אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ביהמ"ש לזוגות החד-מיניים: אי אפשר להכיר בהורות על עובר

ביהמ"ש לזוגות החד-מיניים: אי אפשר להכיר בהורות על עובר

מאת: עו"ד ליטל קוזקוב | תאריך פרסום : 08/06/2018 12:09:00 | גרסת הדפסה

עו"ד לענייני משפחה, ביהמ"ש לזוגות החד-מיניים: אי אפשר להכיר בהורות על עוברעו"ד ליטל קוזקוב, צילום: אמיר קוזקוב [תמונת אילוסטרציה חיצונית: pytyczech, 123rf.com]

סמוך לפתיחת אירועי שבוע הגאווה אושר לפרסום פסק דין שמבהיר כי צו הורות פסיקתי להורה הלא-ביולוגי יכול להינתן רק אחרי שהילד נולד, שהרי "לא ניתן להבקיע את הגולם בטרם עת".

בית המשפט למשפחה בתל אביב דחה לפני כחודש בקשה שהגישו בנות זוג למתן צו הורות עתידי לבת הזוג של האם הביולוגית שאמורה הייתה ללדת בחודש שעבר. "אין כל דרך לבחון את טובתם של קטינים, ובכלל זה את מערכת היחסים ההורית בינם לבין הורה שאינו ביולוגי, אלא לאחר שבאו אל העולם" הבהיר השופט שמואל בר יוסף בפסק הדין.

בבקשה שהגישו בנות הזוג בפברואר האחרון – חודשים ספורים לפני הלידה הצפויה – השתיים סיפרו כי הן מנהלות זוגיות יציבה מ-2011. לפני כשנה וחצי הן נישאו בארצות הברית, וזמן קצר לאחר מכן אחת מהן נכנסה להריון מתרומת זרע אנונימית.

הטענה המרכזית שהעלו בבקשה הייתה שהן מופלות ביחס לזוגות הטרוסקסואליים. לטענתן, גברים מוכרים כאבות מיד לאחר שבנות הזוג שלהן יולדות ואילו במקרה שלהן עליהן להגיש בקשה מיוחדת ולעבור תהליך משפטי שלם עד להכרה.

כדי למנוע את עגמת הנפש והנזקים שעלולים להיגרם להן אם יחלו את ההליכים לאחר הלידה, ביקשו השתיים לקבוע מראש שבת הזוג שלא נושאת את ההיריון היא אמו המשפטית של הילד מרגע שיגיח לאוויר העולם, באמצעות מתן צו הורות פסיקתי עתידי.

היועץ המשפטי לממשלה – המשיב בהליך – התנגד לבקשה. גישתו הייתה כי הן המחוקק והן בתי המשפט טרם הכירו באפשרות להעניק צו הורות כלפי עובר. עוד נטען כי את קשר ההורות של בת הזוג והילד אפשר לבדוק רק לאחר שיוולד.

טובת הילד

השופט בר יוסף הדגיש כי בית המשפט מכיר בדרך כלל בהורותו של אדם שאינו הורה ביולוגי רק אם הדבר עולה בקנה אחד עם טובתו של הילד, אבל במקרה הנוכחי אי אפשר לבדוק זאת מאחר שעוד אין ילד.

יש הבדל "משפטי דרמטי" ו"מעשי-פרקטי" בין עובר לבין רך נולד, כתב השופט והסביר כי "בין עובר לבין מי שאינו נושא את ההיריון (גברים כנשים) מתקיים (אם בכלל) קשר הדדי חלש. מבחינת העובר אמו הביולוגית הינה רובו המכריע של העולם אותו הוא מכיר, ותופעות חיצוניות מועברות לעובר דרך פריזמת גופה של האם הנושאת אותו".

השופט ציין כי רק לאחר הלידה ניתן יהיה לבחון נושאים שרלוונטיים לקביעת הורותה של בת הזוג במקרה הנוכחי, כמו מידת המחויבות והמסירות שלה כלפי הילד והיחסים המשפחתיים בין השלושה.

השופט אף העיר כי גם אם נגרם לזוגות חד-מיניים איזשהו עוול בנוגע לרישום המיידי שלהם כהורים בבית החולים, עדיין הוא אינו מצדיק מתן צו הורות לפני שהילד נולד.

בסופו של יום הבקשה נדחתה, ולכן בנות הזוג תאלצנה לנהל הליכים להכרה בהורותה של האם הלא ביולוגית לאחר שהילד יוולד. לא נקבעו הוצאות.

  • שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד ליטל קוזקוב עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
מתחתנים? דברים שחשוב לדעת על שטר הכתובה
עו"ד גילה עיני. צילום: שבי קדם

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ