונוסע עימה לבילוי משותף. בהמשך הוא נצפה מטייל איתה בשמורת טבע ואף יושב עימה במסעדה. מכאן, לטענת האישה, שהיא זכאית למלוא סכום הכתובה בסך 900,000 שקלים.
מנגד טען הבעל שקביעות בית הדין לפיהן סכום הכתובה מוגזם ושאין "כפל מבצעים" עם איזון המשאבים הן נכונות, ואין להתערב בהן. עוד נטען שדווקא האישה היא הבוגדנית מביניהם, שכן התכתבה עם גברים באינטרנט וישבה עם חברים לעבודה בבית קפה, ועל כן ממילא הפסידה כתובתה.
תקבל חלק עכשיו
דייני הערעור קבעו פה אחד שאין הצדקה להתערב במסקנות קודמיהם, ולכן על הערעור להידחות. "הסכום הנקוב בכתובה הוא מוגזם", קבעו הדיינים והוסיפו: "במקרה זה המערערת מקבלת סכום של 334,370 שקלים. סכום זה סביר ומיותר לדון מי צודק בטענתו, מאחר שגם אם נקבל את גרסת המערערת שהמשיב בגד בה והיא זכאית לכתובה - הרי שהכספים שהיא מקבלת על פי חוק יחסי ממון יש בהם די כדי לכסות את סכום הכתובה".
בתוך כך התייחסו הדיינים גם להאשמת הבעל בבגידת גרושתו בו, ודחו אותה. לדבריהם בילוי עם קולגה בבית קפה - דבר בו הודתה המערערת במהלך המשפט - הוא דבר שכיח בחברה שאינה שומרת תורה ומצוות, ואין להסיק ממנו חוסר אמון בנישואים הגורר הפסד כתובה.
לצד זאת ראו הדיינים לנכון, על רקע הסכמת הבעל, לפסוק לגרושתו סכום מיידי מתוך חלק הפנסיה שלו לו היא נמצאה זכאית, על מנת להעניק לסכום אופי של תשלום כתובה במזומן. החלטתם הייתה שהבעל ישלם לאישה תוך חודש וחצי 50,000 שקלים כהיוון חלק מהזכויות המגיעה לה, והסכום יקוזז בבוא העת מזכויותיה בחלוקת הרכוש.
- ב"כ המערערת: טו"ר אברהם גולובנציץ
- ב"כ המשיב: עו"ד ענבר רון
עו"ד נטע מרום מגנזי
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.