גבריאלי, שהורשע בסחר בסמים, הוחתם על הסכם שאומר כי אין לו מעורבות כלשהי בחברת הקנאביס הרפואי בה השקיע גם ראש הממשלה לשעבר אולמרט. השופט קבע שההסכם פיקטיבי ובטל
המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב קיבלה לאחרונה את תביעתו של איש העסקים גבריאל גבריאלי לקבלת חצי מהמניות שהוקצו לשותפו לשעבר לעסקים, גולן ביטון, בחברת הקנאביס הרפואי "יוניבו". השופט יעקב שרביט קבע שהסכם עליו הוחתם גבריאלי בסמוך לעסקת המיזוג של חברה שהקימו הצדדים ("מדיסין") עם "יוניבו" – לפיו אין לו חלק במניות האחרונה, על רקע רצון להצניע את מעורבותו לנוכח עברו הפלילי – הינו למראית עין ובטל.
הצדדים הכירו ב-2008 כשביטון עבד כקצין ביטחון בחברה שבבעלות גבריאלי. לימים הם הפכו לחברים טובים, כאשר גבריאלי הציע לביטון להקים יחד חברה לגידול, ייצור, שיווק ומכירת מוצרים בתחום הקנאביס הרפואי. על רקע עבירת סחר בסמים בה הורשע גבריאלי ב-2001, ועל-מנת להקל על הבירוקרטיה הכרוכה בהקמת חברה העוסקת בקנאביס, נרשם ביטון כבעל המניות היחיד בחברה שהוקמה – "מדיסין".
לימים ביצעה החברה הצעירה עסקת מיזוג עם "יוניבו", חברה ציבורית בתחום הקנאביס, בה השקיע גם ראש הממשלה לשעבר אולמרט חלק מהונו. בהתאם למזכר הבנות שנחתם בין שתי החברות במרץ 2018, הוסכם ש"יוניבו" תהפוך לבעלת 100% ממניות "מדיסין", תוך שלבעלי המניות במדיסין, וביניהם ביטון, יוקצו מניות בראשונה.
כחודש לאחר חתימת מזכר ההבנות ובטרם בוצעה עסקת המיזוג בפועל, חתמו גבריאלי וביטון על ההסכם שבליבת התביעה, בו הסכימו לכאורה על סוף יחסיהם העסקיים. לגרסת גבריאלי מדובר בהסכם פיקטיבי עליו חתם לבקשת ביטון, בשל החשש כי עברו הפלילי של גבריאלי עלול לסכל את עסקת המיזוג.
"שלד בארון – אתה בכלא"
מאחר שמדובר בהסכם למראית עין, טען גבריאלי, הרי שהוא בטל ויש להעביר לידיו חצי מהמניות שקיבל ביטון כתוצאה מהמיזוג. בתוך כך טען גבריאלי כי ביטון רימה אותו לאורך כל הדרך, שכן אם אהוד אולמרט, עבריין מורשע, יכול היה להחזיק במניות ב"יוניבו", ממילא גם הוא יכול היה להיות בעל מניות ולא היה צורך להסתיר זאת.
ביטון, לעומתו, עמד על כך שההסכם אמיתי ושגבריאלי אינו זכאי למניות ב"יוניבו". אלא שהשופט שרביט דחה את טענתו. משיחות בזמן אמת שניהלו השניים עלה שביטון הבהיר לגבריאלי כי חתימתו על ההסכם אינה מאיינת את זכאותו ליהנות מפירות המיזוג, אלא רק נועדה להחביא את עברו הפלילי מפני המשקיעים.
כך למשל, באחת השיחות אומר ביטון לגבריאלי ביחס ל"יוניבו" כי "פה זה חברה בורסאית, זה לא עיגול פינה. אין פה משחק, אין שלדים בארון. שלד בארון – אתה בכלא". בשיחה אחרת מבהיר ביטון לגבריאלי במפורש כי "זה לא משנה מה נחתם" וכי אי-רישומו כבעל מניות בחברה הממוזגת לא יפגע בחלקו בכספים שיקבל ביטון כתוצאה מהמיזוג.
לצד זאת קבע השופט שאין להשוות בין מקרה גבריאלי לבין זה של אולמרט, שכן בעוד האחרון הוגבל להחזיק עד 5% מניות ולא הורשע בעבירות סמים, גבריאל הינו בעלים של 50% ממניות "מדיסין" והרשעתו הפלילית נוגעת במישרין לתחום עיסוקה של החברה הממוזגת – כך שמעורבותו נתפסת כחמורה יותר.
מכל מקום, קבע השופט, משמדובר בהסכם למראית עין ואף בלתי חוקי, שכן נועד להסתיר מהרגולטור מידע רלוונטי, הרי שהוא בטל. כלומר גבריאלי למעשה נותר בעלים של מחצית ממניות "מדיסין", באופן שמזכה אותו בחצי מהמניות שקיבל ביטון ב"יוניבו" כתוצאה מהמיזוג.
לפיכך השופט חייב את ביטון להעביר לגבריאלי את המניות כאמור ולשלם לו הוצאות משפט בסך 75,000 שקל.
- ב"כ גבריאלי: עו"ד ד' כביר, עו"ד ע' פרזנטי ועו"ד י' ליטוין
- ב"כ ביטון: עו"ד א' אברמוב ועו"ד ט' הרשקוביץ-גולדבאום
עו"ד אריה חגאג
עוסק/ת ב-
דיני חברות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.