צעיר הסובל ממחלה קשה השתתף במכינת "כנפיים", המקנה לבעלי נכויות פיזיות כלים לניהול חיים עצמאיים. ביטוח לאומי 'ניצל' את ההזדמנות ושלל מהצעיר את קצבת השירותים המיוחדים שקיבל באופן חודשי. ביה"ד הארצי הבהיר למוסד שפרשנותו שגויה.
בספטמבר 2009 הצטרף צעיר כבן 19 למכינת "כנפיים", המקנה לצעירים בעלי נכויות פיזיות קשות כלים לקיים חיים עצמאיים ופעילים. הצעיר סובל ממחלה תורשתית וחשוכת מרפא בשם דיסאוטונומיה, הגורמת לו להתקפים המתבטאים, בין היתר, בהקאות ובחילות קשות, כאבי בטן עזים וחולשה קיצונית, ובשל כך הוא זקוק להשגחה צמודה.
לכתבות נוספות בנושא:
עד הגיעו לגיל 18 קיבל הצעיר קצבת ילד נכה ומאז הוא החל לקבל מביטוח לאומי קצבת נכות כללית בשיעור של 100%, וכן קצבת שירותים מיוחדים.
במאי 2010 נדהם הצעיר לגלות שבעקבות השתתפותו במכינה, החליט ביטוח לאומי לשלול את זכאותו לקצבת השירותים המיוחדים, בטענה שהמכינה מספקת גם שירותי רפואה ושיקום ולכן אין לו יותר הוצאות טיפוליות. הצעיר לא ויתר, והגיש תביעה נגד ביטוח לאומי בבית הדין האזורי לעבודה.
בביה"ד נקבע, שהמכינה אינה מספקת שירותים רפואיים או שיקומיים ולכן אין הצדקה לשלילת הקצבה לה זכאי הצעיר.
ביטוח לאומי סירב להשלים עם ההחלטה, וערער על פסק הדין בבית הדין הארצי לעבודה. לטענתו, המכינה, המתנהלת במתכונת של פנימייה, מספקת לשוהים בה שירותי שיקום, בנוסף לשירותי אחיות, מטפל לילה ומרפאים בעיסוק. ולכן צרכי הצעיר, עליהם מתבססת הקצבה, מובטחים לו בזמן שהותו שם.
הצעיר הסתמך על פסיקת ביה"ד האזורי ותקף את התנהלות ביטוח לאומי, שלדבריו אינה ראויה. הוא הדגיש כי המכינה אינה גוף רפואי או שיקומי ולכן הוא זכאי לקצבת שירותים מיוחדים.
אין הצדקה לשלילת הקצבה
לאחר שעיינה במכלול הראיות, קבעה השופטת רונית רוזנפלד, שהמכינה אינה מוסד המעניק שירותי שיקום או רפואה, ולכן המשיב זכאי להמשך תשלום הקצבה. לדברי השופטת, הסיבה היחידה שבגינה קיבל המשיב שירותים טיפוליים במכינה היא רצון מנהליה לשלבו. רק משום כך אנשי הצוות נערכו ומצאו פתרונות כמו מתנדב ותורנויות לילה, אך אלו אינם חלק ממהלך הפעילות הרגיל של המכינה ואינם הופכים אותה למוסד המעניק שירותי סיעוד.
עוד הוסיפה השופטת, שההשתתפות במכינה ממלאת אצל המשתתפים חסכים רגשיים וחברתיים ותורמת ליכולת הסתגלותם לחיים בחברה. שירותי 'שיקום' אלה, קבעה, אינם תהליך שבסופו המשיב יהיה מסוגל להתמודד עם התקפי המחלה, להפחית מעוצמתם או לוותר על השגחה צמודה בעת התקף.
השופטת קבעה שמתן פירוש כה רחב למונח "שירותי שיקום", כפי שהעניק לו ביטוח לאומי, חורג מתכלית החוק. השופטת הבהירה למוסד, שוב, שההשתתפות במכינה אינה שוללת את זכאות המשיב לקצבת שירותים מיוחדים, ודחתה את הערעור. השופטים ורדה וירט ליבנה והנשיא יגאל פליטמן הסכימו עם החלטתה.
ביטוח לאומי חויב בהוצאות משפט של 2,000 שקל.
נראה אם כן, כי בית הדין העביר היטב את המסר ששלילת הקצבה מנכה הזקוק לה בשל לקות קשה המצריכה השגחה מתמדת, רק משום השתתפותו במסגרת שיקומית הנותנת מענה לצרכיו החברתיים החיוניים ותורמת בסופו של דבר להסתגלותו לחיים בחברה – חורגת מתכלית ההסדר שבחוק ואינה ראויה.
* עו"ד טל נוי עוסק בדיני ביטוח לאומי.
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.