האזרחים האמריקאים מתבקשים להדק חגורות: הראשון ביולי 2014 הוא המועד הסופי שניתן למוסדות הפיננסים לציית לחוק האמריקאי החדש, המחייב דיווח לרשויות המס בארה"ב על מי שמנהלים חשבונות זרים שונים. עוה"ד דייב וולף ומירית רייף מסבירים כיצד להתכונן.
החובה להגיש דיווח שנתי לרשות המיסים חלה על כל אזרח אמריקאי עוד משנות השבעים של המאה הקודמת, כחלק מהמאבק הפדרלי בהלבנת הון והעלמות מס. אירועי ה-11 בספטמבר חשפו את האכיפה הרופפת במלוא מערומיה והציגו את שיטות הפעולה של תאי הטרור בארה"ב, שמימנו את פעילותם באמצעות חשבונות שמנוהלים מחוצה למדינה. הדרישה להידוק הפיקוח, לצד העלייה החדה במספר האמריקאים שמנהלים חשבונות זרים, הביאו למאמצים הולכים וגוברים להגברת האכיפה.
כחלק ממאמצי הפיקוח חוקקה ממשלת ארה"ב בשנת 2010 את החוק לדיווח על חשבונות זרים, המכונה FATCA (ובשמו המלא Foreign Account Tax Compliance Act). החוק מחייב מוסדות פיננסים מחוץ לארה"ב לדווח לרשות המיסים האמריקאית (להלן ה-IRS) על חשבונות, נאמנויות ומוצרים פיננסיים כלשהם בבעלות אזרחים אמריקאים או חברות אמריקאיות המנוהלים אצלם.
בהתאם להוראות החוק החלו גופים פיננסים בכל רחבי העולם לאסוף מידע מלקוחותיהם האמריקאים במטרה להעביר אותו ל-IRS. על אף שטרם נחתם הסכם רשמי בין ישראל לארה"ב בנושא, הורה בנק ישראל לבנקים להיערך למועד הסופי לציות לדרישות FATCA, החל בראשון ביולי 2014, בין היתר באמצעות החתמת אזרחים אמריקאים המתגוררים בישראל על טופס W9. יש להניח שהסכם עתידי בנושא בין שתי המדינות יחייב גם גופים פיננסיים מקומיים אחרים - חברות הביטוח, קרנות הפנסיה ועוד - בדיווח דומה על לקוחות בעלי אזרחות אמריקאית.
מינימום דיווח, מקסימום עונש
כל אזרח אמריקאי שסך ההון בחשבונותיו הזרים עולה על 10,000 דולר בשנה מחויב לדווח ל-IRS על כל החשבונות זרים שבבעלותו עד ל-30 ביוני של שנת המס העוקבת, ואין אפשרות לבקש הארכת זמן להגשה. חובת הדיווח תיעשה באמצעות טופס FBAR (ראשי תיבות של Foreign Bank Account Report), שיוגש בצורה אלקטרונית בלבד.
הקנסות שמטיל החוק על מי שלא יצייתו לחובת הדיווח עלולים להאמיר עד ל-100 אלף דולר או 50% מהסך בחשבון, (הסכום הגבוה יותר מביניהם), ובית המשפט עלול לגזור על המורשעים עונש מאסר של עד 10 שנים וקנס פלילי של עד 500 אלף דולר.
כעת, FATCA מטיל סנקציות כלכליות גם על המוסדות הפיננסיים הזרים עצמם, במידה שיסרבו לשתף פעולה עם ה-IRS. סנקציות אלה כוללות, למשל, ניכוי מס במקור בגובה של 30% מכל סכום שמקורו בארה"ב ושעובר דרך הבנק, גם אם אינו שייכים לאזרח אמריקאי.
מסיבה זו, אזרח אמריקאי שיסרב למסור למוסד מידע כאמור, עלול למצוא שחשבונו הוקפא ושנמנע ממנו לבצע בו כל פעולה. הדברים אמורים גם לגבי חשבונות שאינם בבעלות בלעדית של אותו אזרח אך שמו מופיע בהם, כגון חשבון שבו הוא מיופה כוח או חשבון משותף עם אזרח לא אמריקאי.
אזרחים אמריקאים המעוניינים ליישר את ההדורים עם רשויות המס במולדתם מוזמנים להצטרף לאחת מתכניות הגילוי מרצון המיועדות לאזרחי ארה"ב - אלה שמתגוררים בתחומה ומחוצה לה. מידע על תכניות אלו ניתן למצוא באתר של משרד עו"ד הכהן וולף ובאתר של ה-IRS. מי שטרם עשה כן - טוב יעשה אם יפנה ליעוץ משפטי ויבדוק אלו אפשרויות עומדות בפניו לשמירה מקסימלית על הונו ועל זכויותיו.
לקריאה נוספת:
* עוה"ד דייב וולף ומירית רייף ממשרד עו"ד הכהן וולף עוסקים במיסוי אמריקאי.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.