אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ביקש לקיים צוואה שנערכה כשאמו סבלה מאלצהיימר

ביקש לקיים צוואה שנערכה כשאמו סבלה מאלצהיימר

מאת: עו"ד יוסי ברקוביץ | תאריך פרסום : 23/11/2017 14:55:00 | גרסת הדפסה

דיני ירושה, ביקש לקיים צוואה שנערכה כשאמו סבלה מאלצהיימראילוסטרציה: ginasanders, 123rf.com

שישה אחים התכתשו במשך שנים בנוגע לשתי צוואות עליהן חתומה אמם המנוחה, כשהמאוחרת ביניהן נערכה בתקופה שכבר אובחנה עם אלצהיימר. הייתכן שמדובר בצוואה תקפה?

מומחה שמונה לבדוק האם המנוחה הייתה כשירה בתקופה בה שונתה צוואתה הראשונה צייר תמונה קשה של אישה שכבר לא הבחינה בין ששת ילדיה והייתה אפאטית לחלוטין. פסק הדין שניתן באחרונה על ידי השופטת שפרה גליק מבית המשפט למשפחה בתל אביב פסל לפיכך את הצוואה והטיל על האח המבקש הוצאות משפט ושכ"ט בגובה 20 אלף שקל. 

האם הלכה לעולמה בספטמבר 2011, כשהייתה בת 88. כארבעה חודשים לאחר מכן אחד מששת ילדיה הגיש בקשה לקיום צוואה שהוכנה בשנת 2004, וככל הנראה ציוותה לו את רוב רכושה של האם.

בהתנגדות שהגישו אחיו ואחיותיו בתגובה, הם טענו כי הוא זייף את הצוואה ואת חתימתה של אמם. הם הוסיפו כי אמם לקתה באלצהיימר ולא הייתה כשירה לבצע פעולות משפטיות כבר משנת 2001. כלומר, אפילו אם היא עצמה חתמה על הצוואה, היא לא הבינה על מה היא חותמת ומה המשמעויות של הצוואה.

במקביל להתנגדות, הם הגישו בקשה לקיום צוואה קודמת שבה אמם חילקה את רכושה בין כולם באופן שווה.

טענות האחים נתקלו בהכחשה גורפת מצד אחיהם המבקש, ששלל גם את הטענה שאמו לקתה באלצהיימר. הוא אף הביא חוות דעת של גרפולוגית שקבעה כי החתימות של אמו על הצוואה מ-2004 הן חתימות אותנטיות.

אך למרות העובדה שחוות הדעת לא נסתרה על ידי חמשת האחים המתנגדים, השופטת גליק לא קיבלה אותה מאחר שהמומחית הסתמכה על צילום, ולא על הצוואה המקורית. מכל מקום, פסק הדין של השופטת לא עסק בטענת הזיוף והתמקד בשאלת הכשירות של האם המנוחה לערוך צוואה חדשה.

אינה כשירה לערוך צוואה

כדי להכריע בסוגיה מינתה השופטת מומחה שבחן את התיעוד הרפואי של המנוחה ומצא כי כבר בשנת 2001 היא סבלה משיטיון, ומאז מצבה רק הדרדר.

המומחה כתב כי מבדיקת המנוחה בידי רופאי הביטוח הלאומי ב-2004 עלה כי היא בשלב זה היא כבר סבלה מאלצהיימר, ובין היתר לא יכלה להדגים אפילו איך היא מתלבשת; התקשתה להבדיל בין ילדיה ואחיותיה והייתה אפאטית לחלוטין.

כל אלו הביאו את המומחה לקביעה החד-משמעית כי המנוחה לא הייתה מסוגלת לערוך צוואה, ויותר מזה – לנוכח האפאטיות החריפה שלה כנראה שגם לא היה לה רצון לעשות זאת.

האח הסורר טען כי המומחה לא היה אובייקטיבי וביקש לפסול אותו, אך מעבר לטענתו העלומה הוא לא הצליח לסתור את חוות דעתו, שלדברי השופטת גליק הייתה "מקצועית וערוכה לתלפיות".

לפיכך השופטת קיבלה את חוות הדעת במלואה והורתה על ביטול הצוואה משנת 2004. במקביל היא קיבלה את בקשת אחיו לקיום הצוואה המוקדמת, והטילה על האח שנדחה הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 20 אלף שקל.

* עו"ד יוסי ברקוביץ' עוסק בירושות וצוואות

** עורך הדין לא ייצג בתיק 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ