מדי יום כולנו מבצעים ברשת עשרות פעולות ונחשפים לכמויות עצומות של מידע. נדמה שהעולם הפך נגיש ופתוח לכולם. האמנם? עבור אנשים רבים בעלי מוגבלות המרחב האינטרנטי חסום. בדומה להנגשת מקומות ציבוריים, גם בעלי אתרים המספקים שירות לציבור חייבים לדאוג כי יונגשו.
נסו לתאר לעצמכם את החיים ללא אינטרנט, זה כמעט בלתי אפשרי: הזמנת וואוצ'ר למלון, כרטיס להופעה, ביצוע העברה בנקאית, שיטוט באתרי מוזיקה, צילום, ספרות ורשתות חברתיות, שימוש באתרי קניות – הכל נעשה באמצעות הרשת.
האינטרנט הפך את העולם לפתוח ונגיש לכולם, כמעט. עבור אנשים המתמודדים עם מוגבלות שטף המידע והאפשרויות חסום במקרים רבים.
שוויון זכויות
"חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות" מ-1998 קובע עקרון יסוד לפיו אין להפלות אדם בעל מוגבלות מיתר הציבור בהיבט של הזכות לנגישות למקום או שירות ציבורי.
על מנת להביא ליישום פרקטי של עיקרון זה, ב-2013 הותקנו "תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות" שמטרתן להסיר מכשולים העומדים בפני בעלי מוגבלות בדרך להשתתפות מלאה ושוויונית של בעלי מוגבלות בכל תחומי החיים.
ב"מכשולים" הכוונה הן למכשולים פיזיים המונעים תנועה חופשית ועצמאית, הן למכשולים הנוגעים לתקשורת בין אישית ומידע והן למכשולים הקשורים באופן מתן השירות עצמו.
התקנות קבעו פרק זמן של 36 חודשים המאפשר לנותני השירות ובעלי המקומות הציבוריים להתארגן ולהפוך את עסקיהם לנגישים. תקופה זו עומדת לפוג בקרוב והתאריך האחרון לביצוע ההתאמות הוא 25 באוקטובר השנה (2016).
האינטרנט כמרחב ציבורי
המרחב האינטרנטי הוא מרחב ציבורי המחייב ביצוע התאמות שיבטיחו כי לבעלי מוגבלות תהיה אליו גישה שוויונית. התקנות מבקשות להבטיח כי אדם בעל מוגבלות יוכל לקבל את השירות באינטרנט באופן עצמאי, שוויוני, מכובד ובסביבה מכילה.
על פי התקנות, אתרי אינטרנט ואפליקציות הנותנים שירות או מידע לציבור חייבים לאפשר לבעלי מוגבלות להפיק מהם תועלת מרבית הדומה לתועלת שמפיקים אנשים חסרי מוגבלות. בהקשר זה, חשוב להבין כי "אנשים בעלי מוגבלות" הוא מונח רחב הכולל בתוכו עיוורים ובעלי לקויות ראייה, לקויי קשב וריכוז, דיסלקציה ולקויות מוטוריות שונות.
מהי הנגשה?
הכוונה ב"הנגשה" היא להתאמת האתר או האפליקציה לתקן שנקבע בתקנות. התקנות קבעו סטנדרט עבור כל אחת מקבוצות האנשים בעלי המוגבלות בו יש לעמוד על מנת שהאתר ייחשב "נגיש".
למשל, עבור עיוורים האתר צריך לכלול אופציה להקראת המידע ולתיאור המידע בתמונות. הוא צריך לכלול בנוסף מנגנון לזיהוי כותרות ולהכיל קישורים לאפליקציות ייעודיות. טפסים, לחצנים וטקסטים צריכים להיות בצבעוניות בולטת.
עבור בעלי מוגבלות מוטורית המתקשים בשימוש בעכבר האתר צריך לספק אופציה למתן פקודות באמצעות המקלדת.
עבור בעלי לקויות שמיעה, האתר צריך לכלול אופציה להמרת המידע המילולי למידע וויזואלי (כגון כתוביות).
מי חייב להנגיש?
על פי התקנות התאמות נגישות ייעשו באתר המספק "שירות לציבור": שירות הניתן לציבור או לחלק בלתי מסוים ממנו בידי גוף ציבורי או במקום ציבורי. מדובר גם בשירות הניתן על פי חוק כגון: שירותי מסחר, רווחה, בריאות, השכלה, פנאי, ספורט, תיירות, הארחה, תרבות, בידור, דת, אנרגיה, תקשורת (בזק), בנקאות, אשראי, ביטוח, פנסיה והשכרת כלי רכב.
התקנות קבעו סייג מסוים לפיו אם השירות ניתן באמצעות צד שלישי (כמו פייסבוק או גוגל) התאמות הנגישות הנדרשות הן רק כאלה שניתן לבצע באמצעות הפלטפורמה של הצד השלישי.
חובת ההנגשה מוטלת על הבעלים, המחזיק או המפעיל של האתר. החובה אינה חלה על בונה האתר או כותב האפליקציה אלא במקרים בהם הוא גם נותן השירות (כמו אתרי פורומים, אתרים לאחסון תמונות ואתרי נדל"ן ומכירות).
החובה חלה על מגוון רחב של גופים: חברות מסחריות או אנשים הפועלים למטרת רווח, רשויות ציבוריות כמו משרדים ממשלתיים ורשויות מקומיות, עמותות, בנקים ועוד. גם אתרים ישראלים המאוחסנים על גבי שרתים בחו"ל וכן אתרים מחו"ל המיועדים לציבור בישראל מחויבים בהנגשה. כמו כן, אתרים המספקים שירותים לחברות ואתרים המעניקים שירותים לציבור בחינם צריכים להיות מונגשים.
ההנגשה צריכה לחול על מסמכים, דפים, יישומים (אפליקציות) וכל שירות או מידע הניתנים באמצעות האינטרנט. כאשר ההנגשה אינה ישימה מבחינה טכנולוגית או כשהיא גורמת להכבדה כלכלית משמעותית ניתן לבקש פטור מנציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
הסנקציות
חוק שוויון הזדמנויות לבעלי מוגבלויות קובע כי ניתן לתבוע עד 50,000 שקל ללא הוכחת נזק בשל הפרה של הזכות לנגישות ואיסור האפליה.
בנוסף, אי הנגשת מקום או שירות ציבורי לבעלי מוגבלות עלול להביא להגשת כתב אישום פלילי, לקנס ואף למתן צו הפסקת הפעילות בעסק.
לסיכום
אתר אינטרנט כמוהו כאתר פיזי במרחב הציבורי. מפעיליו חייבים להנגיש את המידע והשימוש בו לבעלי מוגבלויות על מנת לממש את עקרון השוויון. יש לשים לב כי עבור אתרים קיימים ההנגשה חייבת להתבצע בהתאם לתנאים הקבועים בתקנות עד ליום 25.10.2016. אתרים חדשים צריכים לוודא כי הם עומדים בתנאי הנגישות שבתקנות בטרם עלייתם לאוויר.
* עורכת דין ורד שדות עוסקת בזכויות אדם
** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.