בהחלטה חשובה ביותר שניתנה לפני מספר ימים אושרה גביית אגרה מופחתת מאישה, נפגעת אלימות במשפחה, התובעת בנזיקין את הפוגע בבית המשפט לענייני משפחה.
עד היום, חובת תשלום אגרה של עשרות אלפי שקלים הייתה התנאי להגשת תביעה נזיקית נגד הפוגע בבית המשפט לענייני משפחה, עמדה פעמים רבות כחסם משמעותי בפני נשים להגשת התביעה. כעת הוסר החסם ונשים נפגעות אלימות מהבעל/הגרוש יהיו פטורות מהאגרה הרגילה ויחויבו בסכום סמלי של 490 שקל בלבד.
לייעוץ בנזקי גוף:
פני ל- עו"ד דיני נזיקין
כידוע, הגשת תביעה לפיצויים על נזקי גוף אינה מחייבת כימות מראש של סכום התביעה, והאגרה הנדרשת לתשלום היא סמלית ומגיעה לכמה מאות שקלים בלבד, למעט בבתי משפט לענייני משפחה, שם נאלצו נשים לכמת מראש את סכום התביעה הנזיקית ולשלם אגרה גבוהה של 1% מהסכום הנתבע.
במרץ 2013 נכנס לתוקף תיקון לחוק בתי המשפט (אגרות), שקבע כי הגשת תביעה בשל גרימת נזק גוף מעבירות מין או אלימות, או לפי החוק למניעת הטרדה מינית, בבית משפט רגיל או בבית הדין לעבודה – תחייב באגרה שונה ומופחתת.
אלא שתיקון זה לא חל על תביעות המוגשות בבתי המשפט לענייני משפחה. כך למשל, אישה שרצתה לתבוע פיצויים בסך מיליון שקל הייתה צריכה לשלם אגרה בסך 10,000 שקל.
הסדר זה אילץ נשים רבות לוותר לחלוטין על הגשת תביעה או לחילופין אילץ אותן להקטין בהרבה את הסכום שהן תובעות, על מנת שיוכלו לעמוד בתשלום האגרה.
הקץ לסבל
לפני מספר ימים ניתנה החלטה חשובה בבימ"ש לענייני משפחה בתל אביב, שבה הרשמת נלי רוסמן גליס שמה קץ לסבל זה: אישה הגישה תביעת נזיקין כנגד הגרוש שלה, בשל נזק נפשי בגובה 20%, שנגרם לה כתוצאה ממסכת אלימות כלפיה בתקופת נישואיהם.
הבעל דרש כי התביעה תמחק, מאחר שלא כומת סכום התביעה הנזיקית ולא שולמה אגרה בגובה 1% מסכום התביעה. המדינה, באופן מפתיע, הצטרפה לעמדת הבעל והתנגדה למתן אגרה מופחתת לנשים נפגעות אלימות.
עמדת משרד המשפטים הייתה כי "תקנות האגרות בבית המשפט למשפחה אינן קובעות בשונה מתקנות האגרה הכלליות, אגרה מופחתת בעד תביעה המוגשת בגין עבירת מין ואין להחיל בנדון הוראה שאינה מצויה במפורש בתקנות הרלוונטיות". כמו כן הוסיפה המדינה וטענה כי "יש לפרש את תקנות האגרה באופן מצומצם ודווקני זאת בהתאם להלכה ברע"א 7031/12 שערי צדק נגד תמימה שוורץ מיום 23 באוקטובר 2013".
אין זה המקרה היחיד שבו משרד המשפטים התנגד למתן פטור מאגרה או אגרה מופחתת לנשים נפגעות אלימות במשפחה. לטענתנו, עמדה זו של זרוע שלטונית כה חשובה עומדת בסתירה למדיניות הממשלה למגר אלימות נגד נשים במשפחה ולסייע בשיקומן.
יש להקל על הנפגעות
הרשמת קיבלה את טענותינו בשם האישה, שלפיהן אי החלת האגרה המופחתת לנשים נפגעות אלימות ועבירות מין באופן שוויוני גם על בית המשפט לענייני משפחה היא חֵסֶר (לקונה) בחוק. על אף התנגדות המדינה לפרשנות שביקשנו להעניק לתקנות, בית המשפט קבע כי אכן מדובר בלקונה משפטית.
בהחלטתה כתבה הרשמת: "ההלכה בדבר הצורך המוגבר בביעור תופעת האלימות במשפחה, יחד עם המגמה הברורה שקיבלה ביטוי בדברי ההסבר לתיקון האגרות הכלליות, בכל הנוגע לתביעות נזיקיות בגין עבירות מין, מחייבת לטעמי להסיק כי יש להקל על נפגעות/י עבירות מין במשפחה על דרך הפחתת האגרה בגין הליך נזיקי הקשור בעבירות אלו גם בבית המשפט לענייני משפחה. לא סביר בעיני שהמחוקק אשר ביקש להקל על נפגעי עבירות מין בניהול הליכים משפטיים, לא התכוון גם להקל עם נפגעי עבירות מין בתוך המשפחה. נהפוך הוא, נראה לכאורה כי הקלה זו דרושה ביתר שאת".
בעקבות החלטה חשובה זו, שאינה מהווה תקדים המחייב את כלל בתי המשפט, ניתן לצפות כי משרד המשפטים יחיל מעתה את האגרות המופחתות גם על בתי המשפט למשפחה, או שהמחוקק יסדיר את העניין בחוק.
* עו"ד רוני סדובניק עוסקת במשפט פלילי ודיני נזיקין.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.