הבעל נפצע קשה במלחמת יום הכיפורים. לאחר 42 שנות נישואין הוא ואשתו התגרשו. בית הדין הרבני פסק כי הנסיבות המיוחדות מצדיקות חלוקה לא שוויונית של הדירה.
בני הזוג נישאו ב-1971 ונולדו להם שני ילדים. במהלך מלחמת יום הכיפורים הבעל נפצע קשה מאוד ונשאר משותק בארבעת גפיו. על אף האירוע הקשה שרדו נישואי בני הזוג 42 שנה.
לייעוץ בתחום:
עורך דין משפחה
לפני כ-3 שנים עזבה האישה את הבית ועברה לגור בעיר אחרת. ב-2014 הצדדים התגרשו.
במהלך השנים הבעל רכש דירה בסיוע משרד הביטחון והיא הוכשרה לצרכיו המיוחדים. על הדירה נרשמה הערת אזהרה לטובת המדינה כך שלא ניתן היה למכור אותה לצד ג' ללא הסכמת המדינה. הבעל רשם את הדירה על שמו ועל שם אשתו.
לאחר גירושי הזוג האישה טענה כי יש לחלק את הדירה שווה בשווה בינה לבין בעלה.
הבעל טען מנגד כי הבעלים של הדירה הוא משרד הביטחון שמימן את רכישתה ולכן אין לאישה כל זכות בדירה.
התכוון לתת לה מתנה
הרב יאיר לרנר מבית הדין הרבני בנתניה כתב כי על פי ההלכה, עצם הרישום בטאבו על שם הבעל והאישה מהווה הוכחה כי לשניהם בעלות בנכס.
בנוסף ציין הדיין כי הבעל נשאל מדוע רשם את הדירה על שם שניהם והשיב כי עשה זאת "מרצונו הטוב". בנסיבות אלה הדיין הסיק כי הבעל התכוון לתת לאשתו במתנה מחצית מהדירה, והיא שייכת לשניהם.
הדיין הוסיף כי מעדותה של נציגת משרד הביטחון עלה שעל אף הערת האזהרה הדירה שייכת לבעל לחלוטין והוא רשאי לרשום אותה גם על שם אשתו ובבוא היום להוריש אותה לבניו.
יחד עם זאת, לדבריה, קיימת מגבלה על מכירת הדירה לצד שלישי מכיוון שהמשרד מעונין להבטיח שהנכה לא יוותר ללא דיור המותאם לו.
לדברי הדיין, כדי להביא לידי ביטוי מצד אחד את הבעלות של האישה בדירה ומצד שני את מטרת הערת האזהרה שהבעל לא יוותר ללא דיור המותאם לצרכיו, הוא רואה לנכון לחלק את הדירה כך ש-75% ממנה יינתן לבעל ו-25% יינתן לאישה.
הדיין הוסיף כי הדבר תואם את הוראות חוק יחסי ממון המאפשר בנסיבות מיוחדות לקבוע שאיזון המשאבים לא יהיה חצי-חצי אלא לפי יחס אחר.
הרב אברהם שינדלר הצטרף למסקנה זו אך מנימוקים מעט שונים. לדבריו, גם אם בדרך כלל רישום בטאבו מהווה הוכחה על בעלות, במקרה זה המצב שונה. לגישתו, גם אם הבעל התכוון בעבר לתת חצי מהדירה לאישה, הדבר היה תלוי בהסכמת משרד הביטחון וסביר שהמשרד לא היה מאשר זאת שכן התכוון שכל המענק ישמש את הבעל.
מנגד, לדבריו, לא ניתן להתעלם מהרישום על שם האישה ומהזמן הרב שבו היו הצדדים נשואים. עקב מורכבות זו כתב הדיין כי הוא מצטרף למסקנת הרב יאיר לרנר.
הדיין הוסיף כי ה"דירה" היא למעשה וילה ששוויה מיליוני שקלים כך שעם קבלת חלקה יתאפשר גם לאישה לקנות דירה חלופית.
הרב רפאל י' בן שמעון הצטרף לתוצאת פסק הדין.
לא ניתן צו להוצאות.
- ב"כ התובעת: עו"ד מיכאל גבור
- ב"כ הנתבע: עו"ד משה יצחק הלוי
* עורך דין עמנואל גרופי עוסק בדיני משפחה
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.