זוג ישראלי התחתן בנישואים אזרחיים בחו"ל. לפני 12 שנה האישה עזבה את הארץ עם הבן, ונעלמה. ביה"ד הרבני קיבל לאחרונה את תביעת הבעל לגירושין ושחרר אותו מהקשר הכובל.
בני זוג יהודים שהתגוררו בישראל, נסעו בשנת 2000 לקפריסין והתחתנו בנישואים אזרחיים. שנה לאחר מכן נולד להם בן. במשך כשלוש שנים הכל היה בסדר, הם חיו בארץ וגידלו את בנם. בשנת 2003 חייו של הבעל השתנו מקצה לקצה – האישה עזבה את הארץ עם הבן ונחתה באוקראינה.
עומדים להתגרש?
עורך דין דיני משפחה
כמה ימים אחר כך, לדברי הבעל, היא התקשרה והודיעה לו שעזבה לצמיתות. היא אמרה לו שלעולם לא תשוב, ולא תהיה לו אפשרות לאתר אותה. מאז אכן לא הצליח ליצור איתה קשר, וזה לא היה הכל, כי היא גם השאירה אחריה חובות של כ-200,000 שקל.
במשך זמן רב הבעל, לדבריו, היה עסוק בהתמודדות עם החובות הגדולים שיצרה, והשקיע את כל כוחותיו בסילוקם, ולכן רק לאחרונה התפנה לנושא הנישואים והגיש תביעה לגירושים בבית הדין האזורי בנתניה. הוא גם סיפר ששמע שהאשה התחתנה פעמיים נוספות אחרי הפירוד, יש לה ילדים נוספים, אך הוא לא קיבל ממנה מסמכים כלשהם להתרת נישואיהם.
המקרה עורר שתי שאלות עיקריות: האחת, האם לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בתביעה בכלל, ובפרט כשהאישה לא בארץ. השאלה השנייה, באיזו דרך להתיר את הנישואים.
אין מושיע
הדיין הרב שלמה שפירא הסביר כי כשמדובר בשני יהודים, בית הדין הרבני הוא הסמכות להתיר את הנישואים, גם אם הזוג התחתן בנישואים אזרחיים.
אולם כאן התעורר קושי, והוא שלפי החוק בענייני התרת נישואים שני הצדדים צריכים להיות בישראל.
אלא שלקושי המשפטי יש פתרון. הדיין הסביר כי לאורך השנים בית המשפט העליון קבע שצד לא חייב להימצא פיזית "בישראל", אלא מספיק שיש לו זיקה לישראל, המהווה "נוכחות קונסטרוקטיבית", במיוחד במקרים שבהם "הגיעו מים עד נפש" ואחד הצדדים נמצא במצב שבו "מושיע אין לו".
אמנם האישה הנתבעת אינה שומרת על קשר כלשהו עם ישראל. להפך, היא עשתה כל שביכולתה לנתק אותו. אך הדיין הבהיר כי דווקא העובדה שהיא נעלמה במפתיע ואף הותירה חובות כבדים, כמו גם האחריות המוסרית והמשפטית כלפי בן זוגה, שממנה היא מנסה להתנער, הן שיוצרות אצלה את הזיקה לישראל ומהוות "נוכחות קונסטרוקטיבית".
לאחר שפתר את סוגיית הסמכות הבהיר הדיין לגופו של עניין כי "אין ספק שפירוד ממושך זה וניתוק הקשר הוא עילה לגירושין". מכיוון שמדובר בנישואים אזרחיים בלבד, הסביר הדיין, לדעת רוב הפוסקים לא חייבים התרה בגט פיטורין (ג"פ). רק כשהדבר מתאפשר נוהגים לסדר גט, שנקרא "גט לחומרא", כלומר גט ליתר ביטחון.
מאחר שהבעל מעוגן מזה כ-12 שנה ואין אפשרות ליצור קשר עם האשה, הרי שאי אפשר לסדר גט, ולפיכך מותר וצריך להתיר את הנישואין ללא גט, קבע הדיין.
בהתאם לכך, בסופו של דבר, בית הדין הוציא תעודת גירושין שבה יירשם כי "הנישואין הותרו על פי פסק דין זה וללא סידור ג"פ".
- ב"כ התובע: עו"ד אבשלום רבין
* עורכת דין תהל בירן עוסקת בדיני משפחה
** הכותבת לא ייצגה בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.