בית המשפט קבע שבחישוב המזונות יש להבחין בין עלות הדיור לעלות הצרכים האחרים, כך שחלוקת זמני השהות לא תשפיע על הסכום שמשולם עבור חלקו של הקטין בדיור
השופטת מירית פולוס מבית המשפט למשפחה בראשון לציון הכריעה לאחרונה בתביעת מזונות שהגישה אם לשתיים נגד בעלה לשעבר. בפסק הדין ביססה השופטת שיטה חדשה לחישוב המזונות בהתאם להלכת בע״מ 919/15 באופן שמבחין בין עלות המדור לבין הצרכים האחרים. עם זאת היא קבעה שלא מדובר בחישוב מתמטי. האב חויב ב-3,400 שקל.
האם תבעה מזונות עבור שתי הבנות, ילידות 2015 ו-2017.
השופטת מירית פולוס ציינה כי מעיון בתלושים עולה שהאב משתכר כ-25,300 שקל בממוצע מעבודתו כרופא. פוטנציאל ההשתכרות שלו הוא 30,000 שקל בחודש. האם לעומתו משתכרת כ-9,400 שקל בחודש. כלומר, יחס ההשתכרות עומד על 24% לאם ו- 76% לאב.
לאב הסדרי שהות פעמיים בשבוע כולל לינה ובסופ״ש לסירוגין ויחס זמני השהות הוא 43% אצל האב ו- 57% אצל האם.
עוד ציינה השופטת כי הקטינה ילידת 2017 היא מתחת גיל 6 וחובת המזונות מוטלת כולה על האב.
בית עשיר בית עני
השופטת הבהירה כי בפסיקה נקבע שיש להעמיד את צרכיו של קטין שגר בשני בתים על סך של 2,250 שקל.
היא כתבה שחישובי המזונות על פי בע״מ 919/15 בוצעו בפסיקה באופן בו לא נעשתה הבחנה בין המדור לבין יתר הצרכים וחובת כל הורה לתשלום סכומים אלה חושבה לפי זמני השהות ויחס הכנסתו מתוך ההכנסה המשותפת של ההורים.
השופטת ציינה כי לגישתה, יש מקום לבצע חישוב שונה מדרך החישוב שהתקבלה בפסיקה, באופן בו סכום תשלום המזונות יחושב בנפרד מסכום תשלום המדור. לקביעתה, מעלויות המדור של הקטין אין מקום לבצע הפחתה בגין זמני שהות, להבדיל מעלויות המזונות.
השופטת הסבירה כי חלוקת זמני השהות מפחיתה את עלות צרכי הכלכלה שכל הורה משלם עבור הילדים, בהשוואה למשמורת מלאה בביתו. כלומר – בשעה שהקטינות אוכלות, מתקלחות, משתמשות במוצרי טואלטיקה וכיוצ"ב 43% מהזמן בבית האב, העלות המוטלת על האם פוחתת בהתאמה.
עם זאת, להבדיל מהוצאות המזונות, עלויות המדור (משכנתא או דמי שכירות) אינן פוחתות בשל חלוקת זמני השהות.
במקרה זה השופטת קבעה שהדרך הנכונה לביצוע חישוב המזונות היא לחייב את האב ב-76% מתוך 2,250 שקל בחודש עבור הצרכים האחרים, כלומר 1,710 שקל. מכיוון שהאב נושא ישירות במזונות כשהילדות בביתו במשך 43% מהזמן, יש להפחית מהסכום 967 שקל.
ביחס למדור היא כתבה כי עלות המדור הסבירה של כל הורה עומד על סך של 4,500 שקל לחודש. חלקן של הקטינות 40% מסכום זה, כלומר 1800 שקל.
על פי יחס ההכנסות, על האב לשלם לאם 76% מהסכום. במקביל, על האם לשלם לידי האב 24% מסכום מדור הקטינות בביתו. על פי החישוב, על האב לשלם לידי האם סך של 468 שקל לחודש לכל קטינה בגין מדור.
עם זאת השופטת הדגשה כי חישוב מזונות אינו תמיד רק נוסחה מתמטית. במקרה זה לנוכח הפער הכלכל המשמעותי בין הצדדים, תיווצר לקטינות תחושה של בית עשיר ובית עני. כדי לאזן זאת קבעה השופטת כי עבור הבת הקטנה עד הגיעה לגיל 6 האב ישלם 2,100 שקל בחודש ומגיל 6 1,700 שקל. עבור הבת השניה חויב האב ב-1,700 שקל.
לא ניתן צו להוצאות.
- ב״כ האם: עו"ד אלכס גרינשטיין
- ב״כ האב: עו"ד רחל אבינועם שיקלי
עו״ד לי קוסטיקה נזרי
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.