אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> מדריך: איך יודעים אם חלל השאיר צוואה ואיזה רכוש היה לו?

מדריך: איך יודעים אם חלל השאיר צוואה ואיזה רכוש היה לו?

מאת: עו"ד זיוה פרץ | תאריך פרסום : 20/12/2023 16:22:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Aaron Burden on Unsplash

מאות רבות של בקשות לצווי ירושה ולצווי קיום צוואה הוגשו מאז הטבח ותחילת המלחמה. אבל איך מגלים בכלל אם יש צוואה, מה היא כוללת, וכיצד מוציאים אותה לפועל? עו"ד לענייני ירושות וצוואות מסבירה

צוואה היא מסמך משפטי המבטא את רצונו של אדם לגבי חלוקת רכושו לאחר מותו. כדי לדעת אם הנפטר השאיר צוואה, ראשית יש לבצע שני צעדים: בשלב הראשון, צריך לבצע חיפוש במסמכיו של המנוח בניסיון לאתר צוואה או תיעוד לכך שישנה צוואה. יש לחפש במסמכים אישיים, כגון תיקייה מיוחדת שהוקצתה לצוואה, מסמכים כלליים, מסמכים משפטיים, עסקיים או פיננסיים – כל דבר שעשוי להצביע על כך שהמנוח כתב צוואה. ההליך מבוצע על ידי קרובי המנוח, או על ידי מי שמוסמך על ידם.

בשלב השני, אם היורשים לא איתרו את הצוואה בעצמם, הם יכולים לפנות לרשם לענייני ירושה המצוי במקום מגורי המנוח. הרשם לענייני ירושה הינו הגוף האחראי על רישום צוואות בישראל, וייתכן שהצוואה תימצא במאגר הצוואות.

אם לא אותרה צוואה במסמכיו של הנפטר או ברשם הירושה, ייתכן שעו"ד המתמחה בענייני צוואות יוכל לסייע בכך.

איך יודעים איזה רכוש הותיר המנוח ומה היקפו?

עם פטירת אדם, עובר לרשות יורשיו כל הרכוש שהיה בבעלותו במועד פטירתו, לרבות נכסים פיזיים, כספים, זכויות וחובות. רכוש זה מכונה "עיזבון". על מנת לדעת אם אדם הותיר אחריו עיזבון, ראשית יש לבחון האם הוא הותיר צוואה. אם כן, צוואתו קובעת את חלוקת העיזבון והיקפו. אם המנוח לא הותיר צוואה, יורשיו על פי דין יהיו קרוביו בהתאם לחוק הירושה, ואם אין לו יורשים חוקיים, העיזבון עובר למדינה.

כדי לדעת בוודאות מה היקף העיזבון, יש לבדוק את כל הנכסים שהיו בבעלותו של הנפטר במועד פטירתו. הנכסים יכולים להיות מגוונים מאוד והם כוללים בין היתר נכסים פיזיים כגון דירה, רכב, תכשיטים, אוספים וכספים בחשבון הבנק; וכן נכסים שאינם פיזיים, כמו זכויות במקרקעין, זכויות קניין רוחני, חובות לבנק וכדומה.

חלק מהנכסים ניתן לאתר באמצעות פנייה לגורמים המתאימים כמו הטאבו, הבנקים ואתר "הר הכסף". לצורך כך יש להצטייד בצו קיום צוואה או צו ירושה.

איך מממשים את הצוואה?

על מנת שצוואה תיכנס לתוקף, הזכאים על פיה צריכים להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לצו קיום צוואה. צו קיום צוואה הוא מסמך רשמי המאשר שהצוואה תקפה ושהירושה תחולק בהתאם להוראותיה. זהו תנאי הכרחי לחלוקת הירושה.

הגשת הבקשה כרוכה בתשלום אגרה ודמי פרסום, צירוף הצוואה המקורית, תעודת פטירה של המנוח או בקשה להוכחת מותו, ואישור שנשלחה הודעה בדואר רשום לכל הזוכים (היורשים) על כך שהוגשה הבקשה או לחלופין אישור שנמסרה להם הודעה אישית.

לאחר קבלת אישור על תקינות הבקשה, הרשם לענייני ירושה יפרסם ברשומות ובעיתונות, הודעה על הגשת הבקשה כדי לאפשר למי שמעוניין להגיש התנגדות למתן הצו. בחלוף המועד להגשת התנגדות, הרשם לענייני ירושה ייתן את הצו.

ההליך לקבלת צו קיום הצוואה אורך עד 45 ימים ובסיומו ניתנת החלטה על מתן צו קיום צוואה או העברת ההליך לבית משפט.

בהתאם להוראות התקנות, הגשת בקשה לצו קיום צוואה של חללי ונרצחי מלחמת "חרבות ברזל" פטורה מתשלום אגרה.

עו"ד זיוה פרץ עוסקת ב- ירושות וצוואות

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ