בעל חברה לייעוץ מס והנהלת חשבונות, נכה צה"ל מאז מלחמת יום כיפור, ביצע 12 עבירות של אי דיווח למס הכנסה, כשבעבר כבר הוטל עליו מאסר על תנאי בגין עבירות דומות. אלא שהשופט שוכנע שמדובר ב"עבירה אחת מתמשכת."
בית משפט השלום בירושלים גזר קנס של 20,000 שקל ומאסר על תנאי בלבד, על בעל חברת שירותי הנהלת חשבונות וייעוץ מס, שביצע 12 עבירות מס לאורך 6 שנים. השופט שמואל הרבסט התחשב בין השאר בכך שהאיש – נכה צה"ל פצוע מלחמת יום כיפור – סובל ממצב רפואי ונפשי לא פשוט, בלשון המעטה.
מזה שנים הנאשם סובל ממחלה פסיכיאטרית, וכן ממחלות לב, סוכרת עם סיבוכים, בעיות בכלי הדם ובעיות אורתופדיות. בתום הליך הוכחות, הוא הורשע ב-6 עבירות של אי הגשת דו"חות במועד על הכנסות החברה, וב-6 עבירות של אי הגשת דו"חות אישיים שלו, לשנות המס 2007-2012.
הנאשם הודה שלא הגיש את הדו"חות, אך טען כי המחדל נבע ממצב נפשי מיוחד בהיותו סובל מדיכאון קליני, אולם טענותיו נדחו והוא הורשע כאמור. במהלך ההליך הנאשם הגיש את הדו"חות, כלומר "הסיר את המחדל", אם כי באיחור רב מהמועד החוקי.
המדינה ביקשה להטיל עליו בין 4 ל-6 חודשי מאסר בפועל בנוסף לקנס גדול ומאסר על תנאי. בין היתר נטען כי לנאשם יש עבר פלילי בעבירות דומות – בהן הורשע בגין שנים קודמות יותר, וכבר הוטל עליו מאסר על תנאי.
מנגד, ההגנה טענה בין היתר כי בשל מצבו הנפשי, הנאשם נמצא "קרוב" לסייג של אחריות פלילית, כלומר קרוב למצב שבו ניתן היה לפטור אותו מאחריות ולזכות אותו.
הנאשם עצמו תיאר את מצבו, אשר גזל ממנו את הכוחות לטפל בעניינים רבים ולא רק מול מס הכנסה, אלא גם למשל בירושה שקיבל.
פגיעה בלתי הפיכה
"בענייננו, עוד בעת ניהול התיק הראשון עמדו לחובת הנאשם מחדלים נוספים, אשר נבעו ממצבו הרפואי הקשה, אשר המאשימה הייתה ערה ומודעת אליה, והגישה בגינם מאוחר יותר כתב אישום נוסף, נשוא תיק זה. לפיכך, מצופה היה מהמאשימה להפנות את תשומת לב הנאשם לכך עוד בטרם הודה ונגזר דינו, על מנת שיוכל להבין את ההשלכות הנגזרות מכך ולכלכל את צעדיו," כתב השופט הרבסט.
לעניין זה השופט קיבל את טענה נוספת שהעלתה ההגנה, לפיה מדובר בברצף אחד של אירועים, המהווה "עבירה אחת מתמשכת", ולכן מבחינה מהותית המאסר המותנה אינו חב הפעלה וניתן להאריכו.
בהקשר זה השופט הסביר שיש להתסכל על הדברים בראייה מוסרית-מהותית נרחבת ולא באופן דווקני. בראייה זו, הבהיר, טעותו של הנאשם מתמשכת אך יחידה, כמו גם כישלונו המוסרי.
כמו כן, השופט הבהיר כי למצבו הנפשי-רפואי אכן ישנה משמעות רבה גם לעניין גזירת העונש, וציין כי עונש מאסר יפגע בטיפולים להם הוא זקוק, פגיעה "קשה ואולי אף בלתי הפיכה."
השופט אף הפנה לחוות דעת הממונה על עבודות שירות, ולפי הנאשם אינו כשיר לבצע עבודות שירות.
בנסיבות אלה, ולאור חלוף הזמן והסרת המחדל, השופט החליט להאריך את המאסר-על-תנאי שהוטל על הנאשם בתיק הקודם, למשך שנתיים נוספות, והשית עליו קנס בסך 20,000 שקל.
עם זאת, השופט שוכנע שלא מדובר במקרה המתאים להימנעות מהרשעה, תוך שציין כי לא מדובר באדם בעל עבר נקי שהרשעה תכתים את תגרום לעתידו נזק קונקרטי.
- ב"כ המאשימה: עו"ד בן פורת וזיגלר
- ב"כ הנתבע: עו"ד א. קורב
ירון אבני
עוסק/ת ב-
מיסים
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.