אב שעזב את הארץ כשבנו היה תינוק ולא משלם מזונות סירב לרשום אותו לבית ספר. בעקבות פנייה של האם לבית המשפט נמצא פתרון יצירתי שיאפשר לה חופש פעולה מבלי לשלול מהאב את האפוטרופסות
אם לילד בן 6 קיבלה סמכות לטפל בענייניו החינוכיים והבריאותיים גם ללא הסכמת האב – שעזב לארה"ב, לא משלם מזונות ומקשה עליה לטפל בילד. עם זאת, היא חויבה ליידע אותו בווטסאפ על כל פעולה 4 ימים לפני שהיא מיישמת אותה כדי לאפשר לו להתנגד בבית משפט. השופט הבכיר אסף זגורי מבית המשפט למשפחה בנצרת, שהגה את הפתרון היצירתי, ציין כי קשה לקבל מצב שבו אב שמעולם לא גידל את בנו ולא מכיר את הצרכים שלו יקבע את גורלו "בשלט רחוק" ויאלץ את האם לרדוף אחריו.
הורי הילד התגרשו שנתיים אחרי שנישאו. עוד קודם לכן, כשהיה בן 10 חודשים בלבד, האב עזב לארה"ב, ומאז לא פגש את בנו אבל מתקשר איתו בטלפון ובווידיאו.
ההורים מסוכסכים וכיום שורר ביניהם נתק כמעט מוחלט כיוון שהאב חסם את האם בווטסאפ. בנוסף, הוא לא משלם מזונות ולפני מספר חודשים סירב לשתף עם האם פעולה לצורך רישום הילד לבית ספר. בעקבות זאת נאלצה האם לפנות לבית המשפט.
אף שלבסוף האב התרצה בנושא בית הספר ביקשה האם בכל זאת לקבל אפוטרופסות בלעדית על הילד, כדי שלא תצטרך בכל פעם לרדוף אחרי האב או להגיע לבית המשפט. היא ציינה שהאב ברח מהארץ לצמיתות עקב חקירת הונאה, ואילו היא מגדלת את הילד ומממנת אותו לבדה מאז שהיה תינוק. למרות זאת היא דואגת שישמור על קשר עם האב ועם בני המשפחה שלו בארץ.
האב התנגד בתוקף. הוא טען כי חסם את האם משום שהיא מקללת אותו אבל מוכן להסיר את החסימה אם תדבר בכבוד. הוא הסביר שסירב לרישום משום שרצה שהילד ילמד בקיבוץ ולא בעיר, והדגיש שבנו חשוב לו והוא רוצה להיות שותף בקבלת החלטות בעניינו. הוא הביע חשש שאם יאבד את האפוטרופסות גם הקשר עם בנו ייפגע.
יוכל להיות מעורב
השופט הבכיר אסף זגורי ציין שהמקרה מחייב "פתרון יצירתי", שמצד אחד ישאיר את האב בתמונה ומצד שני יאפשר לאם חופש פעולה.
בתוך כך כתב השופט כי קשה לקבל מצב שבו אב שמעולם לא גידל את בנו, לא משלם לו מזונות ולא מכיר את צרכיו יקבע את גורלו "בשלט רחוק" ויאלץ את האם לפנות לבית המשפט בכל עניין. עם זאת, השופט סבר שחשוב לשמור על האפוטרופסות של האב כדי שלא לפגוע בקשר בינו לבין הילד.
לפיכך הפתרון עליו החליט הוא להעניק לאם את הסמכות לקבל החלטות שגרתיות ומרכזיות בחיי הילד כמו קביעת מקום הלימודים, הנפקת דרכון, הסכמה לטיפולים רפואיים ולחיסון קורונה, קביעת מקום מגורים וכדומה. עם זאת, יהיה עליה ליידע את האב בווטסאפ על כל החלטה 4 ימים לפני שהיא מיישמת אותה. אם האב יתנגד הוא זה שיצטרך לפנות לבית המשפט ולהפקיד מראש 1,500 שקלים כערובה לתשלום הוצאות.
השופט ציין כי הפתרון הזה יאפשר לאם – שהיא זו שמגדלת את הילד בפועל – להתנהל "ללא הסרבול הנובע מהצורך בקבלת הסכמת האב בכל צעד ושעל". בצד זאת, הוא מבטיח את מעורבות האב בחיי הילד ונותן לו הזדמנות להביע התנגדות.
האב חויב בהוצאות של 1,500 שקלים.
עו"ד עדי חן
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.