אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> עו"ד בחובות "ויתר" על ירושה – ביהמ"ש התערב

עו"ד בחובות "ויתר" על ירושה – ביהמ"ש התערב

מאת: עו"ד ישראל זר אביב | תאריך פרסום : 25/02/2025 19:37:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Bram Naus on Unsplash

האיש הסתלק מעיזבון אמו לטובת אָחִיו, בזמן שתלוי נגדו פסק דין המחייב אותו לשלם מאות אלפי שקלים לאחרים. שופטת קיבלה את בקשת הנושים לביטול ההסתלקות

בית המשפט למשפחה בפתח תקווה ביטל לאחרונה הסתלקות של עורך דין מעיזבון אמו - הכולל, בין היתר, דירה באזור השרון - שנעשתה בזמן שהוא חייב מאות אלפי שקלים לנושיו. השופטת עידית בן-דב ג'וליאן דחתה את טענת האיש לפיה ויתורו על חלקו בירושה היה בתום לב, למטרת החזר הלוואה לאָחִיו.

תחילת הפרשה ביולי 2007, אז ערכה אמו של עורך הדין צוואה לטובתו ולטובת חמשת אחיו, שווה בשווה. עיזבונה כלל דירה בנתניה וכספים. השנים חלפו ובנובמבר 2015 ניתן פסק דין שבמסגרתו חויב עורך הדין לשלם לאנשים שייצג, הם התובעים, כמאתיים אלף שקלים. הוא לא שילם את הסכום, כשנכון לדצמבר אשתקד עמד החוב העדכני על 430 אלף שקלים.

כשש שנים לאחר פסק הדין הלכה אמו של עורך הדין לעולמה. חודשים ספורים לאחר מכן, במאי 2022, הוא הסתלק מעיזבונה לטובת אָחִיו. לבסוף ניתן צו קיום צוואה שלפיו היורשים הם חמשת ילדי המנוחה ללא בנה עורך הדין.

בספטמבר אותה שנה הוגשה בקשת התובעים לביטול ההסתלקות. לדבריהם מזה כעשור שעורך הדין נמנע מלשלם להם את חובו החלוט בפסק הדין. טענתם המרכזית הייתה שהוא תכנן מראש להסתלק מהעיזבון כדי לחמוק מתשלום החוב.

מנגד טען עורך הדין כי הלכה למעשה התובעים מחלו לו על החוב, והראיה לכך היא שבמשך שנים רבות מאז פסק הדין הם לא פעלו לגבות את הכסף בהוצאה לפועל. לטענתו, ההליך נועד כדי להכפיש אותו ולפגוע בשמו הטוב. הוא הוסיף שחווה נפילה כלכלית ולכן הסתלק מחלקו בירושה לטובת אָחִיו, על מנת לפרוע הלוואה שנתן לו.

"לא מתכוון לשלם"

השופטת בן-דב ג'וליאן דחתה את גרסת עורך הדין שההסתלקות מהעיזבון נועדה לפרוע הלוואה שכביכול נתן לו אחיו. היא הדגישה שלא הוצגו מטעם ההגנה הוכחות כלשהן לטענה, כאשר "לו היו ראיות חזקה כי הנתבע, ודאי בהיותו עורך דין במקצועו, היה עושה מאמצים" לאתר אותן.

בתוך כך ציינה השופטת שמלבד הוכחת עצם קבלת ההלוואה מאחיו, נכשל עורך הדין מלספק הסברים בנוגע לתקופת ההלוואה. כך למשל, בעוד שהאח הצהיר כי הלווה כספים לנתבע במשך שבע שנים, הנתבע סיפר שהסיוע הכספי ניתן לו למשך עשור. בחקירתו הנגדית של האח שונתה שוב הגרסה, כשלפתע הפכה תקופת ההלוואה ל-15 שנה.  

בהמשך דחתה השופטת את טענת עורך הדין כי התובעים מחלו לו על החוב. מסקנתה הייתה שהוא התחמק עד היום מתשלום החוב החלוט, כאשר "ויתורו" על ירושת אמו נועד למנוע מנושיו את גבייתו החוב באמצעות החלק שלו בעיזבון.

בהקשר לכך צוין בפסק הדין שהנתבע הצהיר בחקירתו הנגדית שהוא לא מתכוון לשלם את החוב. לדברי השופטת די בדבריו אלה ובהודאתו כי סיכם עם אחיו שיסתלק לטובתו מהירושה עוד בחיי האם ולאחר שנפתח נגדו תיק ההוצאה לפועל, כדי ללמד על כוונתו לחמוק מתשלום החוב.

"כאשר נמצא כי הסתלקות מעיזבון נובעת ממניעים שנועדו לפגוע בזכויות צד ג' ובמקרה זה, זכותם של התובעים לממש את פסק הדין שניתן לטובתם, עסקינן בחוסר תום לב המחייב את ביטול ההסתלקות", סיכמה השופטת. עורך הדין חויב לשלם לתובעים הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 65 אלף שקל.

  • ב"כ התובעים: עו"ד מרדכי סאסי
  • ב"כ הנתבעים: לא צוין
עו"ד ישראל זר אביב עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ