בית המשפט לתעבורה גזר על הנאשם 3 חודשי פסילה וקנס של 1,200 שקל. העונש בוטל לאחר שנקבע כי היה רשאי להשתמש ברישיון האמריקאי במשך שנה
אזרח אמריקאי שנמצא בביקור של מספר חודשים בישראל ומחזיק ברישיון אמריקאי בלבד, הורשע בשנה שעברה בעבירה של נהיגה ללא רישיון, ונגזרו עליו 3 חודשי פסילה וקנס של 1,200 שקלים. אלא שערעור שהגיש על הרשעתו וגזר דינו התקבל לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים. השופט מרדכי כדורי ביטל את ההרשעה והעונשים לאחר שקבע כי מאחר שהאיש לא נחשב ל"תושב ישראל" לפי החוק, הוא רשאי לנהוג עם הרישיון האמריקאי בישראל לתקופה של עד שנה.
בכתב האישום שהוגש נגד הנהג בשנה שעברה נטען כי לא היה מורשה לנהוג בישראל עם הרישיון האמריקאי. זאת, מאחר שהוא נחשב לתושב לפי חוק מרשם האוכלוסין, ולפיכך אסור היה לו לנהוג ללא רישיון נהיגה ישראלי.
בית המשפט לתעבורה בירושלים אמנם קבע כי לא ברור האם הנאשם נחשב לתושב לפי החוק או לא, אבל הוא בכל זאת היה חייב להחזיק רישיון נהיגה ישראלי. זאת, בנימוק שלפי תקנות התעבורה, מי שאינו תושב רשאי לנהוג עם רישיון זר רק למשך 3 חודשים ואילו הנאשם שהה כאן פרק זמן ארוך יותר. לפיכך, הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון ונגזר עליו עונש של 3 חודשי פסילה, קנס של 1,200 שקלים ופסילה על תנאי.
בערעור שהגיש הנהג על ההרשעה וגזר הדין, הוא טען כי בית המשפט לתעבורה טעה כיוון שהרשיע אותו לפי תקנה שגויה, שמתייחסת לנהגי רכבים מקצועיים, ואילו הוא נהג ברכב פרטי ולפיכך היה רשאי להשתמש ברישיון האמריקאי במשך שנה.
המדינה הסכימה שבית המשפט טעה בתקנה, אבל ביקשה להשאיר את ההרשעה בכל זאת כיוון שלעמדתה הנאשם כן נחשב לתושב ישראל משום שהוא מחזיק באזרחות ישראלית ונמצא בארץ.
לא התכוון להשתקע
השופט מרדכי כדורי דחה את עמדת המדינה וקבע שהמערער לא נחשב "תושב ישראל". הוא הסביר שלפי פסיקת בית המשפט העליון תושב הוא רק מי שיושב קבע בישראל ואילו אזרח ישראלי שמבקר בארץ מבלי שהוא מבקש להשתקע בה הוא אינו תושב.
השופט הוסיף כי בניגוד לעמדת המדינה, לא די להחזיק באזרחות ישראלית ולהימצא בארץ בביקור לתקופה קצרה כדי להיות מחויב ברישיון ישראלי לפי תקנות התעבורה. דרישת ההימצאות בישראל, שהתווספה לתקנה הרלוונטית לעבירה שיוחסה למערער, הבהיר, לא מסתכמת בהימצאות סתם אלא נדרשת כוונה להשתקע.
עוד הוסיף השופט כי בית המשפט לתעבורה אכן טעה. לפי התקנות, תושב זר רשאי לנהוג בישראל במשך שלושה חודשים בלבד רק אם הוא נוהג ברכב מקצועי כמו משאית או רכב מסחרי. לעומת זאת, מי שנוהג בכלי רכב מדרגה נמוכה כמו רכב פרטי או אופנוע, יכול לנהוג עם הרישיון הזר עד לתקופה של שנה. מאחר שהמערער נהג ברכב פרטי וטרם חלפה שנה מאז שנכנס ארצה הוא לא היה צריך להחזיק ברישיון ישראלי.
לפיכך, הערעור התקבל והשופט ביטל את הרשעתו של המערער ואת העונשים שנגזרו עליו.
- ב"כ המערער: יונתן קיוול, עו"ד תעבורה
- ב"כ המדינה: עו"ד הילי ברגמן מפרקליטות מחוז ירושלים
עו"ד דוד אריכא
עוסק/ת ב-
תעבורה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.