מאז תחילת המלחמה מדובר על הגמשת חוק התכנון והבנייה, בין היתר כדי לאפשר בנייה מהירה של מתחמי מגורים למפוני עוטף עזה. כך ניתן לקצר את הבירוקרטיה
בשנת 92 הצעתי תוכנית שקיבלה תוקף על פי הוראת שעה שמאפשרת לאשר תב"ע של המון יחידות דיור תוך חודשיים, במידה ולא הוגשו התנגדויות בזמן.
בזמנו טיפלתי במקרה כזה בחדרה שבמקום אזור תעשייה תכננו 500-600 דירות מגורים. 60 הימים להגשת התנגדות הסתיימו בחול המועד פסח ולכן הוגשה התנגדות רק לאחר החג. המועצה הארצית קיבלה את טענתי שעבר הזמן להתנגדויות ולכן אפשרו את הבנייה.
זה כמובן לא פתרון מיטבי והייתה על כך ביקורת, שכן החיפזון עשוי להתבטא בטעות תכנונית שתעלה המון לציבור, אבל זו בהחלט דרך מסוימת להאיץ תהליכי בנייה בכמויות גדולות, והוכחה לכך שאפשר לבנות מהר. את הסיכון אפשר לפתור באמצעות הגדלת כוח האדם בגופי התכנון ומתן בונוסים לעוסקים במלאכה.
בחדרה למשל הייתה בנייה מהירה כזאת וראינו תופעה של קריסת מרפסות בבניינים חדשים. זאת תוצאה של מחסור בפיקוח. למפקחים, מהנדס, אדריכל, רשות מקומית ועורכי הדין המעורבים יש אחריות. אם מקפידים על החוק לא ייפול בניין, בין אם הבנייה מהירה או איטית, אך גם זה מושפע מחוסר בכוח אדם – פשוט אין מספיק מפקחים.
היום, גם אחרי שבקשה אושרה אחרי התנגדויות, אם מישהו מערער זה מעכב את הכל כי אותם גורמים אחראיים על כמה תהליכים. אם יהיה מספיק כוח אדם ניתן יהיה לדון גם ברישום וגם בערעור ולעבוד במקביל.
בעזרת מימון מתאים אפשר להביא כוח אדם ולייצר תכנון מהיר וטוב בלי פשרות. בצורה כזאת ניתן לייצר מצב תמידי של יעילות ומהירות בתכנון ובניה – גם בלי קשר למצב החירום.
עו"ד משה ימין עוסק ב- תכנון ובניה
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.