אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מיסים >> 55% הנחה בארנונה: משרדי חברה בת"א הוכרו כ"בית תוכנה"

55% הנחה בארנונה: משרדי חברה בת"א הוכרו כ"בית תוכנה"

מאת: עו"ד ירון נדם | תאריך פרסום : 27/11/2023 09:01:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Ibrahim Zada on Unsplash

החברה, שעוסקת בפיתוח זירת מסחר אינטרנטית לתכשיטים, טענה שעיקר פעילותה ייצור תוכנה ולכן היא זכאית לארנונה המופחתת. טענתה התקבלה

בית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב הכיר לאחרונה במשרדי חברת וורטי מחקר ופיתוח בע"מ כ"בית תוכנה" – הגדרה המעניקה לה הנחה משמעותית בתשלום הארנונה. סגן הנשיא אליהו בכר קבע שהחברה, העוסקת בהקמת פלטפורמת מסחר עבור רוכשים ומוכרים, נופלת להגדרה הייחודית אף שאינה מוכרת תוכנה כ"מוצר מדף". המשמעות: היא תשלם ארנונה לפי תעריף של 180 שקל למ"ר במקום 400 שקל למ"ר.

החברה מחזיקה נכס ששטחו 750 מ"ר בתל-אביב ועוסקת בפיתוח פלטפורמה טכנולוגית למכירה וקנייה מקוונת באמצעות אתר אינטרנט ייעודי של מוצרי יוקרה יד שנייה, בעיקר תכשיטים ויהלומים. החברה טענה כי יש לסווג את הנכס כ"בית תוכנה", סיווג שמעניק כאמור הנחה משמעותית בארנונה. מנהל הארנונה בעירייה דחה את בקשתה, והעניין הגיע לוועדת ערר.

אלא שגם הוועדה סברה שאין מקום לשינוי הסיווג. היא קבעה שלא מתקיימים בחברה המאפיינים הנדרשים לצורך הכרה במשרדיה כבתי תוכנה, ובראשם פעילות יצרנית של פיתוח ומכירת תוכנה כסחורה (מוצר מדף). הוועדה נימקה שהחברה למעשה מפתחת מיזם עסקי – אתר אינטרנט המשמש פלטפורמת מסחר לעסקאות יד שנייה – ולא תוכנה.

החברה לא השלימה עם החלטת הוועדה. בערעור שהגישה במאי האחרון לבית המשפט היא הדגישה שכל עיסוקה הוא בפיתוח מוצר טכנולוגי ולכן עונה להגדרה של בית תוכנה.

מנגד טען מנהל הארנונה בעיריית תל-אביב כי החברה אינה עוסקת בייצור תוכנה כמוצר מדף, אלא בפלטפורמה אינטרנטית שההכנסות לגביה מושגות בדרך של עמלה מעסקאות המכירה המועלות בה. מכאן, לשיטת המנהל, שהחברה לא יכולה ליהנות מתעריף הארנונה הנמוך, ששמור לחברות שליבת עיסוקן היא ייצור תוכנה בלבד.

"מדף" של היום שונה מפעם

השופט בכר הסביר כי הסיווג "בית תוכנה" מוגדר בצו הארנונה של עיריית ת"א כ"בתי תוכנה, שעיסוקם העיקרי הוא ייצור תוכנה". מכאן שעל המערערת להוכיח כי זהו עיסוקה העיקרי.

עוד הסביר השופט כי במהלך השנים פותחו בפסיקה מבחני עזר שתפקידם לסייע בבחינת השאלה האם עיסוקה של החברה היא ייצור תוכנה. כך למשל, יש לשאול האם המוצר אותו מפתחת החברה נועד לציבור הרחב או ללקוח ספציפי. בנוסף, יש לבחון מהו שיעור העובדים העוסקים בכתיבת תוכנה לעומת כל השאר.

השופט קבע שהמערערת עונה על מרבית המבחנים ככולם. כך למשל, הוכח שהיא עוסקת בפיתוח זירת מסחר שנועדה לשימוש הציבור הרחב. בנוסף, הוכח כי לפחות חצי מצוות העובדים בחברה עוסק בפיתוח. לא מועסקים בחברה אנשי מכירות, שיווק או תמיכה (אלה מועסקים בחברה האם בארצות-הברית).

"מעת שכל קיומה של המערערת נועד לפיתוח התוכנה, בוודאי ש'עיקר' עיסוקה הוא אכן בפיתוח תוכנה", כתב השופט.

בשולי הדברים העיר השופט שלדעתו אין חובה כי תוכנה תימכר כ"מוצר מדף" כדי להכיר בפעילות החברה כ"יצרנית", לצורך הנחה בארנונה. במציאות של היום, הדגיש השופט, מוצרים רבים שינו את מהותם מפיזי לדיגיטלי, ועל המשפט להתאים עצמו לעת המודרנית ולהתפתחות הטכנולוגית.

לפיכך נקבע כי השימוש שעושה המערערת במשרדיה נופל תחת הגדרת "בתי תוכנה", וכי על מנהל הארנונה בעירייה לשנות בהתאם את הסיווג שלה עבור השנים הרלוונטיות (2020 – 2022).

לטובת החברה נפסקו הוצאות בסך 10,000 שקל.

  • ב"כ החברה: עו"ד ישראל ארוגטי
  • ב"כ מנהל הארנונה בעיריית ת"א: עו"ד מור רוזנבוים שדה (מהשירות המשפטי בעיריית ת"א)
עו"ד ירון נדם עוסק/ת ב- מיסים
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מיסים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מיסים
נוהל מיסוי קריפטו: כך מושכים את הכסף
אילוסטרציה: Art Rachen on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ