אמה של בת 24 הסובלת מהפרעת אכילה קשה פנתה לפני כחודש וחצי לבית המשפט בבקשה לאפשר לה לאשפז את בתה בכפייה. הצעירה בסופו של דבר הסכימה לקבל טיפול אך אז צצה בעיה חדשה: אין מסגרת מתאימה באזור הדרום והמסגרות במרכז – מלאות.
בסוף חודש נובמבר 2016 פנתה לבית המשפט למשפחה אמה של צעירה בת 24 בבקשה לאפשר לה לאשפז את בתה בכפייה לצורך קבלת טיפול רפואי.
האם סיפרה שבתה עברה לפני כשנה וחצי ניתוח לקיצור קיבה שבעקבותיו הורידה כ-70 ק"ג ממשקלה. לדבריה, בשבועות האחרונים החלו אצלה התפרצויות זעם ומזה כ-19 יום היא אינה אוכלת דבר ורק שותה תה.
הבת, שיוצגה על ידי עו"ד אלה שינפלד, התנגדה לטיפול. ואולם, לנוכח סכנת החיים המידית שנשקפה לצעירה, סגן נשיאת בית המשפט למשפחה בבאר שבע, השופט אלון גביזון, הורה על מינויה של האם כאפוטרופא זמנית על גופה למשך 7 ימים, והיא אושפזה בבית החולים סורוקה.
בדיון שנערך מספר ימים לאחר מכן הסכימו הצדדים שהשופט ייפגש עם הצעירה ובסיום הפגישה היא הביעה נכונות לקבל טיפול ביחידה לטיפול בהפרעות אכילה בבית החולים "תל השומר". באבחון שנערך לה ביחידה מספר ימים לאחר מכן נמצא שהיא סובלת מאנורקסיה וזקוקה לאשפוז מלא, אך לא ניתן היה לאשפזה מידית בשל היעדר מקום. מהיחידה נמסר שתקופת ההמתנה היא כחודשיים.
השופט גביזון הורה לבחון האם יש מקום ביחידה מקבילה בבית החולים ב"הדסה" אך גם שם נמצא שאין מקום ושזמן ההמתנה ארוך.
בשלב זה הגישה עו"ד שיינפלד לבית המשפט מסמכים רפואיים מהם עולה שהמשך אי האכילה מסכנת את חייה של הצעירה.
בנסיבות אלה זימן השופט לדיון בכירים במשרד הבריאות וקופת חולים כללית במטרה למצוא פתרון. הנציגים שיקפו את חומרת המצב בכל הנוגע לטיפול באנשים הסובלים מהפרעות אכילה וציינו שלא קיים בכלל פתרון במחוז דרום לבוגרים הסובלים מהפרעות אכילה וכי כיום חסרות 60 מיטות ברמה הארצית.
אלא שאז, למרבה המזל, התקבלה הודעה מבית החולים תל השומר שלפיה היחידה לטיפול בהפרעות אכילה ערוכה לקלוט את הצעירה לאשפוז.
המדינה וקופות החולים אחראיות
השופט גביזון כתב שעל אף שהמאמצים הרבים למציאת טיפול לצעירה נשאו פרי בסופו של דבר, "לא ניתן שלא להביע תרעומת לעובדה כי אין בנמצא כיום מסגרת מתאימה באזור הדרום לטיפול בבוגרים הסובלים מהפרעות אכילה".
השופט הדגיש שבעוד שבמרכז הארץ יש מספר מסגרות טיפוליות, ואף עתידות לקום במרכז שתי מסגרות נוספות, אין בכל הדרום ולו מסגרת טיפולית אחת.
"לא ניתן להשלים עם מצב בו נמנע ממטופל, המצוי בסכנת חיים, טיפול מתאים וראוי, אך בשל כך שלא קיימת מסגרת מתאימה לטיפול בו באזור מגוריו", כתב השופט וסיכם שעל המדינה כרגולטור של קופות החולים ועל קופות החולים עצמן מוטלת החובה ליצור את התנאים המתאימים כדי שמחסור כזה לא יתקיים.
בסוף דבריו הביע השופט הערכה למאמצים הרבים שהשקיעו ב"כ הצעירה וב"כ היועץ המשפטי לממשלה במציאת פתרון ואיחל לצעירה רפואה שלמה והחלמה מהירה.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.