המנוחה ובעלה היו חשוכי ילדים והיא הותירה צוואה בה הורישה את כל רכושה לאחותה תוך שהדירה את בעלה לחלוטין. טענות הבעל לאי כשירות, השפעה בלתי הוגנת ומעורבות האחות - נדחו
השופטת סגלית אופק קיבלה לאחרונה תביעה לקיום צוואה שהגישה אחותה של אישה שנפטרה ב-2016. הצוואה נחתמה בהוספיס אונקולוגי בו שהתתה המנוחה ובמסגרתה היא הורישה את כל רכושה לאחותה. בעלה של המנוחה התנגד לקיום הצוואה וטען כי היא לא הייתה כשירה וכי האחות הפעילה עליה השפעה בלתי הוגנת. השופטת התרשמה שבין האחות לבין המנוחה היו יחסים קרובים ואוהבים בעוד שהבעל התעלל בה ומירר את חייה, ולא חס עליה גם כשחלתה.
המנוחה ובעלה היו נשואים במשך 28 שנים ולא נולדו להם ילדים. בדצמבר 2015 אובחנה המנוחה כחולה במחלה קשה.
באוגוסט 2016, משהתדרדר מצבה והיא הפכה לסיעודית, היא עברה לגור בבית אחותה. יומיים לאחר מכן חלה החמרה והיא הועברה לבית החולים תל השומר. בסמוך לאחר מכן הועברה המנוחה לאשפוז במחלקת ההוספיס האונקולוגי בבית החולים
במהלך שהותה בהוספיס היא חתמה על צוואה שנערכה על ידי עורך דין ונחתמה בפני שני עדים. לפני החתימה היא נבדקה על ידי מומחית בפסיכיאטריה שקבעה שהיא כשירה לצוות.
בצוואה הורתה המנוחה כי כל רכושה יעבור לאחר מותה לאחותה. את בעלה היא הדירה מעיזבונה מאחר שהתעלל בה נפשית ופיזית לאורך כל תקופת הנישואים, לא נתן לה כסף שמספיק למחייה ולטיפולים, לא טיפל בה, ואף גירש אותה מהבית כשחלתה.
המנוחה נפטרה באוקטובר 2016.
אחותה הגישה בקשה לקיום הצוואה ואילו הבעל התנגד. לטענתו, המנוחה לא הייתה כשירה לערוך את הצוואה. כמו כן לדבריו, האחות הפעילה עליה השפעה בלתי הוגנת והמנוחה הייתה תלויה בה לחלוטין.
האחות הכחישה את הטענות וטענה שמדובר בבעל שהתעלל באשתו במשך שנים, ולבסוף כאשר חלתה והייתה חסרת ישע הזניח אותה והתנער ממנה.
התנהגות מחפירה
השופטת סגלית אופק מבית המשפט למשפחה בתל אביב דחתה את ההתנגדות. בהתאם לחוות דעת מומחה שמונה מטעם בית המשפט ועדויות של אנשים מסביבתה הקרובה של המנוחה קבעה השופטת שהיא הייתה כשירה לערוך את הצוואה.
עוד נקבע כי הבעל לא הוכיח השפעה בלתי הוגנת. השופטת כתבה כי אמנם המנוחה לא הייתה עצמאית בחודשים האחרונים לחייה ונזקקה לעזרה אך עצמאותה השכלית-הכרתית נשמרה.
בנוסף, לא נוצרה בין המנוחה לבין אחותה תלות קיצונית ואינטנסיבית ולא הוכח שהיא הייתה מבודדת או מנותקת.
עוד קבעה השופטת כי הוראות הצוואה תואמות את מערכת היחסים המשפחתית. היא קיבלה את עדות האחות כי בינה לבין אחותה המנוחה היה קשר קרוב ביותר עוד מתקופת ילדותן. לעומת זאת, הבעל נהג כלפי המנוחה בחוסר כבוד, קמצנות ודרש להוציאה מהבית כשחלתה.
השופטת ציינה את עדות האחות שלפיה המנוחה הגיעה למצב של הזנחה קשה ובאחד הביקורים גילתה מחזה מזוויע כשראתה את אחותה שוכבת עירומה בסלון בתוך צרכיה.
עוד כתבה השופטת כי אף אחד מאחיה ואחיותיה של המנוחה או ילדיהם לא הגיש התנגדות לצוואה (למנוחה היו שמונה אחים ואחיות, מהם נפטרו ארבע האחיות הגדולות; כך שבמועד עריכת הצוואה נותרו למנוחה ארבעה אחים ואחיות ו-22 אחיינים). הדבר מעיד על כך שהם מכירים בעובדה שהאחות ובני משפחתה היו בקשר הקרוב ביותר עם המנוחה ועל כן הם מכבדים את צוואתה האחרונה.
הבעל חויב בהוצאות בסך 45,000 שקל.
- ב״כ האחות: עו"ד ליה אנדל
- ב״כ הבעל: עו"ד גיורא בלופרב
עו״ד דורית גלוברמן-קרט
עוסק/ת ב-
ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.