האב טען שהשינוי מצדיק הפחתת המזונות במחצית. בית המשפט אמנם סבר כי יש מקום להתערבות אך לא באופן דרסטי, בין היתר משום שהילד בעל צרכים רגשיים מיוחדים שגוררים הוצאות ושוהה אצל אמו שליש מימות השנה.
בית המשפט למשפחה בתל-אביב קיבל לאחרונה חלקית תביעת אב להפחתת מזונות עקב מעברו של בנו בן ה-11 לפנימייה. השופט שמואל בר יוסף קבע כי המעבר נחשב לשינוי נסיבות מהותי שמצדיק התערבות אך לא קיבל את בקשת האב להפחתה של מחצית הסכום, בין היתר מאחר שמצבו הנפשי הקשה של הילד הוסיף על הוצאות האם, ובמצטבר הוא עדיין שוהה בביתה שליש מימות השנה. לפיכך, סכום המזונות החודשי עודכן מ-3,000 שקל ל-2,100 שקל.
בני הזוג נפרדו ב-2016 וחתמו על הסכם גירושים שלפיו סכום המזונות שישלם האב לאם המשמורנית יעמוד על 3,000 שקל. בנוסף התחייב האב לשאת במלוא התשלומים למסגרות החינוך, לממן לבן חוג ספורט ולשאת בחצי מההוצאות הרפואיות, הוצאות ההלבשה והוצאות עבור שיעורים פרטיים.
בשנה שעברה אירע שינוי משמעותי. הילד, שסבל מקשיים רגשיים קשים עד כדי מחשבות אובדניות, עבר להתחנך בפנימייה.
מאחר שהשהייה בבית אמו צומצמה לכל סוף שבוע שני, חגים וחופשות, הגיש האב תביעה להפחתת המזונות למחצית הסכום בטענה שהפנימייה מממנת כעת חלק משמעותי מצרכי הילד. בתוך כך ביקש האב להתחשב בכך שנולדה לו ילדה מזוגתו החדשה והוא חולה סרטן.
האם טענה מנגד כי מאחר שהילד זקוק לתמיכה וטיפול אינטנסיביים היא מרבה לנסוע לפנימייה בתחבורה ציבורית, ומדובר בהוצאה שהתווספה ולא נלקחה בחשבון. מעבר לזה היא טענה כי הילד שוהה בביתה זמן לא מבוטל, והיא עדיין רוכשת עבורו מזון וביגוד.
יש שיקולים שצריך לקחת בחשבון
השופט בר יוסף קבע כי אין ספק שהמעבר של הילד לפנימייה נחשב לשינוי נסיבות מהותי המצדיק התערבות בסכום המזונות.
ואולם, השופט הבהיר כי יש לקחת בחשבון שההפחתה לא תהיה ניכרת לנוכח מצבו הנפשי של הילד המצריך את תמיכת אמו והעובדה שהוא עדיין שוהה אצלה שליש מימות השנה.
בנוסף, השופט ציין כי את השינוי יש לחשב בהתאם לכללים שקבע בית המשפט העליון בהלכה שניתנה לפני כשנתיים, כלומר - ביחס להכנסות ההורים.
בהקשר זה השופט הבהיר כי האם לא הוכיחה את הכנסותיה בראיות. השופט לא קיבל את טענתה שהיא משתכרת 3,000 שקל ומקבלת עזרה של 1,600 של בחודש מהוריה.
לטעמו, הדבר לא הגיוני שעה ששכר הדירה שלה עומד על 3,800 שקל בחודש, היא הודתה כי היא מקבלת שכר במזומן שלא מופקד בבנק ויש לה חיסכון חודשי שכיום עומד על 14,000 שקל. משכך, השופט אמד את הכנסת האם המשוערת על 5,000 שקל בחודש.
אל מול האם, משתכר האב כ-13,500 שקל בחודש והילד כמעט אינו שוהה אצלו. עם זאת, השופט הסכים שיש להתחשב במחלתו ובבתו החדשה.
שקלול כל הנתונים האמורים הביא את השופט לקבוע כי סכום המזונות יעודכן ל-2,100 שקל בחודש מיום שהילד עבר לפנימייה. בנוסף יישא האב ב-75% מעלות הפנימייה (כ-200 שקל בחודש) וישתתף במחצית ההוצאות הרפואיות של בנם. יתר ההוצאות ישולמו בהתאם להסכם הגירושים. בתוך כך צוין שאם הילד יעזוב את הפנימייה יוחזרו המזונות לסכום המקורי.
עו"ד נורית פיש
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.