בית המשפט הוציא צו לשיקום כלכלי שכולל תוכנית פירעון שתזכה את החייב בפטור מכל החובות שלו – כולל לגרושתו. הסיבה המרכזית: מימן את צרכי הילדים באופן ישיר
שופט בית משפט השלום בתל-אביב דן סעדון קבע לאחרונה באופן חריג כי הפטר שיקבל חייב בן 50 בהליך חדלות פירעון אחרי שיפקיד 36,000 שקלים ב-36 תשלומים יכלול גם פטור מחוב מזונות עבר של 237 אלף שקלים לגרושתו. הסיבה העיקרית לפטור החריג: הצהרת הילדים כי אביהם – ולא אמם – מימן את צרכיהם לאורך השנים.
הליך חדלות הפירעון נפתח בשנה שעברה בעקבות חובות רבים שצבר החייב ביניהם חוב מזונות עבר לגרושתו בסך של כ-237 שקלים. לאחר שערך בדיקה מקיפה של התנהלותו ומצבו המליץ הממונה על חדלות הפירעון להוציא לו צו שיקום כלכלי שכולל תוכנית פירעון במסגרתה ישלם 700 שקלים בחודש ואחרי 36 חודשים יקבל הפטר שיכלול גם את חוב המזונות.
החייב ביקש אף הוא לפטור אותו מחוב המזונות תוך שציין כי ב-2016 הילדים עברו למשמורת הבלעדית שלו והחוב נצבר על תקופה שבה גרו איתו בפועל אבל המשמורת עוד לא הועברה אליו רשמית. במילים אחרות, הוא מימן את הילדים ודאג להם הרבה לפני שגרושתו איבדה את המשמורת.
החייב הציג גם תצהירים של הילדים שלו שאישרו כי הוא זה סיפק את צרכיהם, ולא אמם, וכן "כתבי המחאה" שבהם העבירו לו את הזכות שלהם לתבוע ממנה מזונות לתקופה שבה גרו איתו.
הגרושה התנגדה להכללת החוב בהפטר. לעומתה, הנאמנת שמונתה בתיק הצטרפה בסופו של דבר להמלצת הממונה בנוגע לחוב המזונות בכפוף לכך שהחייב יוותר על זכות התביעה כלפי גרושתו.
ימנע פגיעה כלכלית בילדים
השופט דן סעדון קיבל את בקשת החייב. הוא קבע כי העובדה שלפחות בחלק מהתקופה שבה היו הילדים קטינים הוא מימן לבדו את צרכיהם היא "שיקול משמעותי לכלול את חוב מזונות העבר בגדר ההפטר". בהקשר הזה ציין השופט כי הגרושה לא הציגה כל ראיה לכך שנשאה בהוצאות הילדים בתקופה זו.
מעבר לזה, הנאמנת ציינה כי כעת הילדים עוזרים לאביהם לכסות את חוב המזונות מה שאומר שלא רק שהפטור לא יפגע בזכותם לחיות בכבוד אלא נהפוך הוא – הוא יחסוך מהם פגיעה כלכלית. "נראה אם כן כי טובת הקטינים שבגרו – האמורה להיות בראש מענייניה של הגרושה – מחייבת הכללת חוב מזונות העבר (שנועד בסופו של יום לטובת הקטינים שבגרו) בגדר ההפטר שיינתן לחייב", כתב.
עוד הדגיש השופט כי העובדה שהילדים העניקו לאביהם את הזכות שלהם לתבוע מזונות מאמם למעשה מאפשרת לו, רעיונית לפחות, לתבוע קיזוז של כ-80,000 שקלים מהחוב. כמו כן, חלק מהחוב ממילא יכוסה במסגרת תוכנית התשלומים.
עם זאת, השופט לא העלה את הסכום החודשי עליו המליץ הממונה ל-1,000 שקלים. הוא הסביר כי מדובר בחייב צעיר יחסית ובריא שלא ממצה את פוטנציאל ההשתכרות ומסתפק בהכנסות של 2,000 שקלים בלבד אף שהוא יכול להגיע לשכר של 6,000 שקלים.
לפיכך השופט הוציא צו שיקום כלכלי שבמסגרתו ישלם החייב לקופת הנושים 1,000 שקלים במשך 36 חודשים, ובתום התקופה יקבל הפטר מכלל חובותיו. ההפטר יחול גם על חוב מזונות העבר בכפוף לכך שיוותר על הזכות לתבוע החזרי מזונות מגרושתו.
- ב"כ החייב: עו"ד הילה נדב
- הנאמנת: עו"ד אלונה בומגרטן
עו"ד ישעיה ירון
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.