האיש ביקש שגם גרושתו תחלוק בנטל הכלכלי אך בית הדין הרבני קבע שמבחינה הלכתית החובה לזון את הילדים חלה על אבות, וזה לא שהאם עשירה
בית הדין הרבני בירושלים דחה לאחרונה בקשה של אב לחייב את זוגתו לשעבר לשלם מזונות עבור 8 ילדיהם, אותם האב מגדל לבדו ונושא בכל ההוצאות בעצמו. האם מצידה טענה שאין לה יכולת כלכלית. הדיינים שיבחו את האב על השקעתו בילדים, אך קבעו שאין לחייב את האם במזונות מכיוון שלפי ההלכה החובה לזון את הילדים מוטלת על האב.
לבני הזוג לשעבר 8 ילדים משותפים, מתוכם 4 קטינים אשר גרים עם האב ונמצאים במשמורת שלו. האם פוגשת את הילדים רק במרכז קשר ותחת פיקוח עקב הפרעת אישיות גבולית ממנה היא סובלת.
בבקשה שהגיש האב לבית הדין הרבני הוא ביקש לחייב את האם במזונות הילדים. לדבריו, בעבר עבד בהייטק והרוויח יפה, אך היום כשעליו לגדל את הילדים לבדו הוא כבר לא יכול לעבוד הרבה שעות. לכן הוא עובד במלצרות ועבודות זמניות נוספות ומרוויח רק 6,000 שקל, בזמן שהאם חיה לבדה בבניין יוקרה. עוד הוא טען כי יש לה חלק בדירת המגורים המשותפת, מה שיכול להוות מקור הכנסה.
האם בתגובה טענה שהוריה מממנים לה את המגורים והיא נאלצת לגור בבניין יוקרה עם מצלמות מכיוון שהיא חיה בפחדים. לטענתה, היא עובדת בבישול למשפחה ומרוויחה 2,000 שקל בחודש לכל היותר, ואינה יכולה לעבוד מעבר לכך מפני שהיא עוברת טיפול נפשי וגם לומדת.
שניהם עניים
הדיינים, הרב יצחק אושינסקי (אב"ד), הרב מאיר קאהן והרב יעקב מ' שטיינהויז דחו את בקשת האב.
הם סקרו מקורות הלכתיים שלפיהם החובה לזון את הילדים מוטלת רק על האב ולא על האם, למעט במקרים שבהם האם עשירה והאב חי בצמצום. אלא שזה לא המקרה, וכאן שני ההורים אינם "עשירים" ומדווחים על הכנסה נמוכה.
הדיינים דחו את טענת האב בדבר מקור הכנסה של האם מהדירה המשותפת. הם הסבירו שהסכם הגירושים נוטה לטובת הבעל והאישה ויתרה על כתובתה ונתנה לאב לגור בדירה המשותפת עד שכל הילדים יתבגרו. בנוסף, מדובר בהכנסה עתידית.
עוד ציינו הדיינים שיש להתחשב במצב הנפשי של האם שאינו יציב, מה שמחזק את המסקנה שאין לחייב אותה במזונות, אך ככל שמצבה ישתפר והיא תוכל לעבוד יותר ניתן יהיה לבחון זאת מחדש.
הדיינים הסבירו שאומנם לפי בית המשפט העליון ישנם מקרים שבהם מוצדק לחייב את האם במזונות, אך גם לפי העליון יש לבחון כל מקרה לנסיבותיו.
הדיינים הציעו לשני הצדדים לבחון את האפשרות שהוריהם יסייעו בפרנסת הילדים.
לסיכום, שיבחו הדיינים את האב על התמסרותו לגידול הילדים לבדו וציינו שהחלטתם אינה נובעת מחוסר התחשבות בו, אלא מחמת הדין וההלכה.
- ב"כ האב: עו"ד נילי שץ
- ב"כ האם: עו"ד יעקב שמשי
עו"ד ליאת אברהם רשתי
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.