אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> איך להתמודד עם מעבר דירה אחרי גירושים

איך להתמודד עם מעבר דירה אחרי גירושים

מאת: עו"ד יניב גיל | תאריך פרסום : 30/08/2020 10:40:00 | גרסת הדפסה

עו״ד יניב גיל

אחת הבעיות הנפוצות בסכסוכים בין הורים הוא מקום מגורי הילדים. לא אחת רצונו של אחד ההורים לעבור לעיר אחרת מתנגש עם זכותו של ההורה האחר לשמירת על שגרת חייו והקשר עם ילדיו. לניסוח ההסכם ולייעוץ משפטי בזמן אמת חשיבות מכרעת בנושא

בני זוג שנפרדו ולהם ילדים משותפים קובעים בהסכם ביניהם את חלוקת הזמנים שלהם עם ילדיהם ואת מקום מגוריהם וחינוכם של הילדים. זמן מה לאחר מכן, מבקשת האם לעבור להתגורר קרוב להוריה, בעיר אחרת, דבר שיגרור שינוי במקום מגורי הילדים ומוסדות החינוך שלהם.

זו דוגמה לאחת המחלוקות הנפוצות בין הורים גרושים – השאלה איפה לגור. במקרים שכאלה, יש התנגשות בין זכויות שונות. כך למשל, הזכות של אדם לבחור את מקום מגוריו עומדת אל מול זכות ההורה שנשאר במקום המגורים בו התגוררו עד עתה הצדדים וילדיהם לכך שהקשר בינו לבין ילדיו לא ייפגע בגין המרחק.

לאחר כמעט עשרים שנים של עיסוק בדיני משפחה אני יכול לומר באופן ברור שבשנים האחרונות חל שינוי קיצוני בטיפול של בתי המשפט בנושא זה.

אם בעבר היה נהוג כי ההורה המשמורן (וברוב המקרים היתה זו האם) יכולה הייתה פשוט לקום ולעבור עם הילדים להיכן שהיא רוצה – כיום כמעט כל מעבר, אף למרחק קצר ממקום המגורים הקודם, דורש מהצד שמבקש לעבור לפנות בבקשה לקבלת אישור בית המשפט.

בנקודה זו כדאי להדגיש כי לאם או לאב יש כמובן זכות לעבור לגור היכן שהם רוצים, אך מאחר ותהיה לכך השפעה על טיב הקשר שבין הילדים ובין ההורה האחר, על מוסדות החינוך של הילדים, החוגים שלהם והמארג החברתי – בית המשפט יבדוק את הנושא ובמקרים מסוימים אף ישנה החלטות הנוגעות למשמורת עצמה ולחלוקת הזמנים של ההורים עם הילדים. המציאות מראה שבמצב בו להורה אחד ישנם הסדרי שהות מצומצמים, יישקל המעבר בחיוב רב יותר.

כמו כן, במקרים בהם שינוי מקום המגורים לא ישפיע על טיב ואופי הקשר שבין ההורה האחר והילדים, בדרך כלל בית המשפט יאשר את המעבר, כשהשיקול המרכזי הוא טובת הילדים.

מתי נדרש אישור בית המשפט?

בין אם הוסכם בין ההורים בהסכם גירושין על מקום המגורים של הילדים לאחר הפרידה ובין אם ניתן פסק דין בנושא משמורת הילדים וחלוקת הזמנים עם ההורה האחר – בשני המקרים יש צורך לקבל את אישור ההורה האחר או את אישורו של בית המשפט טרם ביצוע מעבר.

בהסכמי גירושין אחד הסעיפים הנפוצים הוא קביעת רדיוס של מקום מגורים שבו יכולים הצדדים לגור, במטרה לשמור על טובת הילדים ולאפשר לשני הצדדים לקיים את חלוקת הזמנים בצורה מיטבית, מבלי להיות מטולטלים בנסיעות הלוך ושוב. כמובן שככל שחלוקת הזמנים שוויונית יותר כך ישנה חשיבות רבה יותר לקרבת המגורים שבין ההורים. הלכה למעשה, לא ניתן לקיים "משמורת משותפת" או "אחריות הורים שווה" כאשר הצדדים אינם מתגוררים בקרבת מקום, ושניהם בקרבת מוסדות החינוך של הילדים, החוגים שלהם והמארג החברתי שלהם.

מהם השיקולים בהחלטה?

בבדיקת בקשות מעבר יבדוק בית המשפט את ההשפעה שתהיה למעבר על הקשר שבין הילדים להורה האחר אל מול המצב הקיים טרם המעבר. בתי המשפט כיום לא נוטים לאפשר מעבר אם יש לכך השפעה על הקשר של ההורה שנשאר במקום המגורים הקודם. נסיבות נוספות הן הצורך של ההורה המבקש לעבור להתפרנס במקום אחר, צורך רפואי כזה או אחר ולעיתים אף טובת הילדים בבחינת שינוי מוסדות החינוך שלהם בשל בעיות כאלה ואחרות. קושי גדול יותר אף מתקיים כאשר ההורים ערכו ביניהם הסכם גירושין ובו התייחסו למקום המגורים של הילדים ולרדיוס מקום המגורים, ובתי המשפט נוטים שלא לפתוח את הנושא לאחר הסכמות בין הצדדים.

בכל מקרה, לפני ביצוע מעבר מומלץ לקבל ייעוץ משפטי ולבדוק מהן הנסיבות שיאפשרו את המהלך. כמובן שמנגד, יש לעיתים צורך אף דחוף יותר לטפל במקרה בו ההורה האחר מנסה לבצע מעבר בנסיבות כאלו ואחרות. טיפול שכזה נעשה באמצעות צווי מניעה זמניים וקבועים ובהמשך אף בהגשת תביעה מתאימה לשינוי משמורת הילדים וזמני השהות שלהם על מנת לשמור על שגרת חייהם וטובתם.

לאחרונה הצליח משרדנו לעצור מעבר של אם שביקשה לקחת את בנם היחיד של הצדדים ולהרחיקו מרחק של 100 ק"מ ממקום המגורים בו התגוררו הצדדים ועליו אף הסכימו בהסכם גירושין. האם ביקשה לעבור לגור ולעבוד ליד הוריה וכמובן שמעבר שכזה היה משנה באופן קיצוני את הקשר שבין האב לבנו.

לאחר דיונים לא פשוטים וטענות רבות הצלחנו לקבל צו מניעה זמני ואף לפתוח את נושא המשמורת וחלוקת הזמנים לטובת האב, שביקש להמשיך ולקיים קשר מיטבי עם בנו. בית המשפט קבע כי הסכם הגירושין ובו התייחסות ברורה למקום המגורים של הילד וכן הקשר של הילד עם אביו טרם המעבר והסיבות למעבר (רצון לעבוד במקום אחר) – כל אלה ביחד אינם מהווים עילה המצדיקה את המעבר של הילד עם האם במרחק כה גדול מאביו. עוד נקבע כי ככל שהאם מבקשת לעבור היא יכולה לעשות כן, אך תהיה לכך השפעה על הקשר שבינה ובין בנה מאחר ויהיה צורך לבצע התאמות בהסדרי השהות. זאת, מאחר שאין לטלטל את הילד בכל בוקר ובכל אחר הצהריים בנסיעות הלוך ושוב.

לסיכום, טרם עריכת הסכם גירושין או פירוד יש לקבל ייעוץ משפטי ולהבין את ההשלכות שיהיו לכל ניסוח בנושא מקום המגורים. כמובן שאם נקלעתם למצב של מעבר חד צדדי יש לפעול לקבל טיפול משפטי דחוף בנושא, בטרם יקבעו עובדות בשטח.

* עו״ד יניב גיל עוסק בדיני משפחה 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ