במשך עשרות שנים האיש משתמש באופן בלעדי בשטח משותף ואף הקים מחסום חשמלי. תביעה שהגישה נגדו נציגות הבניין בפני המפקח התקבלה
המפקח על רישום מקרקעין בפתח תקווה קיבל לאחרונה תביעה שהגישה נציגות הבית המשותף בבניין בפתח תקווה נגד בעל דירה בקומה הרביעית. בפסק הדין התקבלה טענת הנציגות כי הנתבע השתלט שלא כדין על שטח שמיועד לחניית כל דיירי האגף. טענת הנתבע כי מכוח השנים הארוכות בהן הוא עושה שימוש בחניות נוצרה לזכותו זיקת הנאה נדחתה, והוא יפנה את השטח בתוך 14 יום.
בתביעה שהוגשה בשנה שעברה ביקשה נציגות צו המורה לנתבע לפנות את שלוש החניות שאליהן פלש ולהסיר את המחסום החשמלי שהקים.
הנתבע טען שכאשר רכש את הדירה הוסבר לו שהחניות משמשות את הנכס והוא עושה בהן שימוש משנת 1986. כמו כן לטענתו, יש עוד שש חניות בבניין שניתן לחנות בהן ללא הפרעה. הוא הוסיף שמתוקף השנים הארוכות בהן הוא משתמש בשטח נוצרה לזכותו ״זיקת הנאה״.
הנציגות השיבה כי הנתבע לא הציג בנסח הטאבו היכן רשום שמוצמדות לו שלוש חניות וההבטחות שניתנו לו לכאורה על ידי הבעלים הקודמים של דירתו אינן חוקיות.
לדבריה, הנתבע נישל את הדיירים המפוחדים מאזור החניה במשך 35 שנה והחניות עדיין חסומות.
כל הקודם זוכה
המפקח על רישום מקרקעין בפתח תקווה, מאיר פורת, הבהיר שמסמכי הבית המשותף מעידים שאין לנתבע הצמדה של חניות לדירתו ואין ספק שהחניות שבהן הוא משתמש בדרך קבע, אינן רשומות על שמו כדין.
במקביל דחה המפקח את טענת הנתבע כי עניין החניות הוסדר בהסכם רכישת הדירה. הוא כתב שהנתבע לא צירף את הסכם המכר וגם מעיון ב״שטר המכר״ עליו חתם כקונה עולה כי לא הוצמדה לו חניה על שמו. בשטר הוא אישר בחתימתו כי הקרקע בשטח כ-244 מ״ר שבה ממוקמות החניות שבהן הוא משתמש באופן בלעדי צמודה לתתי חלקות 4-11, קרי, לכל הדירות באגף.
גם טענת הנתבע לזיקת הנאה נדחתה. המפקח הבהיר כי זיקת הנאה אינה זכות המקנה חזקה במקרקעין אלא רק מאפשרת שיעבוד נכס לצורך הנאה בו. למשל, זכות מעבר בשטח מסוים. זאת ועוד, גם אם הנתבע השתמש בשטח במשך 30 שנה כנדרש בחוק לצורך ביסוס זיקת הנאה, לא מתקיימים התנאים האחרים. בין היתר קבע המפקח שהזכות לחניות אינה זכות הראויה להוות זיקת הנאה במקרה זה לנוכח מצוקת החניה באזור והנגיסה המשמעותית מזכויות הקניין של יתר בעלי הקרקע.
בסופו של דבר קבע המפקח שעל הנתבע לפנות את שטחי החניות ולהסיר את המחסומים בתוך 14 יום. הוא קבע שהקרקע משותפת לכל הדירות באגף והחניה מעתה תיעשה בבחינת ״כל הקודם זוכה״ ללא גידור ומחסומים כלשהם, וכי אסור להחנות יותר מרכב אחד של אותה דירה בו זמנית בשטח.
הנתבע חויב בהוצאות בסך 2,000 שקל.
לפסק הדין המלא בתיק 6-649-2021
ד"ר עו"ד אריאל בוכניק
עוסק/ת ב-
מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.