האיש הורשע לאחר שפיברק את גניבת המשאית שלו במטרה לקבל כספי ביטוח. בית המשפט המחוזי ביטל את הרשעתו בערעור לאור העובדה שבסופו של דבר הוא לא פנה לביטוח כדי לקבל את הכספים
בית המשפט המחוזי בבאר שבע ביטל לאחרונה את הרשעתו של אדם שדיווח למשטרה בכזב על שהמשאית שלו נגנבה במטרה לקבל כסף מהביטוח. השופטים בערעור התייחסו לנתוניו האישיים ותרומתו לחברה, ולעובדה שבסופו של דבר הוא התחרט ולא פנה לחברת הביטוח כדי לקבל את הכספים. "ההליך אינו נקמני, יש לעודד אפשרויות חרטה במהלך מעשה עברייני."
באוקטובר 2021, בית משפט השלום בבאר שבע הרשיע את המערער על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון במסירת ידיעה כוזבת על עבירה מסוג פשע, וגזר עליו 6 חודשי מאסר על תנאי ו-100 שעות שירות לתועלת הציבור (של"צ).
לפי כתב האישום, במרץ 2017 המערער השאיר את המשאית שלו בכניסה למושב פעמי תש"ז שבצפון הנגב, בתיאום עם אדם אחר שזהותו אינה ידועה. זמן קצר לאחר מכן, אותו אדם לקח את המשאית והעביר אותה למקום אחר. באותו היום, מסר המערער תלונה כוזבת בתחנת משטרת נתיבות שהמשאית שלו נגנבה.
מטרתו של המערער הייתה לקבל כספי ביטוח עבור המשאית, אך לבסוף הוא התחרט ולא פנה לחברת הביטוח.
למרות המלצת שירות המבחן לבטל את ההרשעה, בית משפט השלום הותיר אותה על כנה תוך שקבע כי העובדה שהמערער לא קיבל לידיו את דמי הביטוח לא מרפאה את הפגיעה בשלטון החוק, חוסר הכבוד לרשויות האכיפה, והפרת האמון הבסיסי שבין האזרח לרשויות.
בערעור על ההרשעה שהגיש לבית המשפט המחוזי, טען המערער כי בית המשפט צריך היה לתת משקל להמלצת שירות המבחן, לעובדה שאין לו עבר פלילי ולכך שרף העבירה אינו גבוה.
המדינה ביקשה לדחות את הערעור וטענה שסוג העבירה לא מאפשר הימנעות מהרשעה גם אם בסופו של יום המערער לא פנה לחברת הביטוח. עוד נטען כי הרשעת המערער לא גרמה לו נזק קונקרטי המצדיק את ביטולה.
"לא מאפיין את אורח חייו"
השופט איתי ברסלר-גונן, שכתב את פסק הדין העיקרי, הסביר שהימנעות מהרשעה תיעשה רק במקרים חריגים, כאשר היא פוגעת באופן חמור בשיקום הנאשם וסוג העבירה מאפשר זאת.
הוא ציין כי מסירת ידיעה כוזבת למשטרה היא אומנם מעשה חמור, אך המערער לא השלים את התכנון שלו ולא פנה לחברת הביטוח מכיוון שהבין את המשמעות של חומרת מעשיו, לקח אחריות והתחרט.
עוד ציין השופט כי מתסקיר שירות המבחן עולה שהמערער משרת במילואים במג"ב, שם הוא מגלה מסירות ודוגמה אישית, מגייס מתנדבים ליחידה ולפני כשנה אף קיבל תעודת הערכה ממשטרת ישראל לאחר שהציל נהג בכביש שנקלע לסערה.
בנוסף, המערער מנהל משק חקלאי ומכהן כחבר בוועד המושב. במסגרת תפקידו הוא קשוב לתושבים, עוזר לנזקקים ומפעיל טיולים לילדים עם צרכים מיוחדים. כמו כן, הוא מגיע מרקע משפחתי עם מערכת ערכים גבוהה המתבטאת בהתנדבות רבת שנים. שירות המבחן התרשם שנוכח ההליך שילם המערער מחירים משמעותיים והרשעתו תפגע בדימוי העצמי והחברתי שלו.
בנסיבות אלה סבר השופט ברסלר-גונן כי יש הצדקה לביטול ההרשעה גם אם לא הוכח נזק קונקרטי. סגן הנשיאה אליהו ביתן והשופט גד גדעון הסכימו עם התוצאה, ולפיכך והוחלט פה אחד לבטל את הרשעת המערער ולהסתפק בעונש השל"צ שהוטל עליו.
- ב"כ המערער: עו"ד נתי טרבלסי
- ב"כ המדינה: עו"ד תהילה גלנטה – פמ"ד
עו"ד איתמר צור
עוסק/ת ב-
פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.