בני נוער שמתכננים לעבוד בחופש הגדול? המדריך הבא יעשה לכם סדר בנוגע לזכויותיכם השונות. וגם: איזה חוק חדש יאפשר לכם להגדיל משמעותית את שכרכם?
החופש הגדול כבר כאן ועמו תנועת המוני תלמידים מספסלי בית הספר לעבר מקומות העבודה השונים, במטרה לעשות קצת כסף במקום לרבוץ בבית מול הטלוויזיה. לצד המגמה המבורכת של תלמידים שלא להשחית את זמנם לשווא, קיים החשש שמעסיקים ינצלו את תמימותם ויפגעו בזכויותיהם. המדריך הבא יאפשר לכם לדעת מה מגיע לכם בתור עובדים צעירים, כך שלא ניתן יהיה לעבוד עליכם. גזרו ושמרו.
שעות עבודה
התבקשתם לעבוד מ-8:00 עד 18:00? ובכן, זה לא ממש חוקי. לפי החוק ניתן להעסיק נערים בגילאים 14 עד 15 למשך שמונה שעות ביום לכל היותר בימי חול, ובימי שישי וערבי חג – עד שבע שעות. עבור נערים בגילאים 16 עד 18 מתאפשרת שעת העסקה נוספת בימי חול, כלומר תשע שעות ביום, אלא שבימים הקודמים למנוחה השבועית, שישי וערבי חג, כמות השעות המקסימלית לא משתנה ונותרת על שבע בלבד.
נערים בני פחות מ-14? מצטערים, אבל עבורכם העסקה בחופשת הקיץ אינה אפשרית על-פי החוק. חשוב לדעת שגם אם מלאו לנער 14, מותר להעסיקו במהלך החופשה רק בעבודות קלות שאינן מזיקות לבריאותו ולהתפתחותו.
עבודה בשבת ובלילה
חל איסור על העסקת בני נוער בזמן המנוחה השבועית, כשבמגזר היהודי הכוונה היא ליום השבת. חושבים לעבוד עד דקה לפני שבת ודקה אחרי מוצאי שבת? חשבו שנית – לפי החוק נדרשת הפסקה של 36 שעות רצופות הכוללת את יום המנוחה. לדוגמה: אם הנער הפסיק לעבוד ביום שישי ב-20:00 הפעם הבאה שהוא יוכל להתייצב לעבודה תהיה רק ביום ראשון ב-8:00.
חשוב לדעת בקשר לכך שלאחרונה חוקק חוק חדש המאפשר להעסיק בני נוער בחופשות עד השעה 1:00 בלילה, וזאת בכפוף לכך שהמעסיק ידאג להחזיר את הנער לביתו (ככל שהעסקתו הסתיימה אחרי השעה 23:00). אין ספק שעבור בני נוער רבים מדובר בבשורה של ממש אשר תאפשר להם להרוויח יותר כסף עבור בילויים, טיולים או כל מטרה אחרת.
שכר
באפריל האחרון גדל שכר המינימום במשק ל-5,880 שקל לחודש ו-32.3 שקל לשעה. האם זה תקף גם לגבי בני נוער?
תתאכזבו אולי לדעת שלא. שכר המינימום בקרב בני נוער נמוך יותר מהשכר הכללי ומשתנה בהתאם לגיל:
עבור בני נוער בגילאים 17 עד 18 – השכר המינימלי עומד על 83% מהשכר הכללי, כלומר 4,880 שקל לחודש ו-28.21 שקל לשעה.
עבור בני נוער בגילאים 16 עד 17 – 75% מהשכר הכללי, כלומר 4,410 שקל לחודש ו-25.49 שקל לשעה.
עבור בני נוער מתחת לגיל 16 – 70% מהשכר הכללי, כלומר 4,116 שקל לחודש ו-23.79 שקל לשעה.
עבודות אסורות
אדם בגיר יכול לעסוק בכל משלח יד (בתנאי שהוא חוקי), אך עבור בני נוער הבחירה מוגבלת יותר לאור ההבנה שגופם הצעיר טרם יכול לסבול כל עבודה, בפרט כזו העלולה לסכן את בריאותם.
מסיבה זו נקבעו בתקנות עבודות מסוימות שאסור להעסיק בהן בני נוער. עבודות אלה כוללות, בין היתר, עבודה מתחת לקרקע, עבודה הכוללת חשיפה לקרינה מייננת, עבודה הכוללת סבלות כבדה ומתישה, ועוד.
בת 14 שחולמת להופיע בפרסומת? המתיני עוד שנה. לפי החוק אסור להעסיק נוער מתחת לגיל 15 בצילומים לפרסומות והופעות ללא היתר מיוחד ממשרד העבודה.
חשוב לדעת שגם בהינתן ההיתר, על הפרסומת או ההופעה להיות נקיות מתכנים אלימים, מיניים או גזעניים, ועליהן לעמוד בשורת תנאים נוספים כמו חובת המעסיק לספק לנער שתייה באופן שוטף (ובמקרה של העסקה מעבר ל-3 שעות – אף ארוחה), וכן חובתו לדאוג להחזרת הנער בתנאי בטיחות הולמים מביתו למקום הצילומים ובחזרה הביתה.
לסיכום, לצד הרווח הנאה שבני הנוער יכולים להפיק במהלך החופש הגדול, עליהם להיות מודעים לזכויותיהם השונות ולהישמר מפני מעסיקים שעלולים לנצל את תמימותם וחוסר הידיעה שלהם. צאו לעבוד, הרוויחו את כספכם ותיהנו ממנו, אך זכרו: יש לכם זכויות, ועליכם לוודא שאתם מקבלים אותן במלואן.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.